Kerti katicavirággal az elhízás ellen

Kerti katicavirággal az elhízás ellen

A katicavirág testsúlycsökkentő hatását számos vizsgálatban tanulmányozták már, azonban az egyes klinikai vizsgálatok eredményei nem voltak egybehangzók, ezért iráni kutatók két éve elvégezték a vizsgálatok összevetését és statisztikai értékelését.

 

A túlsúly és az elhízás, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek, például cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel 2 milliárdra teszi a túlsúlyos felnőttek, és 600 millióra az elhízottak számát. A túlsúlyosak aránya 1975 óta háromszorosára nőtt, és nem tűnik úgy, hogy a tendencia a közeljövőben változna. A kalóriadús élelmiszerek és a mozgásszegény életmód következtében felszedett kilóktól leghatékonyabban tudatos és fenntartható életmódváltással, megfelelő étrend kialakításával és a testmozgás fokozásával lehet megszabadulni. A gyors eredmények érdekében sokan étrend-kiegészítőket és gyógynövényalapú termékeket vásárolnak.

 

Ezek hatásossága és biztonságossága azonban ritkán igazolt. A kerti katicavirág vagy más néven feketekömény (Nigella sativa) a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos növény, amelyet a helyi tradicionális gyógyászatban számos céllal alkalmaznak. A katicavirággal kapcsolatos klinikai vizsgálatok jelentős része is főképp ezen régiók országaiból (például Irán, Pakisztán, Malajzia, Banglades, Indonézia) származik.

 

A 13 klinikai vizsgálat és 875 bevont személy adataival végzett metaanalízis során arra keresték a választ, vajon a katicavirág magjából készült termékek valóban hatással vannak-e a felnőttek súlyára. Az értékelt klinikai vizsgálatokban a bevont személyek testsúlyának (10 vizsgálat), testtömegindexének (BMI, 11 vizsgálat) és derékkörfogatának (5 vizsgálat) változását rögzítették. A bevont személyeket minden vizsgálatban véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai hatóanyagot nem tartalmazó placebokészítményt kaptak, a másik csoportban pedig magolajat, illetve a magból készült kivonatot, vagy az őrölt magot kapták. Az egyes vizsgálatok hossza 6 és 13 hét között változott. A bevont személyek egy része krónikus betegségben (például cukorbetegség, magas vérnyomás, Hashimoto pajzsmirigybetegség) szenvedett. Voltak azonban olyan vizsgálatok is, ahol a feketeköményt egészséges személyek kapták.

 

A klinikai vizsgálatok eredményeinek statisztikai értékelésével megállapították, hogy a feketeköménymag-olaj, magból készült kivonat vagy őrölt mag alkalmazásával csökkenthető a testsúly, amely hatás a placebóhoz képest jelentős. A kerti katicavirággal kezeltek körében a testtömegindex is jelentősen csökkent, ugyanakkor a derékkörfogat változásában a placebót kapókéhoz hasonlítva nem volt kimutatható szignifikáns változás. Az eredmények alapján a magolaj hatásosabbnak tűnik, mint a magból készült kivonat vagy az őrölt magpor. Továbbá a kedvező hatások eléréséhez valószínűleg legalább 8 hétig kell fogyasztani a katicavirágot.

 

A katicavirág testsúlycsökkentő hatásának hátterében álló mechanizmusok egyelőre nem teljesen ismertek, feltételezik azonban, hogy leginkább a mag komponensei főleg a zsíranyagcserét befolyásolják. További kutatások szükségesek a katicavirág európai populációra gyakorolt hatásának feltérképezéséhez, mivel a legtöbb vizsgálat ázsiai személyek bevonásával készült.

 

Forrás: pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége