Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok időseknek

Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok időseknek

Az általában egyensúlyhiány vagy a nem megfelelő egyensúly miatt bekövetkező elesésből számos sérülés adódik, amely sok idős életét keseríti meg. Az egyensúly gyakorlatokkal fejleszthető, így csökkenthető az elesések száma is. Íme néhány gyakorlat.


Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokra minden embernek szüksége van, hiszen a torna nemcsak az egészségnek tesz nagyon jót, hanem a mobilitásnak is. A feladatok akkor sem okoznak majd nehézséget, ha ön már régebb óta nem tornázott, mert egyszerűek és nagyon könnyen kivitelezhetők.


Rendszeresen, legalább hetente 2-3 alkalommal szakítson időt a mozdulatsorokra. Viseljen hozzá kényelmes cipőt, amelyben stabilan és biztonságosan tud állni, illetve mozogni.


1. Tegyen a nappali közepére egy támlás széket. Az első gyakorlathoz álljon egyenesen a szék mögött, a két lábát zárja össze, a két keze lazán lógjon a törzse mellett. Majd a bal kezével kapaszkodjon meg a szék támlájában, a jobb kezét tegye csípőre. Ezzel egy időben hajlítsa be a jobb lábát, majd emelje azt meg a talajról, amennyire csak tudja. Ismételje meg a gyakorlatot 10-15 alkalommal, majd következhet a másik lába is.

2. A széket tegye félre. A könnyebb lépcsőzésért két karját nyújtsa ki oldalra, majd lépegessen előre kicsiket. Először a jobb lábát tegye előre, majd ahogy a sarka leér a talajra, úgy következhet a másik lába is. Tegyen meg így húsz lépést, majd forduljon meg, és ismételje meg a gyakorlatot.

3. A jó egyensúly segít a biztonságos járásban. A gyakorlathoz emelje mindkét karját oldalirányba, körülbelül vállmagasságban. Álljon a bal lábán stabilan, majd a jobb lábujját kicsit csúsztassa hátrafelé, aztán emelje fel annyira, amennyire csak tudja. Tartsa így magát tíz számolásig, majd következhet a másik lába is.


Ezeket a gyakorlatokat csak akkor végezze, ha érzi, hogy biztonságosan végre tudja azokat hajtani. Ha szükséges, kérjen a gyakorlatok elvégzéséhez segítséget.


Elesések ellen tai chi

Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen végzett tai chi gyakorlatok jelentősen képesek lecsökkenteni az elesések kockázatát, hiszen a tai chi az egyensúly javítására törekszik. Hatására javul a csont és a szív egészsége, csillapítja a fájdalmat, jobb alvást és jó közérzetet is biztosít.

Az alábbi feladatoknál kezdetben csak kevés ismétlésszámmal dolgozzon, majd ahogy egyre többször végzi a gyakorlatokat, ezeket növelheti is. Ha szédül, vagy nem biztos abban, hogy baleset nélkül el tudja ezeket a gyakorlatokat végezni, akkor semmiképpen se erőltesse. Ezek a gyakorlatok nemcsak az egyensúlyt, hanem az erőt és a koordinációt is fejlesztik.


1. Álljon egyenesen, a két lábát szorosan zárja össze. Először az egyik lábát lassan és szabályosan vezesse oldalra, majd húzza azt lassan vissza a másikhoz, aztán következhet a másik láb is. A két keze legyen egyenesen kinyújtva a törzse mellett. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.

2. Álljon egyenesen, a két keze kicsit oldalra lendülhet. Először a bal lábát tegye keresztbe a jobb lába elé. Nem kell nagyon lendíteni a lábon, csak éppen egy kicsit. Majd csúsztassa vissza a lábát az eredeti pozitúrába. Ezután következhet a másik láb is. Ismételje meg a gyakorlatot tízszer. Minél kisebb lépést tesz meg a lábával, annál jobban fejleszteni tudja az egyensúlyát.

3. Álljon egyenesen. Tegye előre a jobb lábát úgy, hogy először enyhén lábujjhegyen áll, majd óvatosan, lassan lehelyezi a sarkát is a padlóra. Amikor a bal lábával stabilan áll, akkor tegye a bal lába elé a jobb lábát is, és ismételje meg a gyakorlatot. Tegyen meg így tíz lépést. Ha nem fáradt el, forduljon meg, és ismét lépegessen tízet.


Az egylábas gyakorlathoz álljon egy fal elé, a lábait szorosan zárja össze. A két kezével támaszkodjon meg a falon, majd emelje meg először a bal lábát, behajlítva, majd tegye le a padlóra. Ezután következhet a másik lába is. Amikor behajlítja a lábát, próbálja magát megtartani 5-10 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot mindkét lábával, 3-3 alkalommal.


A fellépős vagy dobogós gyakorlatot valóban csak akkor végezze, ha biztos benne, hogy nem fog elesni. Ennél a gyakorlatnál a falat is lehet használni támaszul. Állítson maga mellé egy alacsonyabb dobogót, majd álljon elé összezárt lábakkal. Először álljon a dobogóra a bal lábával, majd a jobb lávával is. A dobogóról való leszállásnál először a bal lábával lépjen le arról, majd következhet a jobb lába is. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége