Madárdal a lakásban

Madárdal a lakásban

Madárdal a lakásban

A madárcsicsergés télen-nyáron felvidítja a lelket. Milyen jó, ha a természet hangjait az otthonunkban is élvezhetjük! Ha lelkiismeretes gazdaként gondoskodunk a kis csipogókról, a madárkák is jól érzik magukat a kalitkában.

A gyerekek szívesen bíbelődnek a kis csőrösökkel, a tenyerükből etetik őket, tisztán tartják a kalitkát, beszélnek hozzájuk. Ez remek elfoglaltság már a kisiskolásoknak is. Sokan ódzkodnak az otthoni madártartástól, mondván, a kalitka rabságra ítéli a szárnyasokat. Pedig a lakásban tartható madárfajták – kellő törődés mellett – szeretnek az ember közelében lenni.

Gyerekek kedvence

Például a kanári. Ez az apró termetű, színes kis madárka csodálatosan énekel. Hogy jól érzi magát, onnan tudni, hogy még többet énekel. A huzatot nem szereti, erre nagyon érzékeny. A magányt nehezen viseli, mindig kell mellé egy társ, nélküle depressziós lesz – és ez nem vicc.
A kanári tollazata gyönyörű: színe attól függően változik, hogy mivel etetjük. A sok piros kaliforniai paprikától a tollazata is kipirul.

Aki gyereknek szánja a tollasokat, kezdetben próbálkozzon a hullámos papagájjal, ez a leggyakrabban tartott madárfajok egyike. Barátságos, szép, színes tollai vannak, szívesen eszik tenyérből, és tisztelettudóan éjszaka csendben van. Ráadásul nem igényel sok törődést. Egyedül arra kell figyelni, hogy időnként repülhessen, ugyanis nagy a mozgásigénye. Jó, ha van otthon olyan helyiség, ahol szabadon szállhat. Igazi társ, hiszen akár 10-15 évig is elélhet. Nagyon szereti, ha környezetében beszélgetnek, ebbe ő is szívesen „beleszól”.

Hosszú távon is társ

A nimfapapagáj is közkedvelt, lakásban tartható szárnyas. A kakaduk csoportjába tartozó díszmadárnál arra kell készülni, hogy reggel és este elég nagy rikácsolásba kezd, de szerencsére napközben csendben, nyugodtan éldegél. A hullámos papagájhoz hasonlóan igényli a röpködést, és kedveli a tágas kalitkát. Örökké rágcsálni akar, ezért mindig legyen a csőre ügyében valami, amit nem sajnálunk. Akár 25 évig is elél, és a gondos törődést meghálálva igazi társsá válhat. Magányos emberek mellé kimondottan ajánlott.

A zebrapinty hazánkban szintén nagyon közkedvelt díszmadár. Imád csivitelni-csicseregni, ezért olyan gazdi illik mellé, akit ez nem zavar, sőt! Imád fürdeni, no meg társaival játszani – ezért egy nagyobb, homokkal teli tálca jó szolgálatot tesz a közelükben. Fázni nem szeret, a szeles, huzatos helyeket mellőzve tartsuk. A zebrapintyet az sem zavarja, ha más tollasokkal kerül egy kalitkába, békés természete miatt mindenkivel kijön, amennyiben jó beszélgetőpartnerre talál.

Kalitkaméreten túl

Túlzás lenne azt állítani, hogy a kacagó gerle a szobába való. Persze ha tágas tér áll rendelkezésre, akkor miért ne? Kinézetre olyan, mint a közönséges házi galamb, de az izgalmi állapotban hallatott „kacagása” nagyban megkülönbözteti tőle. Párban szeretnek élni, galambhoz méltóan szeretnek turbékolni, tollásszák egymást. A csőrözés nem keverendő össze a csókolózással, itt sokkal inkább egymás etetése történik. Szeret röpdösni, kifutóra szüksége van.

Vannak, akik teljesen szabadon tartják a lakásban a beót. Mivel elég termetes madár, tényleg inkább röpdébe való, semmint kalitkába. Hangutánzó madár, amely mindent lemásol, a gyerekek nagy örömére. Kiváló szórakozási lehetőség a kicsiknek, mert képes arra, hogy a kutyaugatástól az emberi sírásig mindent megtanul, még a konyhai gépek hangját is lemásolja. Szeret fürdőzni.

Azt nem lehet állítani, hogy a kalitkás díszmadarak után nem kell gyakran takarítani. Bizony, jó, ha a kézi porszívó, a lapát, a kissöprű mindig kéznél van. Vágni kell a karmocskákat, figyelni a vitaminbevitelre. De minden kellemetlenségért kárpótolja a gazdit a szívet-lelket vidámító csivitelés, ami főleg a zord időkben jön jól.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége