Lopes-Szabó Zsuzsanna: <br>„Szeretnék hatni az emberekre”

Lopes-Szabó Zsuzsanna:
„Szeretnék hatni az emberekre”

Mivel roppant büszke édesapjára, nem zavarja, hogy Gyuri bácsi, a bükki füvesember lányaként emlegetik. Lopes-Szabó Zsuzsanna most mégis nagyon boldog, hiszen néhány héttel ezelőtt átvehette élete első díját: ő 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozója. Az elismerést a 16 éves Györgytea ügyvezetéséért, a bükkszentkereszti gyógynövény-feldolgozó vállalkozás felvirágoztatásáért kapta. 

 

– Igazi világpolgár. Élt Amerikában, Prágában, Portugáliában, jelenleg Svájcban él. Onnan irányítja a bükkszentkereszti családi vállalkozást. Nem fontos a személyes jelenlét a sikerhez?

 

– Természetesen a vállalkozás nem önjáró, és én sokat ingázok Magyarország és Svájc között. Szerencsére kiváló kollégáim vannak, akik értik a dolgukat, és megbízom bennük. A mai technika is nagy segítség, ennek hála rendszeresen tartunk videókonferenciákat. A siker nemcsak az én érdemem, hanem a csapaté is. Édesapám unszolására vágtunk bele a vállalkozásba 16 évvel ezelőtt, és sokat tanultam tőle. Mégis, ez az első díj, amit én kaptam, nem a Gyuri bácsi lánya, és nagyon örültem neki. Édesapám is nagyon büszke rám. Gyerekkoromban sokat tanultam tőle a gyógynövényekről, majd 2011-ben természetgyógyász képesítést szereztem fitoterápia szakképesítéssel. Gyógynövényszakértő, szakkönyvíró, tanácsadó vagyok. A családi vállalkozással olyan ügyet szolgálunk, ami az embereknek jó.

 

– Ez a sikerük titka is?

 

– Részben. Illetve a minőség, ahogyan előállítjuk a termékeinket. Az első 5-6 évet ügyvezetőként teljesen egyedül csináltam végig, anélkül, hogy bármilyen tapasztalatom lett volna az üzleti életben. Igaz, hogy sokszor nagyon kimerültem a sok munkától, ugyanakkor nálunk genetikai adottság az aktivitás, „be vagyunk sózva” – édesapámmal együtt. Csodálatos gyógynövénykertet létesítettünk Bükkszentkereszten, jelenleg új üzem épül, mert az eddigit kinőttük. Nem teherként élem meg a vállalkozással járó munkát. Megszerettem a gyógynövényeket, és amit szeret az ember, az számára nem munka. Persze a generációváltáson én is elgondolkodtam már. Két lányom van, akikkel, bár külföldön élnek, mesébe illően jó a kapcsolatom. Kiváló rálátásuk van a világra, ha bármiben elakadok, kikérem a véleményüket. Ők is részt vesznek a cég életében.

 

– Reneszánszukat élik a gyógynövények, egyre szívesebben fordulnak az emberek a gyógynövénykészítményekhez. Ön szerint mi ennek az oka?

 

– A városi ember elszakadt a természettől, de egyre inkább visszafordul felé, vágyik a természet közelségére. A másik ok az orvostudományból, a gyógyszeriparból való kiábrándultság. A beteg ma receptet kap, nincs rá idő, hogy teljes anamnézis készüljön, legfeljebb azt az életmódbeli tanácsot kapja, ha kövér, fogyjon le, ha dohányzik, szokjon le. Magyarországon nem létezik olyan közeg, ahová az ember a problémáival fordulhat, ahol a szakember megmondja, melyik panasszal kihez forduljon. A természetgyógyász életmódtanácsokat ad, és erre egyre nagyobb az igény. Fiatalodik a vásárlóközönség, sok kisgyerekes anyuka a természetes gyógymódot keresi. Sajnos az orvostudomány 12 éves kor alatt nem ajánlja a gyógynövényeket gyerekeknek, mert nem ismerjük a hatásukat. Ezt kutatásokkal kellene bizonyítani. Így változna a gyógynövények megítélése, helye az orvoslásban. Egyébként is rengeteg feladat van még a gyógynövények körül, hiszen két, azonos gyógynövény hatóanyaga sem azonos – ezt számos körülmény befolyásolhatja.

 

– Ha egy lakatlan szigetre indulna, milyen gyógynövényteát vinne magával?

 

– Cickafarkfüves gyógynövénytea-készítményt. Ez a nők teája, főleg változókorban.

 

– Férfiaknak mit javasol?

 

– Prosztatagondokra kisvirágú füzikét. 40 év felett ezt heti 1-2 alkalommal minden férfinak ajánlott fogyasztani.

 

– Bölcsészként diplomázott, sokáig középiskolai tanárként nyelveket tanított. Az üzleti életbe 16 éve csöppent, rutin nélkül. Elképzelhető ez a világ könyöklés nélkül?

 

– Soha nem kellett senkit sem lekönyökölnöm. Mindig volt bennem egyfajta könnyedség, hiszen nem kellett senkinek sem megfelelnem, kényszer nélkül tettem a dolgomat. A meggazdagodás, a minél nagyobb tőke sosem volt cél. Az ügy iránt érzett alázat, empátia van bennem, ami nem tanulható – ezt a gondolkodásmódot a szüleimtől kaptam. Szokták kérdezni, hogy a siker után nem lettem-e kevésbé szerény. Remélem, hogy nem! Az én agyam annyira pirinyó, és annyi mindent nem tudok még. Szerettem tanítani is, odafigyelni a gyerekekre – egészen 1996-ig tanítottam itthon, 1997-ben költöztem el Magyarországról.

 

– Portugáliába ment férjhez, de másutt is élt a világban. Hol érezte legjobban magát?

 

– Prágában nem éreztem, hogy külföldön vagyok, annyira természetes volt ott minden nekem. Portugáliában nehezen szoktam meg, ott minden idegen volt: más emberek, más kultúra, még az eső is máshogyan esett. És nagyon távol a hazától. Elveszettnek éreztem magam. Mondtam a férjemnek, hogy nekem most haza kell mennem. Repülőre ültem, otthon töltöttem pár hetet. Átgondoltam, hogy én magyar vagyok, ezen nem változtat semmi. Elfogadtam, és megnyugodtam. Visszarepültem, és jó pár évre berendezkedtem Portugáliában. Nagyon megszerettem az országot, beilleszkedem az ottani kedves emberek közé. Most Svájcban élek, jó itt, mert szervezett, pontos, biztonságos itt az élet, jól működő ország.

 

– És Bükkszentkereszt?

 

– Középiskolás voltam, amikor szüleimmel a faluba költöztünk. Akkor nem a tehénbőgésre vágytam, de aztán megszerettem az 1300 lelkes falut, a helyieket. Pedig a vállalkozás szempontjából nem a legszerencsésebb választás volt: nincs megfelelő infrastruktúra, ipari üzem létesítésére sem túl alkalmas. De a gyógynövényeink ott teremnek, és 50 fős cégünkhöz a munkaerő fele helyben él. Most új raktár, csomagoló- és feldolgozóüzem épül. Mi a nagy piac felé nem akarunk, nem is tudunk nyitni, a magyar lakosságért dolgozunk. Minősített beszállítóink vannak, akik kistermelőként termesztik a gyógynövényeket, és nemcsak helyben, más, tiszta vidékeken is.

 

– Saját weboldalán osztja meg gondolatait a világgal. Mesét, háztartási és egészséggel kapcsolatos tanácsot, környezetről szóló véleményét találja meg az olvasó.

 

– Azt vallom, csak akkor szólaljunk meg, ha van mondanivalónk. Az enyémet oda írom le. Javíthatatlan álmodozó vagyok, és szeretnék hatni másokra. Érdekel a többi ember. Szeretem őket megfigyelni is, ezért szívesen nézem a járókelőket. A gyerekeket meg akarom érteni. Azt látom, hogy a felnőttek lenézik őket, pedig komolyan kellene venni őket. Irodalom szakosként a mesék közel állnak hozzám, ahogy az unokáim is, nekik is írtam történeteket. Emellett megszállott újrahasznosító vagyok, komposztálok, esővizet gyűjtök. Szerintem az egyén szintjén lehet tenni a környezetért.

 

Névjegy: Lopes-Szabó Zsuzsanna 1955. június 30-án született Miskolcon. Bölcsészdiplomáit Debrecenben és Budapesten szerezte meg. Középiskolai tanárként oroszt és angolt, illetve magyart tanított. Több országban is élt már, többek között Amerikában, Csehországban, illetve portugál férje kapcsán Portugáliában. Édesapja Szabó György, a bükki füvesember, akitől már gyerekkorában sokat tanult a természetről és a gyógynövényekről. 2011-ben természetgyógyász képesítést szerzett. Gyógynövényszakíró, tanácsadó, szakkönyvíró. 2004 óta a Györgytea ügyvezetője. Svájcban él, két lánya és két unokája van.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége