Hogyan kezelhető a bütyök?

Hogyan kezelhető a bütyök?

bütyök

A bütyök elsősorban az idősebb korosztály körében fordul elő, azonban az örökletes tényezők miatt akár a fiatalokat is érintheti ez a lábdeformitás. Mit tehetünk ellene?



Egészséges láb esetén a láb az ujjak alapízületének magasságában a legszélesebb, és a nagyujj egyenesen előre mutat. A bütyök kialakulásakor a harántboltozat süllyedése miatt a megrövidült inak a nagyujjat a kisujjak felé húzzák.

A bütyök kialakulásának leggyakoribb oka a szűk és magas sarkú cipő viselése, ezért ez a betegség általában a nők körében fordul elő, de már meglévő terpeszláb és örökletes tényező is okozhatja ezt az ízületi elváltozást.

Tünetek

A bütyök a legtöbb esetben fájdalommentes ortopédiai elváltozás, de a megfelelő cipő kiválasztása a betegeknek nehéz feladat. Ha ez nem történik meg, a cipő oldalsó nyomása miatt erős fájdalom keletkezhet, aminek a következménye lehet a nyáktömlőgyulladás, a tyúkszem kialakulása és a többi lábujj oldalirányú eltolódása is.

Kezelése

A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel vagy sebészeti beavatkozással lehet.

  • Cipőválasztás: A legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása, ami helyet biztosít az ujjaknak. Ha ez nem történik meg, akkor a lábujjakat folyamatos nyomás éri, és ízületi gyulladás alakul ki. Cipész segítségével akár már a meglévő cipőit is átalakíttathatja.
  • Lábtorna: Javasolt a rendszeres lábtorna elvégzése, ami jótékony hatással lehet a betegségre, de fontos tudni, hogy a bütyökdeformitás teljes korrekciója a tornával nem várható, a további kialakulásának üteme viszont lassítható.
  • Műtét: Kizárólag műtéttel végezhető el a láb alakjának helyreállítása, ez azonban nem mindig hozza meg a várt eredményt. A műtét után a láb deformitása újra előjöhet, és a járás is nehézkessé válhat. Ha csak a csontos kinövést távolítják el, akkor a bütyök újra kialakulhat.

Utókezelés

A bütyökműtét utáni utókezelésnél fontos, hogy kezdetben terhelés nélkül, majd részterhelve, illetve fokozatosan terhelve lehet az operált lábat használni. Ennek időtartama függ attól, hogy milyen típusú műtétről volt szó. Függ a beteg testsúlyától is, ugyanis nagyobb testtömeg esetén elhúzódhat a műtét utáni panaszos időszak. Erős fizikai igénybevételtől óvni kell a beteg operált lábát.

Hiába távolíttatjuk el műtéti úton jól fejlett bütykeit. Ha a helytelen terhelési viszonyokon (azaz a rossz testtartáson) nem változtatunk, a bütyök hamarosan visszatér.

Tüneti kezelés helyett vagy mellett érdemes tehát az oki kezelésre is koncentrálni. Megfelelő cipő viselése, a helyes testtartás elsajátítása és a rendszeres mozgásterápia segít abban, hogy helyreálljon a láb (és a teljes test) megfelelő struktúrája. Számos remek fizikoterápiás kezeléssel (manuálterápia, az ízületek mobilizálása, kineziológiai tapasz) segíthetjük, gyorsíthatjuk a regenerálódást, de a főszerep minden esetben a mozgásterápiáé.

Sportolás bütyökkel

Nem kell véglegesen lemondani a sportról a bütyök kialakulása után, de olyan sportot válasszunk, amelyek nem gyakorolnak erős nyomást a nagylábujj részére. Válasszuk a kerékpározást vagy az úszást!

Hogyan előzhető meg?

Válasszunk kényelmes, alacsony sarkú és szélesebb orrú cipőt, amelyben elférnek a lábujjak.

Rendkívül fontos a helyes testtartás elsajátítása is. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a helyes testtartást nem elegendő megtanulni. Meg is kell tartani, és ez sajnos nem lehetséges megbomlott izomegyensúly mellett. Szomorú és érthetetlen, hogy az iskolában nem tanítják meg a gyermekeket helyesen ülni és állni, így legtöbbünknél felnőttkorra már testszerte kialakulnak izomegyensúly-megbomlások. Nézzünk csak szét a környezetünkben, és keressünk olyan embert, akinek megfelelő a testtartása, azaz egy függőleges vonalba (súlyvonal) esik a füle, válla, csípője, térde és bokája!

 

Az összeállítás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége