Gondok az ágyban

Gondok az ágyban

Nem úri huncutság a szexuális élet területét érintő nehézségekkel szakemberhez fordulni. Erről főleg azok a párok tudnak beszámolni, amelyek a párkapcsolatuk megmentésének utolsó esélyeként felkeresik a szexuálpszichológust, és nyíltan mernek beszélni problémáikról. A bölcsek köve nem a szakembernél van, azonban a nehézségek megoldásához jelentős segítséget nyújthat.

 

Házaspárok, élettársak, tartós kapcsolatban élők idővel találkozhatnak a nem működő szexuális élet fogalmával. A partner részéről érkező visszautasításnak, a kudarcba fulladó vagy gyakran örömtelen együttléteknek számos oka lehet. Gyakran olyan tévhitekkel próbálják magukat nyugtatni, miszerint az idő előrehaladtával nem működő szexuális élet természetes velejárója egy kapcsolatnak.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek új kihívásokat hozhatnak a pár életében, az ezekkel való megküzdés másfajta kommunikációt, alkalmazkodást igényel mindkét féltől. Ilyen időszakok lehetnek a gyermekszületés, gyermeknevelési konfliktusokból, anyagi problémából adódó ellentétek, vagy a változókorral megjelenő feszültségek – sorolja Kovács-Berta Renáta pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus-jelölt. A kapcsolati megszokás is eredményezheti azt, hogy a pár egyik tagja külső kapcsolatokban keresi a saját boldogságát, vagy a sokasodó problémáktól való elmenekülést.

 

Aki mer, az nyer

A legtöbb pár motiváltan érkezik a pszichológiai tanácsadásra, sokszor kétségbeesetten el akarják kerülni a különválást, szakítást, de jellemzően otthon, saját maguk képtelenek megoldani a problémát. Nehezen teszik meg az első lépést egymás felé, nem mernek beszélni a szexuális életet érintő nehézségekről.

Sok esetben alapvető probléma a nem megfelelő kommunikáció, vagy a kommunikáció teljes hiánya, nem beszélnek az érzelmeikről, sőt az is gyakori, hogy saját maguk sem tudják azonosítani, megélni az érzelmeiket. Ahelyett, hogy őszintén, nyíltan beszélnének az őket zavaró problémáról, gyakran torkollik vitába egy beszélgetés, vagy passzív módon elkerülik a másikkal való mélyebb érzelmi kapcsolódást.

A tanácsadás folyamatában az ülések között fontos, hogy a pár otthon is gyakorolja az újonnan elsajátított készségeket. Ugyanakkor ez türelmet és együttműködést kíván mindkét fél részéről, hiszen ez nem azt jelenti, hogy az első alkalom után rendeződik a szexuális élet. Az egymáshoz való visszatalálásban segíthet a szexuálpszichológus. Ehhez szükséges a partnerek közötti nehézség okainak feltárása, mind egyéni, mind kapcsolati szinten.

 

Mondd, mi a gond?

Gyakori problémát jelent, hogy a párok nem újítanak, túl egyhangúak és megszokottak az együttléteik. Csökkenhet a vágy a másik iránt, esetleg orgazmusproblémák lépnek fel, kevésbé tudnak kapcsolódni egymáshoz a társak.

Ugyanakkor várandós nők, anyák esetében a saját testük elfogadása, szeretete, a szexuális együttlétekkel kapcsolatos félelmek, téves információk előfordulása a leggyakoribb, és gyakran állnak a gyermekvállalási időszakban felmerülő hangulati zavarok hátterében.

Változókorhoz érve nemcsak a hormonális, de a lelki tényezőket figyelembe véve is változás áll be mind a férfiak, mind a nők életében. A saját testi-lelki változások elfogadása, megélése növelheti az önbizalmat és a szexuális élettel való elégedettséget is.

A férfinak is szembesülni kell élethelyzetbeli változásokkal, azzal, hogy idővel a szexuális aktivitása, érdeklődése csökkenhet. A gyermek érkezésével egy új szerepnek kell megfelelnie, amiben lassabban találhat magára. Úgy érezheti, hogy kiszorul az anya és a gyermek közötti szimbiotikus kapcsolatból, nem találja benne a helyét, ez tehetetlenség- és elégedetlenségérzéssel járhat együtt, ami a szexuális aktivitásban is megmutatkozhat.

 

Beszéljünk a szexről!

Éppen a kommunikáció az, ami nemcsak egymás között akadozik, de előfordul, hogy a tanácsadás során is nehezen találják a problémáikra a megfelelő szavakat. Nehezen fogalmazzák meg az igényeiket, érzelmileg nehezen kapcsolódnak a másikhoz, hiányos a szexuális önismeret is. Számos párkapcsolatban okozott feszültséget a kényszerű összezártság a pandémia alatt: home office, online tanulás, házimunka, több szerepben való helytállás egy térben.

 

 Lépésről lépésre

A pszichológus fokozatosan segíti a párokat az okok feltárásában és megértésében, valamint egymás újrafelfedezésében. A konzultációk közötti időben a pár mindkét tagja otthon dolgozik tovább a kapcsolat fejlesztésén, igyekeznek megerősíteni és meghallgatni egymást, figyelni a partnerre.

– A következő szakaszban a mindkét félnek megfelelő szexuális együttlét megteremtése és fenntartása a cél, amit fokozatosan építünk, mélyítünk. A konzultáció feltáró szakaszában, az első ülések alkalmával igyekszünk kizárni a szomatikus problémák fennállását a tünetek hátterében, amennyiben ezek egyértelműen nem zárhatók ki, akkor szakorvosi kivizsgálásra küldjük a klienst. Férfiaknál a változókor lassabb folyamat, mint a nők esetében, hiszen férfiaknál 30 éves kor felett évi 1 százalékkal csökken a tesztoszteronszint, mindez hangulatváltozásokat, erekciós problémát, a szexuális érdeklődés hiányát hozhatja magával.

 

Kell az újítás

Fontos a környezeti tényezők komfortossága, hogy minél kevesebb zavaró tényező akadályozza a szexuális együttlétbe való bevonódást, a saját testi élmények megélését, a másikra figyelést. A siker kulcsa sokszor nem nagy dolgokban rejlik. A megszokott szexuális életbe színt és frissességet vihet, ha mindkét fél örömére változtatnak a helyen, pozitúrán, szerepjátékkal gazdagítják az együttléteket, ha meg merik osztani egymással szexuális fantáziáikat.

Az életkorral együtt járó változásokhoz való alkalmazkodás, önelfogadás nagyon fontos. Tévhit, hogy a szenior korosztály nem él szexuális életet, hiszen amíg van rá módjuk, és örömüket lelik benne, hozzájárul az élettel való elégedettséghez, a pszichés jólléthez.

A párkapcsolat törődést, odafigyelést igényel mindkét fél részéről, mind a saját, mind a partner igényeinek figyelembevételével. Akkor fog jól funkcionálni, ha közösen működtetik, ebben fog megszületni a kielégítő szexualitás is.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége