Fejfájásra is kávé?

Fejfájásra is kávé?

A kávéfüggők számára ismerős jelenség, hogy pár napos „kávészünet” után elvonási tünetek jelentkeznek, ingerültséggel, fáradtsággal, koncentrálási zavarral és nagyon gyakran fejfájással. Ezek a tünetek a kávéivás felfüggesztése után már akár 12 órával megjelenhetnek, és akár 1 héten át is tarthatnak.

A kávé több száz bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek különböző módon hatnak a szervezetre. A kávé hatásainak zöme előnyös, egészségvédő hatásairól, például a májdaganatok kockázatának csökkentéséről vagy a neurodegeneratív betegségek elleni hatásról számos tudományos cikk számol be. Ezek a hatások csak részben magyarázhatóak a koffeinnel, a kávé egyéb összetevőinek is jelentős szerepe van kialakulásukban.

Ami tény: a rendszeres kávéivás függőséghez vezet, és ez a koffeinnek tulajdonítható. De ilyenkor nemcsak függőség alakul ki, hanem a szervezet hozzá is szokik a koffeinbevitelhez. Ez az oka annak, hogy a koffein egyes hatásai a rendszeres kávéivóknál egyre kevésbé jelentősek – így például a vérnyomás-emelkedés egy kávéfüggőnél már alig mutatható ki.

Néhány kávémentes nap után azonban a szív-érrendszer úgy reagál, mintha „sosem látott volna” kávét, és a fekete leves enyhén megemeli a kávéfogyasztó vérnyomását. Úgy tűnik, az élénkítő hatással szemben nem alakul ki tolerancia, azaz a rendszeres kávéfogyasztóknál ugyanúgy jelentkezik, mint azoknál, akik először isznak kávét. Érdekesség, hogy a kávéivás nem csak a megvonás miatti fejfájást enyhítheti. A koffein fokozza a fájdalomcsillapítók hatását, ezért tartalmaz néhány fájdalomcsillapító gyógyszer a fő hatóanyag mellett koffeint. Bizonyos esetekben ez kifejezetten hatásos lehet, olyannyira, hogy szoptatás alatti migrén esetén is biztonságosnak tekintik az ilyen kombinációs kezelést. Ezek a kombinációs szerek mintegy 100 mg (kb. egy kávényi) koffeint tartalmaznak.

Van egy fejfájástípus, az ún. ébresztőóra-fejfájás, amire kifejezetten hatásos a koffein, sőt, a lehető leghatásosabb szer éppen ez az élénkítő vegyület. Az éjszakai fejfájás, más néven ébresztőóra-fejfájás az elalvás után pár órával kezdődik, és az éjszakának ugyanabban az időszakában jelentkezik, meglehetős rendszerességgel. Valószínűleg az alvásritmussal kapcsolatos a kialakulása, és az időseket gyakrabban érinti. Tudományos kutatás igazolja, hogy megelőzésének és kezelésének is egyik legjobb eszköze a koffeinfogyasztás: a betegek 70-80 százalékánál javulás érhető el. Megelőzés céljával lefekvés előtt egy csésze kávé (vagy azzal ekvivalens koffein) elfogyasztása javallott, ami paradox módon ezeknél a betegeknél nem okoz álmatlanságot. Sőt, nekik az átaludt éjszaka záloga az elalvás előtti kávé...

Forrás: pirulakalauz.hu

Tekintse meg kávé termékkínálatunkat.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége