Miért szeretjük hallgatni a természet hangjait?

Miért szeretjük hallgatni a természet hangjait?

Vízesés, fák susogása, tenger morajlása, madárcsiripelés, galambok burrogása. Megannyi hang a természetből, amely megnyugtatja az embert. És ami nyugtat, az jót tesz az egészségnek is.

 

A természetes hangok jólesően vesznek bennünket körül, csakhogy egyre kevesebb időt töltünk a természet közelében. A városi zajok, zörejek, a tömegközlekedés ricsaja sajnos elnyomja a megnyugtató hangokat. Ugye, milyen jó az erdőt járva hallgatni az ott élő állatok lépteit, zörgését az avarban, az ágak ropogását, patak csobogását? A csendet ezek a hangok nem zavarják meg, békét árasztanak az emberben is, akinek illik úgy viselkednie ott, hogy ne bolygassa fel az ott élők nyugalmát.


Egy nemrég megjelent elemző, több cikket is felölelő tanulmányban a természetes hangforrások hatását vizsgálták. Rachel Buxton természetvédelemmel foglalkozó tudós, az ottawai Carleton Egyetem kutatója a zajszennyezés okozta stresszválaszok vizsgálatától a hangok gyógyító hatásának elemzése felé fordult. Azt találta, hogy 650 ezer évet a zajszennyezés vesz el az életünkből, ami 1000 százalékkal több, mint amit a szív- és érrendszeri betegségek miatt veszítünk.


A hangok reakciót váltanak ki minden gerincesben, a legtöbb állat, sőt a növények is úgy fejlődtek, hogy a hangok segítségével navigálnak a környezetükben, találják meg az élelmet vagy a társaikat, kerülik el a veszélyt. A zajszennyezés miatt elfedett hangok idegrendszeri problémákhoz vezetnek, így például a kortizolszint növekedéséhez, ami negatívan hat az egészségre.


Az egyik elmélet szerint a természetes hangok azért támogatják az egészséget, mert nem igényelnek közvetlen figyelmet, ki tudunk közben kapcsolni, amit a városi környezetben szinte lehetetlen megvalósítanunk.


Buxton kimutatásai szerint 28 százalékban csökken az idegeskedés, az aggódás, ha a madarak, a szél, a víz természetes hangjait hallgatjuk. Az egészségi állapot hagyományos markerei, így például a vérnyomás, a pulzus vagy a fájdalom a legjelentősebb csökkenést (mintegy 23 százalék) a víz geofizikai hangjaira mutatták. Kimutatta, a madárdal segíti a koncentrációt, javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt.


Azonban a legtöbb tanulmány eddig laboratóriumi körülmények között vizsgálódott. Ezért Buxton és munkatársai az USA nemzeti parkjaiban tanulmányozták a természetes hangokat, mérési rendszert dolgoztak ki azért, hogy miként szervezzék a parkok infrastruktúráját a minél jobb hangmegőrzésért.


A parkokban a mesterséges zaj rombolja a látogatók egészségét és élvezeti lehetőségét, közvetlenül környezeti stresszként, közvetve pedig azzal, hogy megváltoztatja a hangkeltő állatok számát és csökkenti a természetes hangok sokféleségét. Amikor azonban a természetes hangok az ember okozta zajjal együtt hallhatók, a zajszennyezés negatív hatásai nagyrészt csökkennek.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége