Mutatunk egy új diétát!

Mutatunk egy új diétát!

Ha újév akkor diéta! Mutatunk egy újat!

 

Ketogén-diéta, Atkins-diéta, vércsoport-diéta, szétválasztó-diéta, fehérje-diéta, méregtelenítő diéta, vegetáriánus étrend, sav-bázis helyreállító kúra. Csak néhány a Magyarországon népszerű diéták közül. Ha a fentieket már próbáltad vagy számodra nem megfelelőek akkor most mutatunk még egyet: a VLCD diétát. 

 

De mit is jelent a VLCD diéta egészen pontosan? Cikkünkből kiderül, olvass tovább!

 

Mit jelent?

 

A VLCD egy angol szavakból megalkotott mozaikszó, a következő kifejezés rövidítése: Very Low Calorie Diet, amely magyarra fordítva azt jelenti, hogy „nagyon alacsony kalória tartalmú diéta”. Érdekesség, hogy Magyarországon hivatalos nyelvközegben valamiért „Nagyon alacsony energiatartalmú diéta”-ként lett lefordítva, de a két kifejezés ugyanarra a diétára utal.

 

Mi a lényege?

A VLCD diéta a következő alapelven nyugszik: a napi kalória és energia bevitel lecsökkentésre kerül a diéta ideje alatt csak 600-800 kalória kerül bevitelre egy napon, azonban a szervezet számára szükséges alapvető tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, fehérje stb.) továbbra is megfelelő mennyiségben biztosítottak a szervezet számára (szinte ugyanolyan mértékben, mint normál energia tartalmú étrend mellett).

 

Ez egy új diéta?

Nem, a VLCD diétát már az 1980-as években is alkalmazták nyugat-európai klinikákon, túlsúlyos emberek súlyvesztésének elősegítsége érdekében (például Dániában).

 

Mire jó?

A VLCD diétát fogyókúra érdekében javasolt alkalmazni, orvosi utasítás nélkül legfeljebb három hétig, utána érdemes pihenőt tartani.

 

Kik használhatják? Kiknek nem javasolt?

A VLCD diétát mindenképpen egészséges, fogyni vágyó felnőtteknek javasolják. Gyermekeknek, várandósság vagy szoptatás ideje alatt, esetleg gyógyszeres kezelés vagy betegség (különösen vese, - és májbetegség) esetén alatt azonban egyáltalán nem javasolt a VLCD diéta használta kifejezett orvosi utasítás hiányában.

 

Ez a diéta kifejezetten nőknek készült?

Egyáltalán nem. Egészséges fogyni vágyó felnőtteknek készült, így férfiak is ugyanúgy elvégezhetik, mint a hölgyek.

 

600-800 kalória mellett, hogy lehet egyáltalán létezni?

A diéta lényege éppen abban rejlik, hogy az alacsony energia tartalom ellenére a szervezeted számára szükséges alapvető tápanyagokat biztosítod, valamint a diéta alatt kifejezetten fontos a napi többszöri (jellemzően 5-6), de kis adagot tartalmazó étkezés. Ezenkívül lényeges megemlíteni, hogy a VLCD diéta nem jár együtt éhezéssel. A diéta első néhány napjában tapasztalhatsz két főétkezés között a következő étkezés előtt fél órával egy enyhe éhséget, de ez néhány nap után elmúlik. Természetesen a nagy állóképességet igénylő sporttevékenység (pl.: hosszútáv futás) esetén a VLCD diéta ideje alatt érezhetsz némi állóképességvesztést.

 

Van valamilyen csodaszer (pl.: alga, aloe vera, gomba stb.), amit a VLCD diéta alatt fogyasztani kell?

Nincsen. A VLCD diéta egy alacsony kalória és speciális tápanyag tartalmú diéta és nem egy kifejezetten meghatározott élelmiszernek (pl.: tengeri alga) tulajdonít „fogyasztó hatást”.

 

A legfontosabb kérdés: és ez ér valamit?

Igen, a VLCD diéták hatékonyságát több klinikai vizsgálat keretében is tesztelték és igazolták.

 

Visszafogok hízni a diéta után?

Mint minden rendes diéta esetén (ami nem vízhajtásban és hashajtásban nyilvánul meg) ez csak rajtad múlik. Ha visszatérsz ahhoz az életmódhoz és étkezési szokásokhoz, ami az elhízásodat okozta akkor sajnos igen. Ha nem viszel be több energiát, mint amire szükséged van akkor meg fogod tudni tartani a súlyodat!

 

Hogy néz ki egy mintaétrend a VLCD diétával?

A VLCD diétához szabadon állapítható meg a felhasználandó étrend, de a lényeg: megfelelő tápanyagok, 600-800 kalória, körülbelül 65-75 gramm szénhidrát és több, mint 20 különböző vitamin és ásványi anyag elfogyasztása naponta. Mivel ennek az összeállítása elég bonyolult hagyományos élelmiszerekből, így a VLCD diétát általában speciális élelmiszerekkel, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekkel a legegyszerűbb elvégezni. Ezek az élelmiszerek tartalmaznak mindent, amire a diéta ideje alatt szükséged van, így kiváltják az összes napi étkezést legfeljebb három héten keresztül, így nem kell sütni, főzni, bevásárolni, ezért ha tudod, hogy nincs időd egy hagyományos diétát beillesztened a mindennapokba úgy ezek a termékek nagy könnyebbséget jelentenek. 

 

Kipróbálnád a VLCD diétát? Akkor nézd meg a dán, klinikailag tesztelt nupo diétát! A nupo diétához szükséges laktató termékeket megnézheted a PingvinPatika webshopjában, ahol nem csak édes shakeket, de sós leveseket is találsz, így a diéta nem kell, hogy monoton legyen! Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége