„Függőleges tánc” segít a gerincdeformáción

„Függőleges tánc” segít a gerincdeformáción

függőleges tánc


Aki a létrán fel tud menni, falat is tud mászni. Élményt ad a falmászás – és még egészséges is!


Rekreációs céllal kiváló sportnak bizonyul a falmászás, amelynél a természetes mozgás öröme egy kis izgalommal párosul.

- Sok gyermek fejlődését negatívan befolyásolja, ha babakorban kimarad a kúszás-mászás fontos szakasza. Az iskolai teljesítményt ez erősen visszavetheti – mondja Szász Róbert testnevelő tanár, sziklamászó. Pedig a mászás ösztönös cselekedet, nem véletlen, hogy a gyerekek szeretnek lehetőség szerint mindenhová felmászni, például a fára – természetes igényük van erre a mozgássorra. Ez egyébként a felnőttekre is igaz, bár a szocializáció miatt erről korán leszokik az ember.

Önálló olimpiai sportág

A falmászás önálló sportágként is megállja a helyét, sokan versenyszerűen űzik. Bemutató sportágként a tokiói olimpián is megjelent gyorsasági, nehézségi, illetve boulder (biztosító eszköz nélküli) kategóriában.

Igazi adrenalinbomba

Magabiztosság, önbizalom, sikerélmény, jó adag adrenalinlöket – mindezt magában rejti a falmászás. Azoknál a gyerkőcöknél, akik bátortalansággal, félénkséggel küzdenek, különösen hasznos lehet – állítja a szakember. Vannak olyan fiatal felnőttek is, akik a sportág technikai oldala iránt érdeklődnek: a különböző karabinerek, csomózási technikák, felszerelésbeli újdonságok az ismeretbővítést segítik.

A problémamegoldási képességet is fejleszti: egyik feladatra sincs sablonos megfejtés, egyéni megoldásra, önálló gondolkodásra sarkall. A kiegészítő sportágnak is kitűnő falmászással általános iskolás korban érdemes megismerkedni. Felső korhatár nincs, külföldön a nyugdíjasok is előszeretettel másznak fel a magasba (a természetben a hegyekbe, beltéren mászótermekben). Megtalálják benne a játékosságot, miközben folyamatosan bonyolult mozgás-összekapcsolásokat végeznek (mint például a keresztező mozgás). Mivel a mászók párban dolgoznak, a társ biztosítja a falon mászó társát, így segíti a bizalmi kapcsolat elmélyítését. Emellett csapatmunkára, együttgondolkodásra nevel.

Gerincre jó!

Az ismert koordinációs képességek közül az egyensúlyozás, a térbeli tájékozódás, a mozgásérzékelés (kinesztetikus differenciálás), a gyorsasági koordináció, a ritmusképesség fejlesztésében egyaránt kiemelkedő hatékonyságot mutat a mászás.

Ezzel elsősorban nem az izomkeresztmetszet növelése a cél, hanem a mozgás minél hatékonyabb fejlesztése. Ez azonban nagyon gyorsan elsajátítható, és a gyerek rövid idő alatt jut sikerélményhez.

- A saját testsúllyal dolgozó falmászásban nem jellemzőek a dinamikus mozdulatok, a jó mászást a könnyedség jellemzi. Egyes szakirodalmakban ezért is aposztrofálják függőleges táncolásnak. A kamaszok megváltozott testarányaikkal szembesülnek, a hirtelen megnyúlt karokat, lábakat és ujjakat meg kell tanulni használni – ebben verhetetlen a falmászás. A gerincre gyakorolt jótékony hatása szintén kiemelendő. Éppen olyan többirányú mozgásminta, amire a testnek szüksége van: nyújtja és tehermentesíti a gerincet, az ízületeket. Nem nyomja össze a csigolyákat. Erősíti a bokát, formálja a talpat, mivel a lábujjakat is használni kell. Ezért remek lúdtalp ellen. A nyújtózkodás, a hernyószerű mozgás alaposan átmozgatja a testet. Nem egyoldalú terhelést jelent: a gyerek, miközben élményt szerez, használja az izmait, észre sem veszi, mennyi izmát mozgatja át a mászás.

Túlsúlyos gyereknek is ajánlott

Súlyfelesleggel élő gyerek is mászhat falra, persze az extrém módon nagydarab ember ne ezzel kezdje a sportolást. Nincs nagy elvárás a kezdőkkel szemben: aki egy döntött létrán fel tud mászni, a falon is elboldogul – állítja Szász Róbert, aki szerint ez a sport maximálisan kikapcsol. Nagy fokú koncentrációt igényel, itt nem lehet elkalandozni. Folyamatosan figyelni kell, ezért teljes kikapcsolódást ad – és éppen erre van szüksége az embernek. A szülő ne ijedjen meg: speciális felszerelésre nem kell beruházni, a testnevelés-felszerelés éppen elegendő. Minden más eszközt a falmászó egyesületek biztosítanak.

Nem vész el a kézügyesség

Gyakran felmerül a kérdés: sérül-e a kisgyerek finommotorikus képessége a mászás miatt? Észszerű keretek között egyértelműen nem – mondja a szakember. Negatív hatású, ártó csontosodási folyamatot nem generál a kezekben, ha nyújtó, bemelegítő feladatokkal kezdődik az edzés. Így az ízületekre sem hat károsan. Heti 2-3 alkalom javasolt, de túlzásba nem kell vinni.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége