Miért jó kézimunkázni?

Miért jó kézimunkázni?

Míg nagyszüleink idejében természetes volt, hogy a lányok, asszonyok tudtak kötni, varrni, horgolni, mára kevés lány megy férjhez ezzel a tudással felvértezve. Azért így is egyre több fiatal fedezi fel magának e kiváló szabadidős tevékenységet. Nem véletlen: számos jótékony hatása van a kézimunkázásnak.

 

Testi-lelki feltöltődés

 

A kötés, horgolás, hímzés segít a relaxálásban, teljesen kikapcsol. Valamennyi kiváló kreativitási lehetőség, mert csak a fantázia szab határt egy-egy gyönyörűen megkötött pulóverfazonnak, horgolt költeménynek.

Megnyugtat, leköti a figyelmet, koncentrációra sarkall, miközben az alkotás örömét garantálja és oldja a stresszt. Azt kevesen tudják, hogy az emlékezőtehetség megóvása miatt is érdemes például kötni.

A rendszeres kézimunka ugyanis a legújabb tudományos ismeretek szerint képes elősegíteni a mélyrelaxálást, és ugyanakkor stimulálni az emlékezőképességet.

A kötés sokak számára egyfajta meditációs segítség. Aki gyakran ragad kötőtűt, ugyanazokat az agyterületeket használja, amelyek jógánál vagy más relaxációs gyakorlatoknál aktiválódnak. Ez hosszú távon csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját – olvasható az eletmod50.com oldalon.

 

Memóriaedzés fonállal

 

Időskorban egyesek feledékennyé válnak, mások 90 évesen is még szinte mindent meg tudnak jegyezni. Ezekért a különbségekért vajon egyedül a gének tehetők felelőssé? A tudósok szerint nem. Az, hogy milyen kihívások elé állítjuk az agyunkat, nagyban befolyásolja az időskori memóriateljesítményt. Aki mindennap sok órát tölt a tévé előtt, az éppenséggel nem sarkallja nagy teljesítményekre az emlékezetét. Ellenben az aktiváló tevékenységek, mint az olvasás, a játék vagy a kézimunka, mozgósítják az elmét.

A Cardiff Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a kötés bár nem segítette az új szavak memorizálását, de azok előhívását az emlékezetből igen – olvasható az eletmod50.com-on. A kísérleti alanyok kötés közben lényegesen több megtanult szóra emlékeztek, mint a kísérő motoros tevékenység nélkül.

A tudósok feltételezése szerint a hatás tartós. Aki otthon a szavak kikérdezése közben mellékesen köt, az több fogalmat képes a hosszú távú memóriájában eltárolni és később még sokáig visszaadni.

Az ok: a ritmikus, kétoldali kézmozdulatok révén az agyféltekék jobban kapcsolódnak egymáshoz – ez fitten tartja az elmét. Ezért az ergoterapeuták a kézimunkát már régóta alkalmazzák kezelési módszerként.


 

Egy sima, egy fordított

 


Azt azért ne higgye senki, hogy a mai fiatalok messziről elkerülik a kézimunkázást! Egyre több videó, internetes leírás segíti a kötni, hímezni, horgolni akaró „tanoncokat” egészen az alapoktól a mesteri szintig. Hasznos tanácsokat, fonálismeretet, ötletet adnak az erre specializálódott blogok, weboldalak. Persze ma már nem az asztali terítő a legdivatosabb remekmű, amire egy fiatal vágyik: sokkal inkább vicces állatfigurákat horgolnak, a babakelengyéhez egyedi sapkákat, sálakat, kiskabátokat kötnek. Még a lakásdekorációt is horgolt tökökből, virágmotívumokból álmodják meg és hozzák össze néhány kreatív óra leforgása alatt.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége