Az egészséges konyha kelléke a római tál

Az egészséges konyha kelléke a római tál

A vitrinek, sublótok gyakori tartozéka a római tál, a hétköznapokban mégis kevés hasznát veszik a háziasszonyok. Pedig nemcsak esztétikai értéke van a Pataki tálként is ismert cserépedénynek.

 

Római vagy Pataki tál?

 

A kettő egy és ugyanaz. Majdnem. A Pataki tál egy hazai fazekas által készített verziója a rómaiénak, bár egyesek szerint a Pataki tál alja valamivel mázasabb. Egyébként használatuk teljesen megegyezik. A legfontosabb tudnivaló: mindkettőt áztatni kell sütés előtt. A cserépedényben sütött ételek sokkal zamatosabbak, és jobban megőrzik az ízüket, mint a tepsiben vagy jénaiban sült fogások.

 

A cserépedényben az étel gyakorlatilag párolódik, és csak az edény kiszáradása után kezdődik meg a sülési folyamat. Ez a fajta elkészítési mód nagyon kíméletes. Ezért az egészséges étrend híveinek, fogyókúrázóknak, diétázóknak, kismamáknak és kisgyerekeseknek nélkülözhetetlen eszköz a konyhában.

Első bevetés

 

Ha az ön tálalóján is évek óta csak a helyet foglalja ez a szép, díszes tál, emelje le onnan, és próbálja ki! A legfontosabb szabály, hogy első használat előtt kettő, további használatok előtt pedig legalább egy órára áztassa vízben a tálat!

Erre azért van szükség, hogy a víz átjárhassa az edényt, a tál magába szívhassa a nedvességet. Ez a titka annak, miért nem szárad ki a cserépedényben készült étel; biztos, hogy omlós és puha lesz. Diétázók számára jó hír, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz benne az étel, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.

Azonban 200 foknál nagyobb hőmérsékletigényű étel nem készíthető benne, ezt a hőfokot ugyanis nem bírja el a tál. A sütőt felesleges előmelegíteni, elegendő azután fokozatosan állítani a hőmérséklet-szabályozót, amikor már a sütőben az étel. A légkeveréses módszert ne alkalmazza a római tálnál, mert az edény könnyen kiszárad, az étel pedig nem lesz puha! Ha mégis folyadékpótlásra lenne szükség, csakis forró vizet öntsön bele, mert a nagy hőmérséklet-különbség miatt könnyen megreped, eltörik a tál. Erre mosogatásnál is figyelni kell. Súrolószert és mosogatószert ne használjon tisztításakor, tökéletes azonban a forró ecetes víz! Mosogatás után az edényt mindig ki kell szárítani – akár a sütőben is –, hiszen tisztítás közben a pórusok újra megtelnek vízzel. Jó tanács: a sütőből kikerült forró tálat sose tegye a hideg járólapra! Főzőlapon, nyílt lángnál nem szabad használni!

Mi készüljön benne?

 

Például csülök, töltött és rakott zöldségek – főleg a töltött káposzta nagyon finom benne. A profik általában a szárazabb szárnyasokat és vadhúsokat készítik benne, mert ebben porhanyós lesz a hús. Az egytálételeken kívül leves, desszert, sőt kenyér is készülhet benne. Használata mellett szóló komoly érv, hogy minden alapanyag egyszerre belekerülhet a tálba, az ételek megőrzik eredeti ízüket és zamatukat, sőt még magas vitamintartalmukat is.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége