Kit zavar a tikkzavar ?

Kit zavar a tikkzavar ?

Az eltérő fejlődés különböző gyermekkori megnyilvánulásai közül ezúttal a tikkzavarokat és a gyermekkori kényszerbetegségeket (OCD) vesszük górcső alá dr. Krenács Dóra gyermekorvos rezidens segítségével.

 

Mi a tikk? Egy önkéntelen, automatikus, változékony, nehezen visszatartható, változó erősségű és mintázatú, hirtelen mozgás vagy hangadás.

 

Dadog, csoszog, utánoz

 

A mozgási jelenségek lehetnek enyhék, a fej-nyak területére koncentráltak (például grimaszolás, hunyorgás, pislogás, szájhúzogatás) vagy nagyobb volumenű, szándékos cselekvést imponálók is, mint rúgás, guggolás, érintgetések, csoszogás, ugrálás.

A hangadás lehet hümmögés, krákogás, köhécselés, szipogás, utánzás, szóismétlés. Obszcén szavak vagy mozdulatok is megjelenhetnek, vagy akár a hangszín megmagyarázhatatlan váltakozása, valamint a csak időnként jelentkező dadogás is lehet egyfajta tikk.

 

Előfordul, hogy egyféle tikk van csak jelen, de lehet komplex is a betegség, ez figyelhető meg Tourette-szindrómában (legalább kétféle mozgási tikk mellett hangadási tikk is). Súlyos esetben viselkedésük lehet önsértő, illetve másokra is veszélyes – például ütögetés, harapás, de ez rendkívül ritka.

 

Magát a tikket általában megelőzi egy érzet, amit a betegek viszketéshez, nyomásérzéshez hasonlítanak. A cselekvéseket énidegennek érzik, de sokszor megpróbálják megmagyarázni azokat. „Azért dörzsölöm a szemem mindig, mert viszket”.

 

Kisgyerekeknél gyakori

 

A tikk akaratlan jelenség, de valamilyen szintig akaratlagosan befolyásolható, elnyomható. Az OCD-vel ellentétben a tikkzavarnál nem a szorongás csökkentése a cél a cselekvés végrehajtásával, sőt, sokszor éppen az csökkenti a szorongást, ha sikerül visszatartani a tikket.

A stressz és a kialvatlanság fokozza a tikkek intenzitását és számát, vagy bármilyen heves érzelmi impulzus (hirtelen öröm, izgatottság, a koncentrált figyelem) növeli előfordulását. Egyedül a koncentrált figyelem csökkenti a tikkelést. Alvás közben nem jelentkezik.

A leginkább érintett korcsoport a 7–11 éves korosztály, fiúknál valamivel gyakoribb, de lányoknál többször fordul elő súlyos forma. 80 százalékban kinőhető, 20 százalékban megy át súlyosabb formába.

 

Kisgyermekkorban gyakran vannak jelen tikkszerű mozgásformák, ezek általában ártalmatlan jelenségek, viszonylag rövid ideig vannak jelen, nem változó mintázatúak, és belőlük a gyermek könnyen kizökkenthető.

 

Egy év a vízválasztó

 

Ha egy éven belül szűnnek a panaszok, akkor átmeneti tikkzavarról beszélünk, a tartós tikkzavar diagnózisa 1 éven túl fennálló tünetek esetén állítható fel. A tünetek sokszor hullámzóak, tünetmentes periódus is lehet állapotromlás előtt. Számuk, típusuk, gyakoriságuk és megjelenési helyük gyakran változik.

A tikkzavarok mellett gyakran van jelen ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder), OCD, illetve autizmus. A tikkzavaros gyermekek életminősége általában a társbetegségek jelenlététől függ. Több magasan funkcionáló autistánál megfigyelhető tikkzavar. Ha tikkzavar gyanúja merül fel, a többi felsorolt betegséghez hasonlóan gyermekpszichiáterhez vagy pszichológushoz ajánlott fordulni.

A nem gyógyszeres kezelés során a tikkre való késztetést nem lehet megszüntetni, de a beteg megtanulhatja irányítani a tikkjét. A tikkzavar kezelése akkor indokolt, ha a tünetek rontják az életminőséget, szenvedést okoznak, illetve a gyermek életkorából adódóan motivált lehet a tikkek csökkentésére.

 

OCD

 

– Az obsessive-compulsive disorder (OCD) gyermekkori kényszerbetegség, amelyet a mindennapi életet befolyásoló kényszergondolatok és kényszeres cselekedetek jellemeznek – mondja dr. Krenács Dóra.

 

A cselekvés célja általában a szorongás csökkentése. Közös vonás, hogy ezek a gondolatok, cselekedetek megnehezítik a mindennapi életet, a gyermek nem akarja ezeket megtenni, de úgy érzi, hogy muszáj, mert ha nem, akkor annak valami szörnyű következménye lesz. A típusos kényszergondolatok általában zavaró gondolattöredékek, amelyek gyakran tragikus tartalmúak, balesetek, erőszakos cselekedetek, vagy szennyeződésekkel kapcsolatosak.

 

Kényszeres kézmosás

 

Sokféle cselekvés megjelenhet, lehetnek tisztálkodással kapcsolatos kényszerek, például állandó kézmosás, kényszeres szimmetriára való törekvés, gyűjtögetés, számolgatásos, ismétléses rituálék. Gyakran a lefekvéssel, felkeléssel, öltözködéssel és iskolába menéssel kapcsolatos különböző szertartásos cselekedetek (bepakolt táska többszöri ellenőrzése, házi feladat többszöri ellenőriztetése a szülővel, és ha a szülő nem megfelelően cselekszik, vagy nem a megszokott hangsúllyal szól, akkor az akár az egyébként szelíd gyermekből tettlegességet válthat ki).

 

Az esti rituálék elhúzódása krónikus alváshiányt válthat ki. Mivel a gyermek társai előtt próbálja kényszerét titkolni, frusztrációja még inkább fokozódik, amely szorongásos zavarhoz vezet.

 

Fiúknál gyakoribb

 

A korai kezdetű OCD általában fiúknál gyakoribb, családi halmozódás előfordul. Sok közös vonás van a tikkzavar és az OCD között, együttesen is megjelenhet, de két különböző betegségről van szó. Ezenkívül az OCD gyakran társul depresszióval, szorongásos zavarral, autizmussal, skizofréniával. Kezelésében a viselkedésterápia, illetve a gyógyszeres kezelés segíthet.

 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége