Édesburgonya: nem gyógyít meg, de egészséges

Édesburgonya: nem gyógyít meg, de egészséges

Az édesburgonya jelentős mennyiségű A- és C-, valamint B6-, B3- és E-vitamint tartalmaz. Magas kálium- és rosttartalma miatt is érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Emellett, különösen a színesebb változatok gazdag forrásai az antioxidáns vegyületeknek, amelyek elengedhetetlen szerepet töltenek be a szabad gyökök elleni védekezésben.


A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek a szervezetben kialakulva képesek arra, hogy gyulladásos folyamatokat indítsanak el, amivel bizonyítottan részt vesznek olyan krónikus betegségek kialakításában és fenntartásában, mint a daganatos megbetegedések, szívbetegség és az öregedés.


Az édesburgonya mintegy másfélszer annyi rostot tartalmaz, mint a burgonya (3-3,5 g/100 g).
A vércukorszintet emelő hatás tekintetében nehéz sorrendet felállítani, mert a különböző burgonya- és édesburgonya-fajták glikémiás indexe (GI) jellemzően 40–90 között van, és mindkét fajnak vannak alacsony/magas GI-vel jellemzett változatai. Az az általánosító állítás nem igaz, hogy az édesburgonya kevéssé emeli meg a vércukorszintet. Bár a batáta több cukrot (répacukrot) tartalmaz, a gumók tömegének nagy részét mindkét faj esetén kitevő keményítő ugyanúgy emeli a vércukorszintet.


A két faj B6- és C-vitamin-tartalma nagyjából azonos, 100 grammjuk a napi ajánlott beviteli mennyiség mintegy 20%-át tartalmazza. Amiben viszont jelentős különbség van, az az A-vitamin-tartalom, amiből a krumpli elenyésző mennyiséget tartalmaz, a batáta 10 dekája pedig a napi teljes szükséges mennyiséget. A sárga érdesburgonya jelentős mennyiségű karotint, a lila sok antociánt tartalmaz.


Az édesburgonya lila változatában előforduló antioxidáns vegyületekről laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy támogatják az egészséges bélflóra összetételében nélkülözhetetlen Bifidobacterium és Lactobaccillus fajok növekedését. Az egészséges bélflóra felborulása szintén számos krónikus betegség kialakulása mögött állhat oki tényezőként, így annak megőrzése vagy helyreállítása fontos egészségügyi prevenciós cél, és ebben némi szerepe a batátának is lehet.


A lila édesburgonyában található antociánoknak az egészséges látás fenntartásában is lehet szerepe. Egy laboratóriumi vizsgálatban bizonyították, hogy ezek a vegyületek támogatják bizonyos, a látásban nélkülözhetetlen sejtek növekedését és szaporodását, ami pozitív hatással lehet a szem alapvető egészségére is.


Állatkísérletes bizonyítékok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a lila édesburgonya antocián vegyületei csökkentik az agyban végbemenő gyulladásos folyamatokat, és megakadályozzák az ott keletkezett szabad gyökök káros hatásait. Az antociánokban gazdag édesburgonya kivonata javította az egerek memóriáját és növelte tanulási képességeiket.


A lila édesburgonyával kapcsolatban nem történtek még vizsgálatok emberekben, de általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, azaz antioxidánsokban gazdag táplálkozás jelentősen csökkenti az időskori demencia kialakulását és lassítja a mentális képességek leépülését. Az antiociánok nagy koncentrációban fordulnak elő a lila és kék bogyós gyümölcsökben is, amelyek fokozott bevitele bizonyítottan késlelteti a szellemi leépülés vagy demencia kialakulását az idősebb korosztályban. A batáta ugyanakkor nem csodaszer, csodás hatású növény, sokkal inkább a változatos étrend egyik kedvező hatásokkal is rendelkező eleme. Fogyasztásától nem várható gyógyhatás, betegségek biztos megelőzése, „mindössze” a kiegyensúlyozott étrend által biztosított alacsonyabb kockázat.


Főzés során őrzi meg leginkább értékes vegyületeit, és ebben a formában elkészítve tudja a szervezetünk a legkönnyebben felhasználni azokat. A főtt édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb a sült édesburgonyáéhoz képest. Az édesburgonya héja is fogyasztható, ennek antioxidáns kapacitása vetekszik az áfonyáéval.


Forrás: www.pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége