Mi a különbség az egyes hepatitisztípusok közt?

Mi a különbség az egyes hepatitisztípusok közt?

Hepatitisz


A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus. A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi eredmények fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem.


Akut és krónikus is lehet a májgyulladás

A hepatitisz a máj gyulladását jelenti, és bár leggyakrabban vírusfertőzés okozza, más okozója is lehet a betegségnek. Gyakoribb formái:


Hepatitisz A

Ne higgyük, hogy csak a homoszexuálisok és a drogosok az igazán veszélyeztetettek a hepatitisz A vírussal szemben! A vírus által okozott betegség elsősorban a higiénia hiánya miatt fekáliával szennyezett anyagokkal (vízzel, étellel) terjed. Az általános higiénia hiányán kívül anális szex útján is terjedhet, ritkán, de vér útján is. Nincs kifejezett gyógymódja, a felépülési idő személytől függően változik. Az A típus a többi hepatitiszformával szemben akut betegség, nem okoz krónikus májbetegséget. Oltással lehet megelőzni.


Hepatitisz B

Ugyancsak vírus, a hepatitisz B okozza ezt a megbetegedést, így szintén oltással lehet védekezni ellene. Két formája ismert: az akut és a krónikus májgyulladás, ez utóbbi vezethet májzsugorhoz és májrákhoz is, sok esetben mégsem jár tünettel. Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel, szennyezett tűvel, orvosi eszközökkel, esetleg méhen belül és szexuális úton terjed. A vírus nem tűnik el a szervezetből, de az immunrendszer megakadályozza, hogy aktív maradjon a betegség. A vírus megbújik a májsejtekben, immunsejtekben, és ha a szervezet legyengül például kemoterápia során, aktiválódik. A máj szerkezetének kötőszövetesen történő átalakulása nélkül is okozhat májrákot. Védőoltás van ellene, sőt 14 éves korban kötelező az oltás felvétele.


Hepatitisz C

Ugyanúgy terjed, mint a B vírus, de szexuálisan nem jellemző annyira. Gyakori a drogosoknál, fertőzött tű közös használatával. Az új generációs antivirális szerekkel közel 100%-ban gyógyítható. Védőoltás sajnos nincs ellene.

Hepatitisz E

A hepatitisz E vírus miatt kialakuló betegség olyan földrajzi területeken szokott megjelenni, ahol fertőzött vízzel találkozhatnak az emberek. Elszórtan kialakulhat a fertőzés nem megfelelően megfőzött, megsütött sertés- vagy szarvashús miatt. Jellemzően magától gyógyuló betegségről van szó, ritkán szükséges kórházi ápolás. Ez a fertőzés a terhesekre különösen veszélyes, főleg a 3. trimeszterben fokozza az anyai és a magzati halálozást. A hepatitisz A és E nem válik krónikussá.


Nem fertőző hepatitisz

A nem fertőző májgyulladások főleg krónikusak, és a máj szerkezeti átépüléséhez vezethetnek. Az alábbi formái ismertek:

  • alkoholos hepatitisz,
  • zsírmáj okozta steatohepatitis,
  • autoimmun hepatitisz: más immunbetegségekhez társulva, de önállóan is előfordulhat,
  • vaslerakodás okozta májgyulladás (haemachromatosis),
  • rézlerakódás a májban (Wilson-kór).


Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha valaki arra gyanakszik, hogy valamilyen módon kapcsolatba kerülhetett a hepatitiszvírussal, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. Ugyancsak ezt kell tenni, ha olyan tünetek jelentkeznek – akár csak némelyik –, mint a láz, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, az alhasi fájdalom, az ízületi fájdalom, a sötét vizelet, a világos széklet, a hasmenés, a fáradtság, és a bőr vagy a szemfehérje sárgasága. Vérvizsgálattal igazolható a hepatitisz jelenléte, annak típusa, továbbá megállapítható, akut vagy krónikus betegségről van-e szó. A diagnózisnak megfelelően kezdődhet meg a kezelés, amivel megelőzhető az esetleges súlyos szövődmény.

 

Forrás: www.hepatologiaikozpont.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége