Egészségünk záloga az egészséges bélflóra

Egészségünk záloga az egészséges bélflóra

Tudta, hogy a szervezet számára értékes tápanyagok és vitaminok felszívódásán túl az immunsejtjeink közel 70 százalékának is a bélrendszer ad helyet?


Egészségünk érdekében a bélflóránkat alkotó, velünk szimbiózisban élő baktériumoknak folyamatosan egyensúlyban kell maradniuk. Védekező képességünket nemcsak a nyirokszervek, nyirokcsomók és immunsejtjeink támogatják, hanem fontos részét képezi az a pár kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A bélrendszerben jelen lévő jótékony mikroorganizmusok képesek meggátolni a kórokozók megtelepedését.


Normál esetben a szervezetünket támogató baktériumok mellett bélflóránk káros mikroorganizmusokat is tartalmaz, azonban a szervezet ezekkel mindaddig képes felvenni a harcot, amíg egyensúlyi állapot áll fenn, tehát a számunkra előnyös baktériumok maradnak túlsúlyban.


A szervezet akkor tud megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben, ha az immunrendszer megfelelően működik. Ennek két legfontosabb feltétele, hogy a bélflóra elegendő mennyiségben tartalmazza a működéséhez szükséges jótékony baktériumtörzseket, illetve hogy a szükséges vitaminok se hiányozzanak.

Mi válthatja ki a bélflóra károsodását?

A bélbaktériumok egészséges arányát számos tényező befolyásolhatja:

A helytelen étkezési szokások

Emésztőrendszerünk rendkívül érzékenyen reagál mind a minket érő külső ingerekre, mind pedig a szervezetünkbe jutó anyagokra. A rendszertelen, kapkodó evés az egyik leggyakoribb kiváltó oka a gyomorproblémáknak, de az sem mindegy, hogy milyen minőségű tápanyagokat viszünk be. A puffasztó hatású ételek, a zsíros, fűszeres, nehéz fogások, a szénsavas üdítők mind irritálhatják a tápcsatornát, így a bélflóra egyensúlyát is befolyásolhatják.

A stressz

A rohanó életmódból fakadóan számtalan tényező merülhet fel, amely a bélflóra károsodásához vezethet. Ide sorolható a folyamatos feszültségből adódó emésztési zavarok kialakulása (tünetei az émelygés, gyomorfájás, puffadás, hasmenés), valamint az időhiány miatt gyorsan elfogyasztott ételek, illetve kihagyott étkezések negatív hatásai.

Antibiotikumok szedése

Hatással van tápcsatornánkra egy betegség miatt szükségessé váló antibiotikum-kezelés is, ugyanis az antibiotikum a kórokozók mellett bélflóránk jótékony, az emésztéshez elengedhetetlen baktériumait is károsítja, vagy akár teljesen elpusztítja, ami különböző emésztési problémák (pl. hasmenés, puffadás) megjelenéséhez vezet.

Káros szenvedélyek

A dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, továbbá minden más kemikália, amely a szervezetünkbe jut, könnyen felboríthatja az emésztésünket, aminek eredményeként a bélbaktériumok sem tudnak megfelelő módon érvényesülni.

Különböző betegségek

Manapság gyakorinak számítanak a tápcsatornát érintő megbetegedések, amelyek egyes esetekben a helytelen életmód miatt, máskor pedig egy fertőzés eredményeként alakulnak ki. Ilyenek a fertőzéses eredetű bélbetegségek, a lelki igénybevétel okozta gyomorpanaszok, az irritábilis bél szindróma, vagy akár a komoly orvosi kontrollt igénylő gyulladásos bélbetegségek is.

A bélflóra károsodása vitaminhiányhoz vezethet

A bélflóra károsodására hasi kényelmetlenségérzés, puffadás, ételintolerancia, változó halmazállapotú széklet hívhatja fel a figyelmet. Kevesen tudják, hogy a betegség velejárója lehet a felszívódási zavar kialakulása is, ami nem csak a táplálék hasznosulását hátráltathatja, de olykor vitaminhiányos állapothoz is vezethet, hiszen a szükséges tápanyagok felszívódásának elsődleges területe a bélrendszerünk.


Ez különösen azoknál a vízben oldódó vitaminoknál következhet be, amelyeket nem képes tárolni szervezetünk, így könnyebben kiürülnek. Ilyen az immunrendszert támogató C-vitamin, valamint a B-vitaminok, amelyek a szervezet biokémiai folyamatainak motorját képezik.

Mivel támogathatjuk a bélflóránkat?

Különösen fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Fogyaszthatunk egyrészt probiotikumokat tartalmazó, vagyis élőflórás élelmiszereket (pl. kefir, joghurt, sajtok, savanyú káposzta, kovászos uborka), valamint B- és C-vitaminokban gazdag ételeket (húst, tojást, gabonát és zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt). Ekkor azonban nem biztos, hogy a kúra céljának valóban megfelelő mennyiségű és típusú bélbaktériumot és vitamint sikerül majd a tápcsatornánkba juttatni! Érdemes ilyenkor nagy számban élő bélbaktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket is alkalmazni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő étrend-kiegészítőt?

Mivel számos készítmény áll rendelkezésre, nem egyszerű eldönteni, hogy melyiket válasszuk. Az alábbi szempontokat azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni a vásárlás során:

A baktériumtörzsek száma

Fontos szempont lehet, hogy lehetőleg minél többféle baktériumtörzset tartalmazzon a készítmény. A bélflóra károsodását több típusú bélbaktérium hiánya idézheti elő – mint ahogy bélflóránkat természetes körülmények között is több száz baktériumtípus alkotja.


A bifidobaktériumok, az élesztőgombák, illetve a tejsavbaktériumok azok az alapvető törzsek, amelyek az egészséges bélflórát is alkotják. A három baktériumtörzs mindegyike igen aktívan kutatott klinikailag. A Bifidobacterium BB-12 például a világ egyik legjobban dokumentált baktériuma, amelyről több mint 300 tudományos publikáció áll rendelkezésünkre.


Az étrend-kiegészítők választása esetén azokat a termékeket részesítsük előnyben, amelyek esetén meg tudunk győződni a benne található baktériumok és vitaminok valós mennyiségéről.

Gyomornedv-ellenálló képesség

Kiemelendő tényező, hogy a készítmény megfelelően tudjon hasznosulni a bélrendszerben, amihez át kell jutnia a gyomor savas közegén. A károsodott bélflóra helyreállítását célzó egyes készítmények ugyan tartalmazzák a szervezet számára szükséges alkotóelemeket, mégsem bizonyulnak elég hatékonynak, mert nem tudnak megfelelően felszívódni.

Előnyösebbek tehát azok a készítmények, amelyek speciális összetételüknek köszönhetően gyomorsav-ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek, így számottevő károsodás nélkül tudnak túljutni a gyomor savas közegén a vékony-, illetve vastagbélig.

Vitaminpótlás

Az egészséges bélflóra támogatásához segítséget nyújthat egy olyan készítmény, amely a bélbaktériumok mellett olyan vitaminokat is tartalmaz, amik támogatják az immunrendszer működését.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége