Kistestvér érkezik

Kistestvér érkezik

Kistestvér érkezik

Szülőnek, gyereknek egyaránt nagyon izgalmas időszaknak ígérkezik a kistestvér érkezése a családba. Az édesanya ilyenkor izgul, hogy a nagyobb testvér jól fogadja-e a kis jövevényt, ugyanis egy természetes élettani krízis (válság) is kialakulhat. Mire érdemes figyelni? Szakértőt kérdeztünk.


Kialakul-e a testvérféltékenység? Mit szól a nagytesó a síró, magatehetetlen babához, akivel még játszani sem lehet, és még le is foglalja az anyukát, aki eddig csak vele törődött. Természetes, ha emiatt az anyának lehet néha bűntudata. Márpedig ha az anya többször így érez, akkor idővel a nagyobb gyermek, sőt, az apa is ezt teszi. 
Az anya aggodalma kihat a család többi tagjára, nagyobb gyerekre, férjre egyaránt.

Nincs titok

Minél hamarabb érdemes tudatni az örömhírt a nagyobb gyermekkel: kistestvér érkezik. A felesleges titkolózás helyett a szülők mondják el a nagy hírt, mert az anya rezgéseit a gyermek azonnal érzékeli.


– Jól bevált módszer, hogy az anya és az apa részletesen, a gyermek életkorának megfelelő szinten mondja el a gyermeknek, miben változik meg a család és az ő élete a baba érkezésével. Azt sem szabad eltitkolni, hogy nehézségekre bizony lehet számítani, így volt ez akkor is, amikor ő született. Például vegyük elő a kisbaba képeit, milyen volt, amikor ő kicsi volt. Meséljünk neki arról, mennyit sétáltunk és nevettünk. Érdemes a babaérkezés pozitív oldalait erősíteni benne – tanácsolta Masa-Rényi Márta mentálhigiénés szakember.

Kisebb trükkök

Sokat segít a baba elfogadtatásában, ha a kórházból hazatérve anya ajándékot hoz a nagytestvérnek. Így azt érzi, ő is fontos maradt anyának. Ez is az odafigyelést erősítheti.


Egy gyermeket óriási büszkeséggel tölt el, ha nagyként ő is segíthet a baba körül. Bátran kérjük meg egy-egy apróbb feladatra, például az esti fürdetéskor: hozza a törülközőt, adja oda az ápolókrémet, énekeljen a kicsinek, hátha attól megnyugszik. Ha a játszótéren vagy a családban boldogan újságolja, hogy ő segített anyának, akkor bizonyára jó úton jár a testvérke elfogadásában.

Súrlódások idején

Kisebb-nagyobb nehézségek könnyen előfordulnak akkor is, ha a gyermek nyitott a kistestvér elfogadására.


– Az anya ne szóljon rá, ne tiltsa azonnal a gyermeket, ha a babát erőteljesen puszilgatja, ha hangosan beszél a szobában, vagy ha dacolva követeli szülei figyelmét. Kérjük meg, legyen kedvesebb velünk. Ha a babával kapcsolatban megjegyzéseket tesz, nemtetszését fejezi ki, amiért sokat sír, sose szidjuk le – figyelmeztetett a szakember.

Különidő anyával

Hiába a sok beszélgetés, magyarázás, a legtöbb gyereknél idővel betelik a pohár, amiért hirtelen minden a baba körül forog. Anyából jóval kevesebb jut a nagynak – jogos a felháborodás. Ezért legyen kettesben töltött idő anyával vagy apával, illetve hármasban is, úgy, mint régen.


– Meséljünk neki arról, hogy most már négyen vagyunk egy család – mondta Masa-Rényi Márta, aki szerint az is jó, ha a játszótérre néha a kistesó nélkül is sikerül kijutni, így nem a babával, hanem a nagyobb gyerkőccel foglalja el magát az anya.

Kölcsönös türelem

A nagytesónak időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja, osztoznia kell a szülők figyelmén, hogy másért is aggódnak, nemcsak érte, és egy darabig a család élete a baba körül forog. Ezért legyen a szülő is türelmes a nagyobb gyermek iránt.


Persze könnyű ezt mondani, amikor az anya – és az apa is – mindkét gyermeke miatt aggódik. Lelkiismeret-furdalása van a nagyobb gyermek miatt, mert kevesebb időt tud vele tölteni, és bizonytalan, jól csinálja-e a feladatait.


Jó tanács: bátran szánjon időt magára az anya! Tanuljon meg segítséget kérni párjától, nagyszülőktől. Ez nem mindig könnyű, sokan ettől úgy érezhetik, nem elég jó anyák. Szerencsésebb a jelenséget időben felismerni, mert ez egyaránt kihathat anyára, apára, sőt, a gyerekekre is.

Hiányzik a párom

Sok nőnek a legnagyobb szüksége a pihenés mellett a párjára van. Beszélgetésre, törődésre vágyik. Ne felejtsük el, az apának sem könnyű, hiszen nagyobb felelősség nyomja a vállát, mint eddig, és ő is lehet fáradt.

Ha a pár úgy érzi, ketten nem boldogulnak az új élethelyzet hozta nehézségekkel, merjenek segítő szakemberhez fordulni, akivel közösen átbeszélhetik, kialakíthatják az új családi rendszert.

Nem múló féltékenység

Bizonyos esetekben a legjobb szándék ellenére hónapokkal a baba születése után sem oldódik a nagytestvér szorongása. Ha sokáig dühös, akár agresszíven is viselkedik, negatív értelemben nyilatkozik a piciről, vagy éppen az ellenkezője jellemzi viselkedését – csendesebb, mint korábban volt, elzárkózik a családi légkörből –, akkor érdemes gyermekpszichológussal konzultálni.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége