Ezerjófű – ezer bajra jó?

Ezerjófű – ezer bajra jó?

Misztikusnak tűnő neve ellenére az ezerjófű létező gyógynövény. A középkorban alkalmazása nagyon szerteágazó volt, a modern fitoterápiás szakkönyvekben kevesebb gyógyhatásáról írnak: ezek főleg keserű ízével összefüggésbe hozható étvágy- és emésztésjavító hatásával kapcsolatosak. Hová tűnt az ezerjófű gyógyhatása? Miért volt régen sok mindenre jó, ma meg alig valamire?

 

 

Az ezerjófű név különböző írott forrásokban a 14. század óta fordul elő, s jellemzően a Centaurium nemzetség különböző fajait fedi. A mintegy 20 fajt számláló növénynemzetség egyik tagja, a kis ezerjófű (Centaurium erythraea) föld feletti része ma is gyógyszerkönyvi gyógynövénydrog.

 

Az ókorban és a középkorban a gyógyítás eszközei többnyire növényekből készültek. Azoknál a növényeknél, amelyeknek gyógyító hatása kevésbé volt „megfogható”, a vélt gyógyhatások köre általában szélesebb volt.

 

A modern fitoterápia kialakulásával a javallatok letisztultak, ma már a szakemberek csak olyan hatásokat kapcsolnak növényekhez, amelyeket kísérletes adatok vagy megalapozott tapasztalatok igazolnak. Mindez megfigyelhető az ezerjófűnél is: régebben ezerféle betegségre használták, ma viszont jóval körülhatároltabb gyógyászati alkalmazása.

 

Az ezerjófű ókori és középkori népszerűsége szoros összefüggésben van a növény keserű ízével, amit régóta a gyógyhatással kötik össze, és nem is véletlenül. Számos, erős hatású növényi vegyület, így például az alkaloidok, keserű ízűek. Régi tapasztalat, hogy a keserű növények zöme mérgező lehet, azonban kisebb mennyiségben hatásuk gyógyászatilag is hasznosítható. A keserű ízű anyagok egy részének nincsenek mérgező hatásai, és ezek közé tartoznak az ezerjófű vegyületei is.

 

Fogadjuk el, hogy a gyógynövények zöme egy, vagy legfeljebb néhány gyógyhatással jellemezhető: a szívműködést javító növény egyúttal nem kiváló vizelethajtó, az antidepresszáns pedig nem mérsékli a hasmenést. Kivételek persze vannak: az articsóka nemcsak epehajtó hatású, hanem egészen más mechanizmus révén is csökkenti a koleszterinszintet. De még a szabályt erősítő kivételek sem rendelkeznek ezer-, száz- vagy tucatféle gyógyhatással. A gyógynövények nem csodaszerek, hasznosságuk pedig egyáltalán nincs összefüggésben vélt gyógyhatásaik számával.

 

 

Forrás: Kodpiszkalo.blog.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége