Daganatos betegeken segít a Simonton-módszer

Daganatos betegeken segít a Simonton-módszer

A Simonton-módszer orvosok által tudományosan kidolgozott, kutatásokkal alátámasztott, hatékonyan működő gyógyító eljárás rákos betegek számára. Csoportos formában, meghatározott tematika szerint működik, hangsúlyos része az önismeret. Kiegészíti a hagyományos orvosi kezelést, felerősítve annak pozitív hatását.

 

A rák diagnózisa általában sokkot okoz a betegeknek, „mintha kiestek volna a gyorsvonatból”. Irreális érzések, „nem velem történik”, „csak egy rossz álom az egész”. Aztán egy hatalmas érzelmi hullámvasutazás kezdődik, amelyet jelentősen befolyásol a beteg személyisége, társuló egyéb betegségei, családi körülményei, szociális háttere és még sok minden más.

 

Nehezíti a feldolgozást, hogy gyakran nem érzik magukat betegnek addig, amíg a kezelések el nem kezdődnek, főleg ha a betegség „véletlenül” (például egy képalkotó vizsgálat alkalmával), korai stádiumban derül ki. Paradox módon a kemoterápia vagy a sugárkezelések hatására kezdik el magukat valóban betegnek érezni. Gyakran elbizonytalanodnak, „méregként” fogják fel a kezelést.

 

Romló lelki állapot

 

A betegek mentális állapota nagymértékben befolyásolja a gyógyulási esélyüket – mondja Fodorné Vincze Anna, aki az egri Mentálhigiénés Csoportban, illetve a miskolci Megyei Központi Kórház Onkológiai Centrumában tart Simonton-csoportokat. Emellett a Regionális Egészségügyért Alapítvány szakmai vezetője.

 

Körükben gyakori a depresszió, a lemondás, a reménytelenség, a hiányzó jövőkép, a célok feladása, és mindez negatívan befolyásolhatja a túlélési prognózisukat. A probléma kiváltó okai között szerepel, hogy a kórházakban kevés idő jut egy-egy betegre, a kezelés elsősorban a testi oldalra összpontosít, kevés az (onko)pszichológus.

 

A betegséggel kapcsolatos hiedelmek, meggyőződések szintén megnehezítik a beteg pozitív gondolkodását. Ha valaki ezt a diagnózist kapja, általában titkolni igyekszik, hogy ne kelljen szembenéznie ismerősei sajnálkozásával, hiszen a rák a köztudatban még mindig a halál szinonimája. Ha valakiről megtudjuk, hogy rákos, általában igyekszünk elkerülni, mert nem tudjuk, mit mondjunk neki, nem merünk kérdezni tőle. Sokszor fertőzőnek tartjuk a betegségét, és nem akarjuk elkapni.

 

A betegek így óhatatlanul izolálódnak, még családon belül is egyedül maradnak problémáikkal, félelmeikkel. A komoly betegséggel való sikeres megküzdéshez minden energiájuk mozgósítására volna szükségük, ehelyett meglévő energiáik is elmennek a beteg pszichés állapotát és igényeit többnyire figyelmen kívül hagyó egészségügyi rendszerben való „túlélésre”, negatív érzéseik feloldására.

 

Remény a betegnek

 

Kutatások bizonyítják: a beteg személyisége jelentős hatással van gyógyulásának folyamatára. Nagyobb az esélye a gyógyulásra annak a betegnek, akinek pozitív a szemlélete, erős a gyógyulásba vetett hite, a céljai pozitív irányba mutatnak.

 

Annak ellenére, hogy a rák – ha időben fedezik fel – jó eséllyel gyógyítható, ma a köztudatban mégis nagyon negatív tartalmakat hordoz: a szenvedés, a fájdalom, a halál asszociációja tapad hozzá. Kevesen tudják ilyen gondolatok között megőrizni pozitív elvárásaikat, a reményt, hogy mégis sikerülhet a gyógyulás. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy létezik olyan módszer, ami könnyen megtanulható, és amivel a beteg saját, belső öngyógyító erőit tudja mozgósítani a gyógyulás érdekében.

 

Amerikában már a 70-es évek óta használják ezt a módszert, igen jó eredményekkel. Carl és Stephanie Simonton klinikájára gyógyíthatatlan rákbetegeket küldtek az orvosok, kb. egy év túlélési esélyt adva nekik. Tény, hogy a Simonton-módszer hatására a gyógyíthatatlannak mondott betegek egynegyede meggyógyul, egynegyedének állapota nem romlik tovább, és lényegesen jobb életminőséggel tud élni kétszer olyan hosszú ideig.

 

Mi a Simonton-módszer?

 

Alkalmazásának kedvező hazai tapasztalatai vannak. A hatékonysághoz nélkülözhetetlen a betegek saját aktivitása, a rendszeres gyakorlás. A csoportos forma a csoporttöbblet hatását is nyújtja, a közösség, a sorstársak fontos támogató erejét.

 

A gondolkodás, szemléletmód tudatos átformálásával a betegek rákhoz való hozzáállása lényegesen megváltozik, a pozitív gondolkodás, a gyógyulásba vetett megerősödött hitük pedig javítja általános mentális állapotukat, egyben növeli a gyógyulás esélyét. A daganatos betegek életkilátása, életminősége javul, azáltal, hogy hangulati szintjük, jövőképük, reményeik, gyógyulásba vetett hitük, céljaik pozitív irányba mozdulnak el, társas kapcsolataik gazdagodnak, szorongásaik csökkennek.

 

Öröm látni, ahogy a betegek ráébrednek, hogy a rák nem egyenlő a halállal, hogy van remény. A tréning végére megváltoznak az arcok. A kétségbeesett, sírós tekintetek kisimulnak, vidámak, és új célokra találnak. Közösség épül, mert új barátokra találnak, ahogy működnek a tréningek után a klubok, és töltekeznek a sorstársközösség megtartó erejéből. A betegek lelke megkönnyebbül, amikor ráébrednek: minden helyzetben van választási lehetőségük, semmit sem „kell kibírniuk”, ehelyett „érdemes elviselniük”, mert ők „úgy döntöttek” – fogalmaz a szakember.

 

A módszer egyéni formában is elsajátítható, kiegészülhet személyre szabott, egyéni terápiás elemekkel.

A Simonton-csoportok célja

  • hatékony önsegítő módszerek megtanítása: relaxáció, gyógyító imagináció
  • a gondolkodás, a szemléletmód tudatos átformálása pozitív irányba alternatívák keresésével, átkeretezéssel
  • a stresszkezelés hatékonyabbá tétele külső-belső módszerekkel
  • erős, pozitív, életben tartó célok felállítása imaginálással
  • az erőteljes, tartós negatív érzelmek feldolgozása megbocsátó programmal
  • önérvényesítő, asszertív kommunikációs technikák tanítása
  • általános testi ellazítás, testtudatosítás, a saját test jelzéseire való odafigyelés tanítása, jelentőségének felismerése progresszív relaxációval
  • saját belső öngyógyító erőink mozgósítása képi úton, a tudattalannal való kommunikációval, a gyógyító imagináció módszerével
  • a betegségből származó előnyök felismerése, elérése más, egészséges úton; megbetegítő erejű belső szabályaink, meggyőződéseink felismerése, átformálása konkrét technikákkal

 

Hol keresse?

 

Egyre több szakember sajátítja el a Simonton-módszert, és vidéken a nagyobb onkológiai centrumokban is elérhető. Budapesten a Szent László Kórházban a Tűzmadár Ház Alapítványnál és a Nyírő Gyula Kórházban.

 

Az onkopszichológus szerepe

 

Ha a beteg nagyon feszült, szorong, esetleg pánikrohamai vannak, nagyon ingadozik a hangulata, onkopszichológusra van szüksége. A szakember onkológiai betegek és családtagjaik pszichés támogatását, kísérését végzi, módszereket, technikákat tanít, amellyel a betegek maguk is megbirkózhatnak a betegséggel és a kezelésekkel együtt járó stresszel, szorongásokkal, hangulatingadozásokkal. Praktikus tanácsokkal, ötletekkel látja el a családot, vagy a megfelelő szakemberhez irányítja őket. Segíti a hozzátartozókat abban, hogy érzéseiket megfogalmazzák, feszültségeiket levezessék, ami a saját egészségük megőrzése szempontjából létfontosságú.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége