Megelőzésre is remek a gyógytorna

Megelőzésre is remek a gyógytorna

A gyógytornászok világszervezete 1995-ben hirdette meg a fizioterápia napját. Magyarországon 1998-ban tartották meg először. Nézzük, mire jó a fizioterápia és a gyógytorna!

 

A fizioterápia a természeti erőforrásokat felhasználó gyógyító módszer.
A fizikoterápián kívül (amely fizikai energiákkal, hővel, elektromos energiával, mechanikai erőkkel végzett gyógykezelés) magában foglalja a balneoterápiát (gyógyvizekkel történő kezelést), a diétát, az inhalációt (a gyógyszerek, gyógyhatású anyagok légzés útján történő bejuttatását) és a klímaterápiát (amely a gyógybarlangok kedvező mikroklímáját hasznosítja a gyógyításban) is.

 

A gyógytorna feladata a beteg fájdalmainak csillapítása, a mozgásszervi funkciók helyreállítása, a lehető legteljesebb megtartása. A betegnek a számára egyedileg összeállított gyógytornát kell megtanulnia, és minden krónikus mozgásszervi betegség esetén otthon is rendszeresen végeznie a cél érdekében. Ez a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás esetén és egyéb mozgásszervi panaszokra.

 

A szakorvosok gyakran javasolnak komplex fizioterápiás kezelést a mozgásszervi megbetegedések kezelésére, gyógyítására. Ilyenkor az egyes terápiákat személyre szabottan kombinálva, az egyes kezelések egymás hatását erősítve érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz. Például gyógytorna és gyógymasszázs kombinálva, ultrahangkezeléssel.

 

A gyógytorna nemcsak kezelésre alkalmas, hanem a mozgásszervi betegségek megelőzésére is, segítségével például megőrizhető a gerinc egészsége. Kialakult betegség esetén pedig a konzervatív, vagyis a nem műtéti kezelésben részesülő betegek terápiáját hatékonyan egészíti ki a célzott, személyre szabott gyógytorna.

 

Mivel minden beteg más, a kezelés módját és idejét egyénileg kell a szakorvosoknak eldönteni. A fizioterápia módszerei általában hatékonyak a legtöbb mozgásszervi megbetegedésből eredő fájdalom (valamilyen deformitásból, sérülésből, kopásból vagy gyulladásból fakadó hátfájás, derékfájás, vagy nyakfájás) esetén is.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége