Ki fűzze be a cipőt?

Ki fűzze be a cipőt?

Jobb testtartás, könnyebb lélegzés, enyhülő deréktáji fájdalmak, eredményes hajolás. A szenior jóga az időskori szervi sajátosságokra összpontosítva enyhíti a mozgásszervi és gerincproblémákat, az ízületi fájdalmat. 

 

Időskori hát- és derékfájásra, csípő- és térdproblémára kimondottan jó hatással van a szenior jóga, mely a 4-5 ezer éves jógatudomány mozdulatsorait alkalmazva, az életkori sajátosságokat figyelembe véve könnyíti meg a hétköznapokat.

 

 

 

 

– A nyugati ember nehezebben fogadja be a jógát, ennek oka, hogy nagyon keveset tud róla – mondja Nagy Bernadett Yoga Alliance International jógaoktató. – Pedig a relaxáción és meditáción túl valójában ez egy kőkemény mozgásforma. Keleten évezredek óta a jógában fonódik össze a filozófia, a mozgás, a táplálkozás és a vallás.

 

Gyógyít és megelőzi a bajt

 

A jógában a rekreáció és a prevenció kéz a kézben jár, a gerincproblémák megelőzésében óriási szerepe van. A mozgáshiány miatt az ízületek beszűkülnek, a csípő- és térdfájdalom is ebből adódik. Ám a megfelelő gyakorlatsorok az izmokon és az ízületeken lazítanak, a tünetek enyhíthetőek. Az ízületi recsegés-ropogás idővel megszűnik.

 

A gyakorlatoknak (ászanáknak) és a légzőgyakorlatoknak köszönhetően beindul a szervezet méregtelenítése, mérséklődik a magas vérnyomás, rendeződnek a hormonháztartási zavarok, hiszen fokozódik a belső szervek működése is: a vese- és májműködés, az emésztő szervrendszer teljes működése. Az időskori székrekedésnél kimondottan hasznos lehet.

 

A szenior jóga feladatsorában található gátizom-tornagyakorlatok nemcsak a záróizmokon, hanem az aranyeres tüneteken is segítenek. Egyensúlygyakorlatai az idősebb korosztály számára kimondottan jól jönnek: a sokadik X betöltése után könnyű megbillenni, elcsúszni a járdán.

 

Lélegezzen!

 

A légzőgyakorlatok jól hatnak az idegrendszerre is. Persze ehhez az is kell, hogy rendszeresen jógázzunk! Heti 1-2 óra jógázás nagyon rövid időn belül meghozza gyümölcsét. Vannak olyan,  otthon is biztonsággal végezhető gyakorlatok, amelyek 20 perc után kiváló közérzetet adnak. Hihetetlennek tűnik, de a légzőgyakorlatok remekül ellazítják az izmokat, így a relaxációhoz, az idegek megnyugtatásához elengedhetetlen a teljes tüdős jógalégzés elsajátítása. Ez nem nagy ördöngösség, de némi gyakorlás elkél hozzá!

 

A társaság kedvéért

 

– Több idős arról számol be, hogy főzéskor egyenes háttal áll a tűzhely mellett, a postai sorban állás könnyebben viselhető, sőt, közben még légzőgyakorlatokat is lehet végezni. Fürgébben hajol le bekötni a cipőjét, és nincs szükség a félméteres cipőkanálra. De azt is fontos hangsúlyozni, hogy a jóga, így a szenior jóga sem helyettesíti és pótolja az orvos által irányított terápiát, viszont kiválóan kiegészítheti azt, és a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében óriási szerepe van – állítja Nagy Bernadett, aki szerint ki kell emelni a mentális előnyöket is: ha az idős ember rendszeresen jár közösségbe, ahol a mozgáson kívül a csevegésre, a szociális kapcsolatok ápolására is van lehetőség, életminősége, közérzete egyértelműen javulni fog.

 

 

Kinek lehet, kinek nem?

 

A jóga 0–100 éves korig mindenkinek javallott, a szenior jóga azonban néhány esetben csak orvosi igazolással ajánlott. Ilyen a gerincsérv, a beültetett térd- és csípőprotézis. A zöld hályog kizáró ok, mivel a fordított testhelyzetes gyakorlatoknál (a köldök fentebb van, mint a szív) a szemnyomás fokozódik. Kezeletlen magas vérnyomás esetén sem szabad jógázni. Férfiak is bátran kipróbálhatják.

 

Teljes tüdőből

 

Az emésztésre és az idegrendszerre kimondottan hasznos teljes tüdős jógalégzés elsajátítása mindenkinek javasolt. A három részből álló belégzésnél a levegő eljut a has, a bordakosár és a tüdőcsúcs területeire is. A 2-3 hónap rendszeres gyakorlás mellett tökéletesen megtanulható légzőgyakorlat csodákat tesz a szervezettel!

 

Ne fájjon a háta!

 

A hátfájdalom egyszerűen kiküszöbölhető: álló helyzetben a medencét és a farokcsontot magunk alá kell húzni, így a gerinc lumbális szakaszát nem terheljük, a hátfájdalom megszűnik. Ezt fiataloknak is érdemes alkalmazni, főleg azért, mert ők nagy arányban végeznek ülőmunkát. Ez utóbbi következménye a gerincoszlop kiboltosodó nyaki szakasza is, hiszen a fej – ellentartás nélkül – folyamatosan lefelé néz. Ezért nem árt gyakran felállni a számítógép elől és megmozgatni a nyakat és a vállat – miközben egy jó mélyet lélegzünk!Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége