A szelénhiány számos betegség kialakulásának vagy súlyosbodásának oka lehet. Szervezetben meglévő mennyisége vérvétellel állapítható meg. Legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg, az emberi szervezetben mindössze 10-15 mg mennyiségben.
A szelén olyan antioxidáns, amely több enzim alkotórésze, ezek közül legfontosabb a glutation-peroxidáz. A talajok (így az élelmiszer-alapanyagok) szelénkoncentrációja a világ különböző részein jelentősen eltér; köztudott, hogy Magyarország talaja szelénhiánnyal küzd.
A szelén szerepe
Részt vesz a normál spermaképződésben, hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához, az immunrendszer és a pajzsmirigy normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Öregedésgátló hatását állatkísérletekben mutatták ki: az egerek tovább éltek, egészségesebbek voltak, amit a szelén immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásával és a sejtek működésének optimalizálásával magyaráztak.
A szelénhiány velejárói
Felelős lehet a daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekért, az alacsony pajzsmirigyhormon-termelésért, de a felnőttkori cukorbetegség, szürke hályog, cisztás fibrózis, agyérkatasztrófa vagy vastagbél-fekélyesedés, különféle ráktípusok kialakulásához, súlyosbodásához (prosztatarák, vastagbél- és végbélrák, tüdőrák, stb.) is hozzájárulhat a szelénhiány. Tünete lehet az általános fáradtság, vérszegénység, haj- és körömproblémák, anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása, spermiumképződés és -érés zavarához, meddőséghez vezethet.
A szelén természetes forrásai
Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennyiségben. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50–70%. A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti. Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek – vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak.
Hiánya étrend-kiegészítő tabletta (E-vitaminnal, vagy cinkkel, magnéziummal, gyömbérrel kombinált tabletta, filmtabletta, lágykapszula) szedésével is javítható, de ennek mennyiségéről a kezelőorvos adhat tájékoztatást.
A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén.
A napi szelénszükségletünk 80–200 µg, de az 500 µg/nap felett bevitt mennyiség már toxikus lehet. A szelénmérgezés (szelenózis) tünetei: a haj és egyéb testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fokhagymaszagú lehelet, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok. Toxicitása miatt a szelénpótlás (étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek) mindig körültekintést igényel.
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása