Legnépszerűbb keresztneveink

Legnépszerűbb keresztneveink

Legnépszerűbb keresztneveink


Legnépszerűbb keresztneveink

 

A névdivat a nemesség és a városi polgárság köreiben jelentkezett először, és csak nagyon lassan, néhány évtizedes késéssel jutott el a parasztsághoz. A falusi közösségek konzervatív névadási szokásai – a szülők, nagyszülők keresztnevének öröklése – sokáig útját állták a különleges hangzású, ritka nevek terjedésének.

 

1959-ben a László, István, József, János, Ferenc, Sándor, Gábor, Zoltán, György, Tibor; illetve az Éva, Zsuzsanna, Mária, Katalin, Ágnes, Judit, Erzsébet, Ildikó, Ilona, Edit volt a legnépszerűbb.

1979-ben a férfinevek sorát a Zoltán, Attila, Péter, Gábor és András; a női neveket a Krisztina, Andrea, Mónika, Katalin és az Ágnes vezette.

 

Ez a divat – 80-as évek

 

1983–87 között a női nevek nagyrészt a divatnevek közül kerülnek ki. A Katalin mögött gyakoriságban az Anita, Andrea, Nikolett, Tímea a sorrend. A fiúk ekkor is hagyományosabb neveket kaptak: Gábor, Tamás, Péter, Zoltán, László.

Ebben az öt évben – a húsz évvel korábbi listához képest – húsz-harminc hellyel került előbbre az Adrienn, Renáta, Dóra, Anett, Nóra, Zsanett, Nikolett. A férfiaknál népszerű volt a Balázs, András, Gergely, Dávid, Máté, Márk, Márton, Bence, Kristóf, Áron, Ábel, Milán.

 

Bejött a különleges és ritka

 

Nagyon megnőtt a ritka keresztnevek száma is, hiszen 1983–87 között 1088 női és 924 férfinevet anyakönyveztek. Például Szamanta, Paméla – egyenesen a televíziós sorozatokból.
A különleges, ritka, többnyire külföldi nevek iránti érdeklődés megugrott, bejött a Dzsenifer, Dzsesszika, Bonita, Leonetta. Mások szerették volna ezeket az idegen eredetű neveket eredeti helyesírásban bejegyeztetni, ám ez a magyar anyanyelvűek számára nem lehetséges, mert csak magyar helyesírással, a kiejtésnek megfelelő formában anyakönyvezhetők (ilyen a Ivett, Zsanett, Krisztián, Nikolett, Babett, Mirjam, Vivien).

 

Ezredfordulós lista

 

A 2001-ben született fiúgyermekek esetében leggyakoribbak a Bence, a Dániel, a Dávid, a Máté és a Tamás.

A régies magyar nevek népszerűségi sorrendje: Bence, Zsolt, Levente, Csaba, Szabolcs, Botond, Zsombor, Soma, Bendegúz, Csongor, Árpád, Csanád, Hunor, Koppány, Álmos, Kende, Előd, Vajk, Bulcsú, Örs.

A bibliai nevek közül az Ádám, Benjámin, Ábel, Boldizsár, Mózes, Ábrahám, Lukács, Noé volt a legkedveltebb.

A 2001-ben született leányoknál ezernél több esetben fordul elő a Viktória, a Vivien, 400–1000 esetben szerepel az Alexandra, a Petra, a Laura, a Nikolett, a Dorina, a Klaudia, a Kitti, a Bianka, a Dzsenifer, a Vanessza, a Cintia, a Dominika.

 

Bence és Anna tartós sikere

 

A 2010-es évek adataiból kiderül, hogy dacára a több ezer választható névnek, a szülők 80 százaléka a leggyakoribb 100-100 női és férfinév közül válogat. A férfinevek esetében évek óta nincs változás, ahogy 2010-ben, úgy 2019-ben is a Bence név áll a leggyakrabban adott nevek élén – ez a név 2003 óta a leggyakrabban adott férfinév. A 2. és 3. helyen a Máté és a Levente osztozott, de 2018-ban feljött a Dominik is.

2019-ben ismét Bence–Máté–Levente lett a sorrend. A lányoknál 2016-ig az első három helyen álló név ugyanaz volt: Jázmin, Anna, Hanna.

A 2021-es évben a legnépszerűbb utónevek szinte változatlanok. Az Olivér viszont egyre kelendőbb. A lányok sorrendje: Hanna, Zoé, Anna, Léna, Luca.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége