Miért jó túrázni?

Miért jó túrázni?

Miért jó túrázni?

Aki szereti a természetet, könnyen rávágja a választ: persze hogy jó az erdőn-mezőn sétálni, és élvezni a madárcsicsergéssel fűszerezett illatokat, festői tájakat, friss levegőt! A gyalogos kirándulás mellett számos érv szól, ezeket gyűjtöttük össze azok kedvéért, akik eddig nem vették elő a túrabakancsot.

Ha gyalogolni egészséges, akkor túrázni is az!

A belvárosi aszfalton tett sétával össze sem hasonlítható a természet lágy ölén tett izgalmas, szemet gyönyörködtető felfedezés. Igaz, itt többet kell az embernek a lába elé nézni, és gyakran emelkedőkkel és lejtőkkel is meg kell küzdeni, mégis: szinte észrevétlenül sportolhat anélkül, hogy unatkozna. A túrázó szeme előtt mindig lebeg egy cél: egy vár, kúria, tanösvény, híd, tó, patak, kilátó, vízesés, szurdok... És a végén a jól megérdemelt pihenés egy padon, a fűben, egy sziklán, miközben mondjuk a csodálatos panorámában gyönyörködhet...

A természet ezer csodája szórakoztat, kikapcsol.

Egy kiadós séta az erdőben, a hegyekben arra késztet, hogy azokra az apró csodákra figyeljünk, amelyekkel a hétköznapokon nem is találkozunk: apró állatokra, erdei hangokra, madarakra, sőt, önmagunkra is! A friss levegőn töltött idő testileg-lelkileg feltölt, energizál. Túrázni lehet egyedül és barátokkal, családtagokkal is. Egy kiadós beszélgetés, jó hangulatú csevegés kiváló szórakozás, alkalmas arra, hogy egy kicsit egymásra is figyeljünk, meghallgassuk, kinek mi nyomja a szívét.

Mindenki sportja

Ha a fizikai állapotnak megfelelő túrázási útvonalat teljesíti a természetjáró, kudarcban biztosan nem lesz része. Életkortól függetlenül, de a fizikai adottságokhoz igazodva biztonságos mozgásforma a túrázás. Sík vidéken is talál az ember nagyszerű útvonalakat, nem feltétlenül a Rám-szakadék környékén kell egyensúlyozni.

Tanít a természet

Amit egykor a földrajzórán, vagy biológiából és történelemből megtanultunk, és azóta elfelejtettünk, a természetben személyesen is megcsodálhatjuk. Kit nem nyűgöz le egy-egy várrom múltja, a ritka növények, hegyoldalak, kanyargós patakok szépsége?!

Mi NE maradjon otthon?

Leginkább a jókedv. Emellett a hátizsákban legyen víz, harapnivaló, csokoládé, telefon. Nagyon kényelmes cipő és ruházat. A kényelem egyébként is elsődleges szempont ilyenkor, felesleges holmi cipelésével ne nehezítse meg a dolgát! Mindig tájékozódjon a várható időjárásról, ehhez igazítsa felszerelését is!

Hogyan ajánlott túrázni?

Az ember az erdőben vendég – aki itt otthon van, az az ide tartozó állat- és növényvilág. Nem illik zavarni a helytelen viselkedéssel, szemeteléssel nyugalmukat, életüket. A tűzrakás, a táborozás szabályait mindig be kell tartani. Káros és romboló emlékbe hazavinni a növényzetből, állatokból – védett területen meg főleg az! A természet felé szeretettel és tisztelettel forduljunk, ha ez nem megy, ezt a kikapcsolódási formát nem nekünk találták ki. Túrázni nyugodtan, rohanás nélkül érdemes – ekkor van mód maximálisan kikapcsolódni, feltöltődni.

Könnyű túraútvonalak:

  • Dobogókő – Zsivány-körút (4 km), Rezső-körút (3 km)
  • Dera-szurdok – körtúra (4 km)
  • Gerecsei körtúra (15 km)
  • Holdvilág-árok – körtúra (5 km)
  • Bélkő-hegyi túra (15,4 km)
  • Kerca menti túra (4 km)

Remek kirándulóhelyek:

  • Gemenci erdő
  • Tatai Szelim-barlang
  • Mórahalmi bölömbika tanösvény
  • Mecsek – Óbánya és környéke


Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége