Dióhéjban a menopauzáról

Dióhéjban a menopauzáról

Menopauza


A menopauza – sokak félelmével ellentétben – nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.

A menopauza szó szerinti jelentése: a menstruáció vége. Mivel a menopauzát megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak, és több hónapos kimaradások fordulhatnak elő, a menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.

Változókori igazságok

Ez egy természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat.

A hormonális változásokon túl a menopauzához kapcsolódó tévhitek is felelősek az érzelmi megrázkódtatás miatt. Először is a menopauza még nem jelenti azt, hogy az élet a végéhez közeledik, általában majdnem annyi van hátra az életből, mint amennyi eltelt.

Másodszor, a menopauza nem fogja megszüntetni a nőiességét és a szexuális életét. Sőt, sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.

Noha a menopauza nem betegség, a kialakult tünetek (és nem csak a súlyosak) kezelhetőek, és a páciens kérésére kezelendőek is. Sokféle terápia áll rendelkezésre, az életviteli módosításoktól kezdve a hormonpótlásig.

A menopauza folyamata

A menopauza az utolsó menstruáció, amelyet egy év elteltével állapíthatunk meg hitelt érdemlően. A petefészek aktivitása azonban már a menopauza előtt, a 30-as életévek végén csökkenni kezd, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta, és a petesejt kiszabadulása egyre kiszámíthatatlanabb lesz.

A menstruáció jellege is megváltozhat, rövidebb vagy éppen hosszabb lesz, erőteljesebb vagy kevésbé erőteljes, gyakoribb vagy ritkább. A menopauza előtt a vérzések rendszertelenné válnak, nagyon ritka, hogy az utolsó menstruációt megelőzően minden hónapban legyen vérzés. A termékenység ezekkel a változásokkal párhuzamosan csökken. A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki.

Mi az a klimax?

A menopauzát kb. 5-6 évvel megelőző, majd 5-6 évvel követő időszak a klimaktérium, azaz klimax.

A menopauza előtti időszak során már jelentkezhet a menopauza néhány tünete, de menstruáció – általában szabálytalan időközönként – még van. A hormonszintek szeszélyesen alakulnak, ezért már megjelenhetnek a hőhullámok és az érzelmi labilitás. Terhesség igen kis eséllyel, de még bekövetkezhet.

A menopauza utáni időszakban a petefészkek sokkal kevesebb ösztrogént állítanak elő (végül szinte semennyit sem), már egyáltalán nem termelnek progeszteront, nincs ovuláció, és nem alakulhat ki terhesség sem. Vannak tünetek, amelyek csak évekkel a menopauza után fejlődnek ki: hasi típusú elhízás, hajritkulás, a nemi szervek szőrzetének megritkulása, hüvelyi szárazság, a mellek megereszkedése.

Betegségek a küszöbön

A hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának.

Szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek alakulhatnak ki. Ez az ösztrogénszint lecsökkenése miatt van.

A csontritkulás (oszteoporózis) kockázata nő. A menopauzát követő pár éven belül a csontok sűrűsége csökkenésnek indul. A csontok meggyengülnek, fokozódik a csonttörések kockázata. Ilyenkor különösen a combnyak, a csukló és a csigolyák törése valószínű. Ezért fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel. Csontritkulásban (különösen annak korai szakaszában) a teherviselési (vagyis a csontokat erősítő) mozgás a legfontosabb (például gyaloglás, kocogás).

Vizeletinkontinencia alakulhat ki. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvely és a húgycső rugalmassága csökken, ezért köhögés, nevetés vagy emelés során a vizelet elcseppenhet.

Hízás – ettől rettegnek leginkább nők. A menopauzát követően sok nő hízásnak indul. Ilyenkor kevesebb tápanyagra van szükség, akár napi 200–400 kalóriával is csökkenhet a szükséglet.

Szükséges az életmódváltás

A menopauza kapcsán kialakuló tünetek egy része megfelelő életvitellel is enyhíthető, illetve a szövődmények kockázata csökkenthető.

A hőhullámok rendszeresen mozogással, réteges öltözködéssel enyhíthetők. Sokszor a fűszeres ételek, a dohányzás, az alkohol, a meleg (forró italok, meleg víz, egy meleg szoba) hőhullámot okozhatnak.

Hüvelyi szárazság ellen vény nélkül kapható hüvelyi síkosítók vagy nedvesítők ajánlottak. Az aktív szexuális élet szintén segít.

Alvászavarok miatt kerülendő a koffein, a napközbeni mozgás ajánlott, lefekvés előtt semmiképpen se! Hasznosak lehetnek a különböző relaxációs technikák, például a mélylégzés.

Vizelettartási problémákra a medencefenék izmainak edzése ajánlott, ezzel a vizelet elcseppenése is megelőzhető. Az intimtorna nagyon hasznos.

Csökkentse a szövődmények kockázatát!

– Megfelelő táplálkozással

Változatos étrend, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, minél kevesebb telített zsír és olaj, illetve csökkentett cukorbevitel. Napi 1200–1500 mg kalcium, 800 nemzetközi egység (NE) D-vitamin.

– Szokjon le!

A dohányzás növeli a szívbetegség, a stroke, az oszteoporózis, a daganatos megbetegedések és számos más betegség kockázatát. Fokozhatja a hőhullámokat, sőt előbbre hozhatja a menopauza jelentkezését.

– Rendszeres mozgás

Hetente legalább 5 napon 30 perc mérsékelt intenzitású mozgás segítségével a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és több más öregkori betegség kockázata is csökkenthető. A mozgás a stresszt is csökkenti.

– Rendszeres orvosi ellenőrzés

Mammográfia, méhnyakrákszűrő vizsgálat, koleszterinszint-ellenőrzés.

Az írás a webbeteg.hu oldal cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége