Mikor történjen az első nőgyógyászati vizsgálat?

Mikor történjen az első nőgyógyászati vizsgálat?

A nőgyógyászati vizsgálat – és kifejezetten a rákszűrés – lányoknál a nemi kapcsolat megkezdését követően válik indokolttá. Ilyen esetben annak elvégzése nem különbözik a felnőtt nők vizsgálatától. A részletekről dr. Fekete István szülész-nőgyógyászt, endokrinológus szakorvost, meddőségi specialistát kérdeztük.


– A még érintetlen lányok is megvizsgálhatóak hüvelyi úton?


– Téves megítélés, hogy az érintetlen, fiatal lányok nem vizsgálhatóak, hiszen legtöbbször olyan méretű nyílás van a szűzhártyán, amelyen keresztül kisebb méretű eszközök használatával legtöbbször elvégezhető egy óvatos vizsgálat, akár hüvelyi UH-vizsgálat is. Több empátia, türelem indokolt, de 10 esetből 9-szer boldogulhat a szakember. Serdülőkor előtt a kislányok esetében szerencsés, ha gyermeknőgyógyászati tapasztalattal felvértezett orvost keresnek fel nőgyógyászati eltérés gyanújával.


– Mikor indokolt a hüvelyi ultrahang?


– Mint a legtöbb szakmában, a jól felvett anamnézis, a panaszok részletes kikérdezése mellett ritkán indokolt hüvelyi vizsgálat. Természetesen a hasi UH-vizsgálat során telt hólyag mellett a kismedencéről elégséges információ nyerhető. A hüvelyen keresztüli vizsgálata csak akkor indokolt, ha kifejezetten a hüvely megbetegedésére van gyanú. Az arra felkészült szakembereknél rendelkezésre állnak speciális vizsgálóeszközök, ún. vaginoszkópok, amelyekkel igen apró nyíláson keresztül is megfelelő információ nyerhető. Súlyosabb panaszok esetén, vagy együtt nem működő kislányoknál akár bódításban is megtörténhet ez a vizsgálat.


– Milyen tünetek esetén kihagyhatatlan e vizsgálat?


– Korai női korban a leggyakoribb panasz a hüvely gyulladásos megbetegedése. Ez nemi kapcsolat hiányában is előfordul. Jól jöhet, ha az édesanya ezeket az általában banális fertőzéseket saját tapasztalati alapján a recept nélkül beszerezhető készítményekkel orvosolja, hiszen legtöbbször ez a kérdés így megoldódik. Ugyanakkor a szűnni nem akaró gyulladás, a serdülőkori vérzészavar, a görcsös-fájdalmas menzeszek, vagy a bizonytalan alhasi fájdalmak indokolttá teszik az orvos-beteg találkozást.


– Ha nincs panasz, akkor is ajánlott bejelentkezni még a nemi élet megkezdése előtt?


– Panaszok hiányában nem indokolt. Ugyanakkor számos esetben hasznos lehet egy találkozó a fogamzásgátlási tanácsok adása, tabletta felírása, problémás kérdések megvitatása céljából. A vizsgálatot, esetleg a citológiai vizsgálatot általában a nemi kapcsolat rendszeressé válásához köthetjük.


– Az első menstruáció időpontja egyre korábban történik. Mi lehet ennek az oka?


– Az acceleratio (gyorsulás) jelensége tehető felelőssé azért, hogy mind korábban tapasztalhatóak az érési jelenségek, ez számos más szakterületen is megfigyelhető. Ennek hátterében a társadalmi/szociális jólét feltételezhető, a jobb táplálkozás, a hosszabb világos periódusokban töltött idő (hormonok napi ritmusa) lehet a magyarázata, de fontos tényező a genetikai adottság és az éghajlati tényezők is.


– Hány éves kortól szedhető a fogamzásgátló?


– Ahogy a nevében is benne van, a nemi kapcsolat megkezdése miatt válhat indokolttá. Ha ez korábban jön el a gyermeklány életében, akkor korábban is alkalmazható a menarchét (az első menstruáció ideje) követően. A serdülőknél gyakran tapasztalható, serdülőkori görcsös menzeszek és erős vérzéssel járó állapotok miatt egyenesen ajánlott lehet akár korai serdülőkorban is.


– Milyen megbízható fogamzásgátló módszer javasolható a fiatal lányoknak?


– A serdülőknél a legegyszerűbb és megbízható módszer az óvszer alkalmazása. Felelősségvállalásra ösztönzi mindkét felet, olcsó, számos más előnyét nem részletezem, mindenki számára ismert. Második helyre pozicionálom a fogamzásgátló tabletták alkalmazását. Ezeket esetleges terápiás hatásuk miatt – vérzészavarok kezelése, görcsös menzesz megszüntetése – gyakorta orvosi indikációból is alkalmazzuk.


– Ajánlott-e szűz lányok számára a tamponhasználat?


– A tampon- és a betéthasználat kérdésköre megosztja a nőtársadalmat. A szakember nem tesz különbséget a két lehetőség között, feltételezve a higiénés szabályok betartását mindkét esetben. Az, hogy valaki még nem élt házaséletet, nem jelenti azt, hogy nem tud egy minitampont akadálytalanul felhelyezni a hüvelyébe. Ugyanakkor a tampon használata egyfajta érettséget feltételez annak picit bonyolultabb volta miatt. A serdülőknél időnként tapasztalható higiénés deficit (hiány) miatt a betét alkalmazása kevesebb kockázatot rejt.


– Az intimtölcsér ajánlható-e a fiatal lányoknak?


– Hasonló a helyzet, mint a tamponnál. A módszer ajánlható; sokan könnyen használják, míg mások idegenkednek tőle. Nem jobb és nem rosszabb módszer, mint bármi más a piacon.


– Az évenkénti méhnyakrákszűrés mikortól indokolt?


– A szakma csaknem egységes álláspontot alakított ki a szűrések elkezdésére vonatkozóan. Eszerint legkésőbb akkor indokolt elvégezni, ha kezdetét veszi a rendszeres nemi kapcsolat. Ez az elv a társadalom többségére alkalmazható. Ugyanakkor kapcsolat hiányában is javasolt 18-20 évesen szerét ejteni az első nőgyógyászati vizsgálatnak és szűrésnek. Ez az esetek többségében az érintetlen hölgyek körében is nehézség nélkül kivitelezhető.


– A méhnyakrák elleni védőoltás mely életkortól lehet esedékes?


– 11 évesen van kampányoltás, ebben az életkorban 2 oltásból álló vakcináció történik. A szülők kérése alapján ez ingyenesen hozzáférhető Magyarországon.


– Kire bízzuk a kamaszok felvilágosítását?


– A szülők szerepe alapjában feltételezhető, de az iskolai tanrendnek is tartalmaznia kell ilyen irányú felvilágosító ismereti órákat. Orvosi egyetemeken máig élő hagyomány, hogy az orvostanhallgatók a környező iskolákat felkeresik. A szervezett, akár szakemberek által tartott előadások azért hasznosak, mert helyes mederbe terelhetik az amúgy a médiából már sokkal korábban megszerzett információs vadhajtásokat.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége