Mi kerüljön az őszi kosárba?

Mi kerüljön az őszi kosárba?

Ősszel még dúskálhatunk az egészséges zöldségekben, gyümölcsökben. A szervezet vitamintartalékairól most érdemes gondoskodni. Fogyasszon belőlük minél többet nyersen vagy párolva!

 

Mi kerüljön az őszi kosárba?Sütőtök, a koleszterincsökkentő

A sütőtök rengeteg karotint tartalmaz. De mást is: kalcium, cink, mangán, de még réz is van a finom zöldségben. Sülve-főve finom, például levesnek, köretnek, sütinek. Az őszi-téli időszak fontos vitamin- és ásványianyag-forrása. Rostban gazdag, ugyanakkor egy csészényi csupán 50 kalóriát rejt. A sütőtök pirított magja a természet koleszterincsökkentő ajándéka. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek – tehát a növényi eredetű szterinek – bizonyított módon visszaszorítják a „rossz”, tehát alacsony sűrűségű LDL-koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat. 

Sárgarépa, a szem barátja

A béta-karotinban gazdag zöldség a szervezetben A-vitaminná alakulva a szem és a bőr egészségéhez szükséges, valamint élelmi rostokban, ami jó hatással lehet a vér koleszterintartalmára és a bélrendszer működésére. Rendszeres fogyasztása B13-vitamin-tartalma folytán is előnnyel járhat. A mindennapos répafogyasztás erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a testet – köszönhetően magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának.

Káposzta, a rostdús zöldség

C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is. Aminosavakban gazdag, amely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását. A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában lévő béta-karotin játszik szerepet. Magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni. Antioxidáns-tartalma magas, ezért védi a bőrt a szabad gyökök károsító hatásai ellen, és megelőzi a bőr öregedését.

Dió, a csonthéjas gyümölcs

A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamint is tartalmaz, például a tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, jelentős a csontképző fluortartalma. A benne lévő mangán és réz a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, immunerősítő. Segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, hozzájárul az erek állapotának javulásához.

Cékla, a méregtelenítő

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezenkívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra. Kiváló antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Különösen a májra – a test legfontosabb méregtelenítő szervére – van jó hatással. Lúgosít, segíti a vörösvérsejtek képzését, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét, és még a diétába is remekül beilleszthető.

Birsalma, az illatos csoda

Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot. Bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint, valamint A-, B-, C- és P-vitamint.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége