Látásromláshoz vezet a kék fény

Látásromláshoz vezet a kék fény

Nem árt tudni, hogy a naponta használt digitális eszközök – vagyis a mobiltelefon, a tablet vagy a laptop – a szemre káros kék fényt sugároznak. Védeni kell ellene a szemet, ugyanis hosszú távon makula degenerációt, illetve vakságot okozhat a túlzásba vitt kijelző- és monitorbámulás.

 

 

 

Mi az a kék fény?

A kék fény természetes jelenség, bizonyos arányban a napfény is tartalmazza. A hétköznapokban a digitális eszközökön keresztül rongálja a szemet: túlzott mennyiségben a szem megerőltetéséhez, illetve szemfáradtsághoz, fejfájáshoz vezethet. Hosszú távon pedig látásromláshoz.

 

 

Miért veszélyes?

A kékfény-jelenség kortól függetlenül veszélyforrást jelenthet mindenkire, attól függően, mennyi időt tölt el a digitális eszközök társaságában – magyarázza Kovács Melinda optikus. Manapság az emberek naponta akár 8-10 órát is a laptopjuk, az okostelefonjuk, a tabletjük társaságában töltenek, és kellő védelem hiányában komoly egészségkárosodást szenvedhetnek.

Mivel a kék fényt sem a szaruhártya, sem a szemlencse nem szűri meg, könnyedén eljut egészen a retináig, melyen hosszú távon elváltozásokat eredményezhet. Először jön a makula degeneráció: a szemfenéki meszesedés néven is emlegetett proléma világszerte gyakori, az időskori látásvesztés fő okai között szerepel. Súlyosabb esetben vakság is kialakulhat.

 

 

Kit érint?

Elsősorban a fiatalabbakat, illetve a középkorúakat kell óvni, mert ők a legaktívabb mobilozók, laptopozók. Sajnos a köztudatban egyáltalán nem terjedt el a kék fény ártalmas hatásának híre. Az a tapasztalat, hogy 10-ből csupán 3 ember fogékony a problémára – mondja Kovács Melinda, hozzátéve, hogy a gyerekeknél fokozott figyelmet kellene szentelni a kék fény veszélyére.

 

Komolyan kell venni

 Sokan nem mérik fel a veszély súlyát, pedig a tudomány elismeri a jelenség káros hatását. A legtöbb gyártó cég már szűrőket épít be az eszközeibe, léteznek ingyenesen letölthető szűrőszoftverek is. A másik probléma a szemszárazság: ha sokat ülünk a számítógép előtt, elfelejtünk pislogni, ettől a szem kiszárad, könnyebben begyullad.

Ma már léteznek olyan kékfény-szűrő réteggel rendelkező szemüvegek, amelyek minden helyzetben védik a szemet, ugyanakkor pihentető látást biztosítanak. E réteg felkerülhet dioptriás vagy dioptria nélküli lencsére is.

- Mindenkinek nagyobb figyelmet kellene fordítani a kék fény elleni védelemre, függetlenül attól, hogy szemüveget visel-e. Aki szemüveges, ezen felül nagy hasznát veheti az úgynevezett digitális lencséknek. Ezek a 13-45 év közötti korosztály számára kifejlesztett lencsék enyhítik a digitális szemfáradtság tüneteit (szemirritációt, homályos látást vagy fejfájást), segítenek a szemizmok pihentetésében, csökkentik a szem megerőltetését- magyarázza a szakember.

 

 

Tippek a hatékony védelemre:

– esténként a telefonon állítsa be az éjjeli módot, mely egy melegebb tónusú fényt ad

– számítógépe monitorján használjon kékfény-szűrő, ingyenesen letölthető szoftvert

– a monitor fényerejét és kontrasztját jól állítsa be

– legyen meg a kellő távolság a szeme és a monitor között, ha túl közelről nézi, csak ront a helyzeten

– nem jó, ha a monitor mögött az ablakon erős fény sugárzik be, bántja a szemet

– az sem jó, ha mögöttünk van az ablak, mert akkor a képernyő üvege tükröződik

– ha sokat ül számítógép előtt, gyakran pihentesse szemét

– a műkönny kiváló a szemszárazságra

– elalvás előtt ne mobilozzon, mert ez éberséget okoz

– teljes sötétségben egyáltalán nem ajánlott a mobilhasználat, kapcsoljon mellé legalább egy kislámpát!

– használjon olyan szemüveget, melyen van kékfény-szűrő rétegHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége