Kinek hasznos a nordic walking?

Kinek hasznos a nordic walking?

A nordic walking olyan szabadtéri sportág, amit a gyaloglásból és a sífutásból gyúrtak össze. Két speciális bot segítségével mozgatható meg a test anélkül, hogy terhelődne az ízület és az izomzat. Tehát az idősebb korosztály számára is bátran ajánlott a „botos gyaloglás”.

 

A nordic walking azoknak jó, akik vágynak a természetközelségre, a jó levegőre; fogyni szeretnének, vagy a túl sok ülőmunkát akarják ellensúlyozni. Mivel nemcsak az alsó-, hanem a felsőtestet is átmozgatja, bőven felér a túrázás nyújtotta előnyökkel. Egyedül vagy csapatban is élvezhető. Fokozza az anyagcserét, a vérkeringést, a méregtelenítést.

 

Elsősorban Skandináviában és Európa több országában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában hódít a nordic walking. Több módozata is van: a régi mozgásformát sokféle módon, sokféle iskolában tanítják manapság. Önálló amerikai, európai, s többféle kevert stílusa is létezik.

 

Fontos a jó technika

 

Mármint a botok helyes használata. Ezt edző segítségével könnyűszerrel elsajátíthatja bárki: a sportoló, a kezdő sportoló, felnőtt, gyerek, idős, fiatal. Mivel a nordic walking során a felsőtest folyamatosan dolgozik, ebből a szempontból hatékonyabb, mint a futás vagy a biciklizés. Ha csak most kezd el sportolni, kiváló alapokra tehet szert.

 

A két bot és a különleges gyaloglótechnika együttes hatása a hatékony, de kímélő módon fejleszthető állóképesség, izomerő, mozgáskoordináció. A dinamikát, ritmust adó botoknak köszönhetően használójuk hosszabbakat léphet úgy, hogy közben a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A lassabb tempójú gyaloglás lassabb tempójú zsírégető edzésnek minősül, a gyorsabb intenzitású kondinövelő hatású.

 

Szenioroknak is

 

Az idősebb korosztály számára azért lehet jó kikapcsolódási forma, mert kíméletes az ízületekkel, és a bothasználat könnyen, gyorsan megtanulható. Fitten tart, jó levegőre csábít, az öregedés kiváló ellenszere. Segíti a mozgáskoordinációt, fejleszti az egyensúlyérzéket, izomzatot, ritmusérzéket. De akkor is hasznos, ha már kialakult szív- és érrendszeri betegség, cukorbaj, gerincprobléma, légzőszervi panaszok, csontritkulás nehezíti meg az életét. Mentálisan is jótékony: a friss levegő, a folyamatos mozgás, a csoportos séta nem enged teret a mélabúnak, depressziónak, rosszkedvnek, stressznek.

 

S ha már a stressznél tartunk: a sport egyébként is kiváló ellene, miért ne lazulna párjával, családjával, barátaival együtt? Akkor is ajánlott, ha szülés előtti vagy utáni mozgásformát keres.

 

Vissza a gyökerekhez

 

Az 1930-as évek elején a finn sífutócsapat a téli időszak után is gyakorolni kezdte a sífutótechnikát úgy, hogy sétáltak és futottak síbottal a kézben. Ez a módszer fontos szezonon kívüli edzésrésszé vált a sífutást versenyszerűen űzők számára. A sportág nemzetközi összefogására 2000-ben került sor, amikor hivatalosan megalakult a Nemzetközi Nordic Walking Sportszövetség (INWA) Finnországban. A sportot Magyarországon a nagy nyilvánosság előtt először 2005 májusában egy sportrendezvényen Galambos László és Galambos Lászlóné szakemberek mutatták be nagy sikerrel. Még ugyanebben az évben megalakult Magyarországon az első országos nordic walking egyesület: a Magyar Nordic Walking Akadémia (MNWA).



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége