Időben kérjen útbaigazítást a gyógytornásztól!

Időben kérjen útbaigazítást a gyógytornásztól!

A legtöbb ember ott hibázza el, hogy vár. Megvárja, amíg az kisebb derékfájásból súlyos panasz lesz, az enyhe gerincferdülésből sérv, az ízületi kopásból csípőprotézis. Pedig az idejében elcsípett elváltozások visszafordíthatóak, jól kezelhetőek. Egy alapos fizioterápiás állapotfelmérés segít megismerni önmagunkat a későbbi életminőség érdekében erre nagy szükség van!

 

Mindenkinek az a célja, hogy időskorában is tudjon önállóan mozogni, lépcsőzni, menni az unokák után – egyáltalán teljes értékű életet élhessen. Csakhogy ami fiatalon természetes, az az idő előrehaladtával áldás!

 

Kár, hogy 30-40 évesen könnyen megbarátkozunk az első tünetekkel, az olykor elviselhetetlennek tűnő derékfájással, legyintve, hogy ez már a kor. Beletörődünk, hogy az ülőmunka miatt fáj a hátunk, berozsdásodtak az ízületeink. Meggyőzzük magunkat, hogy a mai kor embere elfelejti használni a lábait, keveset mozog, a friss levegőn töltött időt pedig alig ismeri. Amikor pedig nem tudunk lehajolni bekötni a cipőnket, vagy hátranyúlni, hogy megvakarjuk a hátunkat, csodálkozunk.

 

Hihetetlennek hangzik, de kezdetnek elég lenne, ha „rendesen” vennénk a levegőt, ha autózás helyett többet ülnénk biciklire, ha lépcsőznénk lift helyett, ha reggelente nyújtózkodnánk egy nagyot, és ha meglenne a napi tízezer lépés – ami távol tartja a gyógytornászt, az ortopédorvost, a műtétet, és nem utolsósorban a kerekesszéket. Ha idejében szakember mellett döntünk, csak jót teszünk magunkkal!

 

Az alapos és részletes fizioterápiás állapotfelmérés segít feltárni azokat az okokat, amelyek elindítják az embert a „lejtőn”. A gyógytornász – ha érti a dolgát – a testtartásra, a mozgásokra, az idegrendszerre és a légzésre irányuló felmérése során olyan összképet alkothat, ami helyes irányba állítja az egyént – mindenkire érvényes javallatok ugyanis nem léteznek.

 

Az állapotfelmérésen a testtartás, a lágy szövetek (izmok, ínak, szalagok, kötőszövet) tapintása mellett az ízületek mozgásai – állapotuk, a járás milyensége, de még a lábujjak és a térd iránya és egymáshoz való helyzete – is árulkodnak az életmódunkról. Az egyén nem intézhető el annyival, hogy ne dohányozzon, táplálkozzon egészségesen és sportoljon – attól majd minden jóra fordul. A szokásait, sőt, a lelkét is górcső alá kell venni. Persze egy gyógytornásznak soha nem feladata lélekbúvárként kutakodni az ember múltjában, életében, de ráérezhet, ha például nem megfelelően működik mondjuk a vegetatív idegrendszer, amit a legtöbb embernél a napi stressz igencsak „áthangol”. Minden emberrel meg kell értetni, hogy miért került ebbe a helyzetbe, rá kell mutatni a kiváltó okokra, hogy megértse, miért és mit kell máshogyan végeznie a mindennapokban – mondja Koncsek Krisztina gyógytornász, hozzátéve, az őszinte beszélgetés az alapos állapotfelmérés elmaradhatatlan része. Erre és a vizsgálatra épülnek az egyénre szabott korrekciós feladatok, amelyeket betanítás után rendszeresen otthon is javasolt végezni.

 

Tudomásul kell venni, ahol nincs mozgás, ott nincs élet. Ez nemcsak az izmokra, a belső szervekre is vonatkozik. Ha belegondolunk, minden életfunkciónk mozgásalapú, a szív pumpa funkciójától kezdve a bélrendszer mozgásáig. Az egész napi „görnyedt testtartás” némi stresszel, feszültséggel megfűszerezve rontja a légzőmozgásokat, amelyek pedig fontosak lennének a zsigerek optimális működéséhez. A máj például 800 métert is mozog naponta, a fő légzőizmunkkal szinkronban. Már ha mozog. Ha testrészek, régiók huzamosabb ideig maradnak feszült, mozgáshiányos állapotban, a tünetek is tartósak lesznek – ez már az állandósuló hát-, váll-, derék-, csípőfájást is jelentheti. Ezek egyénre szabott nyújtó-lazító feladatokkal, légzőgyakorlatokkal enyhíthetőek. Fontos megjegyezni, hogy ezek még nem kórképek, nem betegségek, csak jelzések a szervezet részéről, hogy valami nem jól működik. Ha ez az állapot állandósul, akkor viszont már egyenes út vezet a diagnosztizálható állapotokhoz.

 

A szakember szerint az egészséghez vezető útra terelés a cél, és ehhez módszereket, eszközöket kell adni a páciensek kezébe. Ehhez kiváló és egyszerű eszköz például az úgynevezett SMR, masszázshenger, amelynek minden háztartásban ott lenne a helye. Ez a speciális polifoam anyagú henger jól használva segíti a relaxációt, de az izomgörcsök, húzódások, merev izmok és egyáltalán a regenerálódás terén is hasznos. Beszűkült mozgású csípőre, vállra, bokára is kiváló. Érdemes azonban hozzáértő szakember segítségével megtanulni a használatát, ahogyan látjuk, az apró részletek sokat számítanak.

 

De kaphatunk a gyógytornásztól nyújtó és izomaktiváló hatású gyakorlatokat is, amelyek segítenek az optimális testtartás elérésében. Harmonikus, feszültségmentes testtartásban még a bevásárlás során cipelt csomagoknak is lehet jótékony hatása. Egy nem jól működő mozgatószervrendszer esetén ez akár ronthat is az állapotunkon.

 

Koncsek Krisztina azt tapasztalja, a megfelelő légzés is kulcsfontosságú a szervezet számára. Nemcsak a lazításban, a belső szervek megmozgatásában van szerepe, de például a mellkasi izmok nyújtásában is. Próbálja ki, milyen, ha orron át mély levegőt vesz a gyomor, a has tájékára, megmozdítva az alsó bordákat! Tartsa bent a levegőt, majd az orrán lassan engedje ki. Nem baj, ha először nem sikerül, ez gyakorolható még akkor is, ha éppen a boltban vagy a postán áll sorban! Nyugtató, lazító hatását érezni fogja!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége