Létezik-e csodaszer másnaposság ellen?

Létezik-e csodaszer másnaposság ellen?

A fesztiválszezonban  köztudottan magasabb az alkoholmámorban úszók száma. A főként hányingerrel, fejfájással járó macskajaj, vagyis a másnaposság ilyenkor gyakori jelenség. Vajon létezik-e rá hatásos gyógymód?


A Ködpiszkáló.blog.hu szerint másnaposság főbb okai a szervezetet dehidratáló, vagyis kiszárító hatású alkoholhoz, illetve ennek bomlástermékeihez köthetők. Emellett az italok egyéb alkotóelemeinek – például a szakszerűtlenül főzött házi pálinkák metanoltartalmának – mérgező hatása is szerepet játszik a másnapi rosszullétben.


Létezik-e csodaszer másnaposság ellen?A panaszok enyhítésére a „kutyaharapást szőrével” módszer egyértelműen hatástalan. A fokozott vízfogyasztás, a friss levegő viszont biztosan segít – ha csodát nem is tesz.


Meglepő módon nagyon kevés vizsgálatot végeztek a másnaposság kezelésére alkalmazott (gyógy)szerekkel. Egy Verster és Penning által publikált cikk szerint ennek az a fő oka, hogy az orvosok úgy vélik, a másnaposság elsődleges megelőzési módszere a mérsékelt alkoholfogyasztás, és a macskajaj épp arra jó, hogy a túlzott alkoholizálástól visszatartson. Azaz, ha lenne tökéletes szer a megelőzésére vagy kezelésére, valószínűleg többet innánk, ami sokkal több kárt okozna, mint a fejfájás vagy a hányinger. A fent említett cikk alapján összefoglaljuk a tünetek enyhítését célzó lehetőségeket.

Gyógyszerek

Fájdalomcsillapítók: a fejfájás kezelésére leggyakrabban acetilszalicilsavat szoktak alkalmazni. Mivel újabb megfigyelések szerint másnaposság esetén a szervezetben gyulladásos folyamatok játszódnak le, a nem-szteroid gyulladáscsökkentő aszpirin a fejfájás enyhítésén túl is hasznos lehet. Viszont az aszpirin irritálja a gyomornyálkahártyát, így akiknél a túlzott alkoholfogyasztás károsította azt, a tünetek (gyomorégés, hányinger) súlyosbodhatnak. Az aszpirinhez hasonló céllal más fájdalomcsillapító is használható.


Szívritmus mérséklése: mivel a másnaposság gyakran jár megemelkedett szívritmussal, gyors szívdobogásérzéssel, egy tanulmányban azt vizsgálták, a szívritmust is lassító vérnyomáscsökkentő hatóanyag, a propranolol hogyan hat a másnaposságra. Bár a szívritmust mérsékelte, a szer a másnaposság érzésére egyáltalán nem hatott.


Hányinger-csillapítók: az egyik vezető tünet csökkentésére alkalmazható szerek közül a tropiszetron hatásosságát vizsgálták. Ezt a gyógyszert nem találták hatásosnak a másnapi hányinger csillapításában.

Természetes eredetű készítmények

Létezik-e csodaszer másnaposság ellen?Fügekaktusz: ennek gyulladáscsökkentő hatását kísérletek igazolták, elvileg a másnapossággal együtt járó panaszokat is csökkenti. Egy vizsgálatban a kaktusz egyik készítményéről kimutatták, hogy a macskajaj súlyos panaszait mérsékli, ugyanakkor a másnaposságot összességében (az összes tünet átlagában) nem javította.


Articsóka: a növénnyel egy vizsgálatot végeztek, másnaposságellenes hatását nem tudták igazolni.


Vitaminok: a B-vitaminok feltételezett macskajajellenes hatását egy vizsgálatban tanulmányozták. Egy kombinációs készítményt (B1-, B2- és B6-vitamin) hatástalannak találtak.


Mivel nem túl pozitív az összkép, az igazán forradalmi megoldások helyett a legeredményesebb módszerként ma is az alkoholfogyasztás mérséklése javasolható.


Forrás: Ködpiszkáló.blog.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége