Mátészalkáról indult Tony Curtis családja

Mátészalkáról indult Tony Curtis családja

Tony Curtis


A Minden lében két kanál című filmsorozat és a Van, aki forrón szereti ikonikus film sztárja magyar zsidó származásúként futott be karriert Hollywoodban. A kétszeres Golden Globe-díjas színészlegenda 85 évesen, szívroham következtében hunyt el.


Tony Curtis, eredeti nevén Bernard Schwartz a New York-i Bronxban látta meg a napvilágot 1925. június 3-án, miután családja – Schwartz Emanuel és Klein Ilona (Helen Schwartz) – a magyarországi Mátészalkáról kitelepült az USA-ba.


Amikor Tony 1943-ban 18 éves lett, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Studiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében.


A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, amivel később bevonult a filmtörténelembe. Összesen 130 alkotásban szerepelt a világszerte kedvelt filmcsillag és szexszimbólum, producer, író. 1959-ben Oscar-díjra jelölték, de végül sosem kapta meg a legnagyobb filmes elismerést.


Pedig olyan filmtörténeti jelentőségű filmekhez adta a nevét, mint A tolvaj hercege, az Ali baba fia, Trapéz, A siker édes illata, A megbilincseltek (ezért jelölték Oscarra is), Van, aki forrón szereti. Ő volt a bostoni fojtogató sorozatgyilkosa. Játszott a Spartacusban, a Minden lében két kanál című sorozatban – és még sorolhatnánk.


Nagy nőcsábászként élte az életét, többször nősült. 1951-ben feleségül vette a 2004-ben elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-t. A házasságból két leány született, Kelly és Jamie Lee Curtis. Utóbbi, apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött. Az első feleséget követte Christine Kaufmann, Leslie Allen, Lisa Deutsch, Andrea Savio és Jill Vandenberg. Sosem titkolta, hogy szerinte a hosszú élet titka a fiatal nőkben rejlik, így aztán habzsolta is őket, még a feleségek mellett is. Összesen hat gyermeke született. Nicholas fia herointúladagolásban halt meg.


Magyar származására büszke volt, a rendszerváltás után többször is Magyarországra látogatott. Először 1996-ban járt hazánkban: a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Magyarországot reklámozó filmspotban házigazdaként szerepelt. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására. Felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak Amerikába.


A filmezést később lecserélte a festészetre. Festményei híres galériákban láthatók. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, amelyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, a Millennáris Parkban dedikált.

2010. szeptember 29-én álmában érte a halál, nevadai otthonában szívroham következtében hunyt el 85 évesen.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége