Felnőtt- és időskorban ajánlott védőoltások

Felnőtt- és időskorban ajánlott védőoltások

Felnőtt-és időskorban ajánlott védőoltások

Influenza elleni védőoltás

Influenzajárványok idején a halálozás az átlag fölé emelkedik, ami jórészt a 65 éven felüliek „előrehozott halálozásából” ered. A halálozás szinte kizárólag a vírusfertőzést követő bakteriális felülfertőzésből, főleg a pneumococcus által okozott tüdőgyulladásból adódik. E két betegség okozta halálozást az influenza- és a pneumococcus oltásokkal a felére lehetne csökkenteni. Az influenza elleni oltás 6 hónapos kortól adható. Az újraoltás jelenleg évente indokolt. Az oltások mellékhatásai általában jelentéktelenek. Hatékonyságuk, vagyis az immunitás várható aránya 65 éves kor alatt kb. 70–90%, az idősebbek, illetve a károsodott immunrendszerűek esetén ennél alacsonyabb lehet.

Súlyos pneumococcus fertőzés elleni védőoltás

A pneumococcus elleni oltás mindazon esetekben indokolt, amikor az influenza vakcinációja is javasolt. A pneumococcusoknak több mint 90 típusa ismert, a rendelkezésre álló oltások ezek közül 23, illetve 13, a legsúlyosabb betegségeket okozó típusok ellen nyújtanak védelmet. Az oltás a 60 év felettiek esetekben indokolt. A védettség időtartama hosszú. Rendszeres emlékeztető oltás nem javasolt. A pneumococcus fertőzés kockázati csoportjait a léphiányosok, cukorbetegek, immunkárosodottak, krónikus keringési vagy légzőszervi betegek, asztmások, dohányosok, vesebetegek alkotják.

Hepatitis elleni oltóanyagok

Hepatitis A

A hepatitis A vírus ellen aktív védőoltások állnak rendelkezésre, amelyek elölt vírust tartalmaznak. Az oltás kockázati csoportjaiba a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetettek (pl. szennyvízzel, humán fekáliával rendszeresen kapcsolatba kerülők); a májbetegek; a homoszexuálisok; az intravénáskábítószer-használók; a fertőzött területre utazók tartoznak. Az első oltást követően 10–14 nap múlva alakul ki a védettség. A tartós védelemhez második oltás is szükséges, amely – az oltóanyagtól függően – 6–60 hónap múlva esedékes.

Hepatitis B

A hepatitis B elleni oltóanyagok a vírus felszíni fehérjéjét tartalmazzák. A három oltásból álló oltási sorozat – 0., 1. és 6. hónapban – nyújt hosszú távú védettséget. Az oltás azoknak javasolt, akik nem részesültek korábban hepatitis B elleni védőoltásban, és bizonyos kockázati csoportokba tartoznak: a munkájuk miatt veszélyeztetettek (pl. egészségügyi dolgozók, egészségügyi hallgatók); intravénáskábítószer-használók; homoszexuálisok. Továbbá a májbetegek, vérrel, vérkészítményekkel gyakran kezeltek, dializált betegek, hemofíliások, onkohematológiai betegek, a fertőzöttekkel szoros kontaktusban lévők (pl. egy háztartásban élők), illetve a magas fertőzöttségű területre utazók, és ott hosszabb ideig tartózkodók.

Kombinált oltás

A hepatitis A és hepatitis B ellen kombinált oltás is rendelkezésre áll. Külföldi utazás előtt legalább 2–6 héttel érdemes utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni, ahol pontos tájékoztatást adnak az úti cél járványügyi helyzetéről, a szükséges megelőzési módokról, illetve a védőoltásokat is be tudják adni.

Kullancsencephalitis

Az oltóanyagok elölt vírust tartalmaznak. Megfelelő védettséget 3 oltásból álló sorozat segítségével, majd későbbi emlékeztető oltásokkal lehet kialakítani. A kullancsencephalitis elleni védőoltás ajánlott a gyakori természetjáróknak és az erdőkben, mezőgazdaságban dolgozóknak.

Diftéria (torokgyík) – Tetanus – Pertussis (szamárköhögés) és Poliomyelitis elleni védőoltás

Ezen gyermekkori oltások ismétlése felnőttkorban 10 évente javasolt mindenki számára. Az utóbbi időben egyre több hír szólt arról, hogy a nyugati országokban a még nem oltott csecsemők között növekszik a szamárköhögéses esetek száma. A megbetegedés rendszerint valamelyik szülő elhúzódó, nem jellegzetes, hörgőgyulladásnak vélt köhögésével hozható kapcsolatba, amely az alaposabb vizsgálatok szerint nem típusos szamárköhögésnek bizonyul.

Veszettség elleni védőoltás

A védőoltás felvétele azok számára ajánlott, akik állandó vagy gyakori veszélynek vannak kitéve a veszettség vírusával. A kockázati csoportba a laboratóriumban dolgozók, állatorvosok és asszisztenseik, ebrendészeti dolgozók, állatmenhelyen dolgozók, vadászok, erdészek, vadőrök, vágóhídi dolgozók, állatkitömők, barlangászok tartoznak. A korábban nem oltott személyek a megfelelő immunizáció kialakításához 3 oltást kapnak, majd 1 év múlva szükséges egy emlékeztető oltás. A védettség fenntartásához 5 évente szükséges a megerősítő oltás beadása.

Meningococcous meningitis, invazív meningococcus elleni védőoltások

A betegség előfordulásának első csúcspontja a csecsemőket, második csúcspontja a 12–26 éveseket érinti. Európában többnyire a C és a B típusú meningococcus felelős ezért a gyors lefolyású, súlyos kórképért, ezért a legtöbb európai országban ajánlott az oltás csecsemőknek és fiatal felnőtteknek. A különböző oltások különféle típusú meningococcusok ellen nyújtanak védelmet.

Humán papillomavírusok (HPV) elleni védőoltások

Ezekkel az oltóanyagokkal elérhetővé vált a második „daganatellenes” vakcina. A humán papillomavírusok igen népes csoportját több mint 100 genetikailag különböző törzs alkotja. A vírus a bőr és a nyálkahártyák mikrosérülésein át bejutva okoz elváltozást. A csoport egyharmada felelős a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbélrák, valamint a genitális szemölcsök kialakulásáért. A HPV-pozitív nők is olthatók, mivel ezek a vakcinák többféle HPV ellen védenek, és fennáll az ezekkel való fertőzés esélye is. Az oltóanyagok a már kialakult betegséget nem gyógyítják.

Varicella (bárányhimlő) elleni védőoltás

Felvétele több esetben is javasolt: azoknak, akik gyermekkorukban nem kaptak varicella elleni védőoltást, illetve a várandós nők, immunhiányos betegek, újszülöttek és csecsemők ápolását/gondozását végzők, bárányhimlőn át nem esett egészségügyi dolgozók. Az idősebbek oltása részben az immunrendszer gyengülése miatt válhat szükségessé, amikor a korábbi oltásokból vagy fertőzésből származó védelem fokozatosan hanyatlik, másrészt mind több kórokozóról derül ki, hogy az időseket is megbetegíthetik. Időskorban a problémák döntő többségét a légúti fertőzések okozzák, ezért alapvető fontosságú a légúti kórokozók elleni védelem (pl. pneumococcus, influenza).

Hastífusz elleni védőoltás

A hastífusz elleni védőoltás azoknak ajánlott, akik foglalkozásukból adódóan potenciálisan ki vannak téve Salmonella Typhivel való fertőzésnek (szennyvízzel vagy emberi ürülékkel való rendszeres kontaktus miatt).

Covid19 elleni védőoltás

A szociális és egészségügyi dolgozók számára kötelező, a felnőttek számára pedig ajánlott a Covid19 elleni vakcina felvétele.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége