Hangulatjavító kertészkedés

Hangulatjavító kertészkedés

Hangulatjavító kertészkedés

A kertészkedés egyik legjótékonyabb tulajdonsága a hangulatjavítás: a friss levegőn történő mozgás párosul a hasznos munkavégzéssel. A szellemi egészség és a fizikai jólét így garantált – és ráadásul ingyen van!

 

Bár tél végén gyakran panaszkodva nézünk a ránk váró kerti munkálatok elé, valójában az ébredező természet látványa, a jó levegő jólesik testnek-léleknek. Most, nyár közepén pedig már csak élvezni kell a munka gyümölcsét!

 

A kertészkedés javítja a közérzetünket, és állítólag hasonlóan pozitív hatással bír, mint a keményebb mozgásformák, például a futás vagy a biciklizés. Ez pedig bizonyított tény: az angol Királyi Kertészeti Társaság egy tanulmányban hívja fel minderre a figyelmet. Ez az első alkalom, hogy tesztelték az emberi szervezet kertészkedésre adott válaszát.

 

Az eredmények arra mutatnak rá, hogy minél gyakrabban kertészkedünk, annál több kedvező egészségügyi hatást remélhetünk.

 

Azok az emberek, akik mindennap kertészkednek, 6,6 százalékkal jobb közérzetről és 4,2 százalékkal alacsonyabb stressz-szintről számoltak be a teszteken azokhoz képest, akik egyáltalán nem töltenek időt a kerti munkákkal. Már heti 2-3 alkalom is pozitív hatással bír – írja a tanulmányra hivatkozva a senior.hu oldal.

 

Hihetetlennek tűnik, de kertészkedéssel ugyanakkora eredmény érhető el, mint a rendszeres futással vagy biciklizéssel. A kertben a zaklatott agy tökéletesen kikapcsol, és a körülölelő természetbe feledkezik. Az elterelő feladatoknak köszönhetően a figyelem elterelődik önmagunkról és negatív gondolatainkról. Mivel a kertészkedés nagyobb fizikai aktivitással jár, nemcsak az elmének, hanem a testnek is jót tesz.

 

A kertészkedés olyan, mint az erőfeszítés nélküli tornagyakorlat: ez a mozgásforma nem tűnik kényszernek és megterhelőnek, ugyanakkor mégis energiával tölt fel. A legtöbb ember számára örömforrás és élvezet, egyben kifejezésforma is, amire könnyű rászokni, és nem lehet túladagolni. Itt megmutatkozhat a kreativitás, a szépérzék – a képzelet határtalanul szárnyalhat.

 

A fent említett tanulmányhoz készült kutatások során az Egyesült Királyságban 5766 hobbikertész mellett 249 olyan személyt kérdeztek, akik nem foglalkoztak a zöldben tevékenykedéssel. Kiderült, hogy 10-ből 6 kertész az öröm és élvezet miatt munkálkodik a kiskertben. Nagyjából harmaduk a vélt egészségügyi előnyök miatt tevékenykedik, míg ötödük a jó közérzet elérése érdekében.

 

A tesztek során egyértelművé vált, hogy a szabadtéri hobbi javítja a szellemi egészséget, csökkenti a depressziót, energiával tölt fel és mérsékli a stresszt is. A hobbikertészek kb. 15 százaléka arról számolt be, hogy nyugodtnak és pihentnek érezte magát a kerti munkákat követően. Nem kérdés, hogy mindennap szükségünk van erre a titkos kertészkedős vitaminra!

 

 

(A tanulmány a Cities folyóiratban jelent meg. A kutatásokat a Sheffieldi és a Virginiai Egyetemmel együttműködve végezték.)

 

 

Forrás: senior.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége