Füstbe ment egészség

Füstbe ment egészség

Tartós dohányzás mellett az egészség a dohányfüsttel együtt száll el. Ennek ellenére milliók szívják a „koporsószöget”. A dohányzás veszélyeire hívja fel a figyelmet a WHO.

 

 Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik legfontosabb feladata a dohányzás elleni harc. Ugyanis nemcsak az egészségre káros, a gazdasági életre is negatívan hat: egy kimutatás szerint tíz eladott dohánytermékből egy illegálisan kerül forgalomba.

 

A dohányzás világszerte évente körülbelül 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában a 6 millióból 2030-ra akár 8 millió is lehet.

 

Ki a passzív dohányos?

 

Aki önmaga nem dohányzik, de a környezetében élőknek „hála” rendszeresen kap a dohányfüstből. Például: zárt helyiségben a dohányfüst egyrészt az ott szívott cigaretta be nem szívott, így közvetlenül környezetbe kerülő füstjéből, másrészt a dohányos által beszívott, majd kilélegzett füstáramból jut a levegőbe. Többszörösen megerősített adatok bizonyítják, hogy a cigarettafüst két fő összetevőjének, a szén-monoxidnak és a nikotinnak koncentrációja zárt helyiségben történő dohányzáskor magas koncentrációt érhet el.

 

Több vizsgálatban a zárt helyiségben dohányzók társaságában tartózkodó nem dohányzók vérében – 8 órás együtt tartózkodás után – a szén-monoxid hemoglobinszintjét olyan magasnak találták, mintha 5 cigarettát szívtak volna el, a vizelet- és nyál-nikotinkoncentrációjuk pedig a gyengébb dohányosoknál mért szinttel egyezett meg.

 

A füst a nem dohányosok jelentős részénél szemirritációt, fejfájást, köhögést, orrtüneteket vált ki, és súlyos allergiás rohamokat okozhat a légúti allergiában szenvedő egyéneknél.

 

Tudta-e?

 

Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A szén-monoxid csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A cigaretta 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét.

 

Számoljon a következményekkel!

 

A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), az asztma, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, az immungyengeség és a látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli. Füstmentes élettel elkerülhető a korai ráncosodás, a fogak besárgulása és a rossz lehelet.

 

Miért nehéz leszokni?

 

A nikotin függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé vagy a heroiné, ezért a leszokáshoz célszerűbb szakorvosi segítséget kérni.

 

Forrás: daganatok hu, tudokozpont.hu

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége