Az édeskömény előnyei

Az édeskömény előnyei

Az édeskömény előnyei

dr. Csupor Dezső cikke

Az édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén őshonos, az ókor óta emésztési panaszok enyhítésére használt gyógynövény, amit fűszerként és élelmiszernövényként is hasznosítanak. Gyógyászati céllal keserű és édes változatainak termését, illetve azok illóolaját használják. Termése fűszeres, ánizsra emlékeztető illatú. A gumós édeskömény szárgumója a mediterrán konyha fontos alapanyaga.

Fitoterápiás alkalmazás

A modern fitoterápiában az édesköményt görcsös emésztőrendszeri panaszok, puffadás és menstruációs görcsök csillapítására, valamint megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. A teát az összezúzott termés kávéskanálnyi mennyiségéből, forrázással készítik. Az Európai Gyógyszerügynökség a dózist ennél is pontosabban meghatározta: napi legfeljebb 7,5 g. Az édesköményt teakeverékekben ízjavítóként is alkalmazzák. A porított termést is használják a terápiában, kapszulázott formában.

Női panaszokra

A menstruációs vérzésre kifejtett hatást több vizsgálatban tanulmányozták – ezek metaanalízise szerint a termés kivonata csökkenti a vérzés mennyiségét a placebóhoz képest. Menopauzában szájon át alkalmazva javítja az életminőséget és a szexuális élet minőségét.

A növény feltételezett ösztrogénszerű aktivitására alapozva megvizsgálták, hogy a termés kivonata mennyire hatásos a túlzott szőrnövekedés kezelésében (a női nemi hormon ugyanis a szőrnövekedés ellen hat). Megállapították, hogy az édesköménytermés alkoholos kivonatát tartalmazó krém 12 hetes kezelés után csökkenti a szőrrel borított terület nagyságát az arcon. Hüvelykrém formájában optimális (savas) irányba változtatja a pH-t, és kedvező hatással van a hüvely nyálkahártyájára, ez is ösztrogénszerű hatására utal.

Csecsemők hasfájására

A tradicionális gyógyászatban az édeskömény termése a csecsemőknek adott görcsoldó tea fő komponense; emellett a tejelválasztás fokozására is használják. A tejelválasztást fokozó hatást humán vizsgálatban nem igazolták, de a hatás meglétét a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalatok igazolják. Az édeskömény illóolajának komponensei átjutnak az anyatejbe, így a tejszaporító tea fogyasztásának „mellékhatásaként” a csecsemők görcsös hasfájása is csillapítható. Ez a hatás közvetlenül is kiváltható: egy vizsgálatban az édeskömény illóolaját tartalmazó készítmény a placebónál hatékonyabban enyhítette a 2–12 hetes csecsemők kólikás hasfájását. Alkalmazását a gyermekek jól tolerálják, általában kedvelik az ízét.

Bár az Európai Gyógyszerügynökség szerint az édeskömény csak 4 év fölötti gyermekeknél használható, és szoptató és várandós nőknek sem ajánlják alkalmazását, álláspontjuk a szükségesnél óvatosabb: sem modern klinikai vizsgálatok, sem a sok évszázados alkalmazás során halmozódó tapasztalat nem támasztja alá, hogy a 4 évesnél fiatalabbak szervezetére károsan hatna az édesköményben található három vegyület, a transz-anetol, az esztragol és a furokumarin. A hazai piacon számos termék kapható egyébként, amelyek alkalmazását egészen kis gyermekek és szoptató anyák számára is javasolják. Ezek egy része élelmiszerként van forgalomban, amelyekre egyébként sem vonatkoznak a gyógyszerügynökségi előírások.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége