Apa csak egy van

 

 

Manapság a férfiak nélküli nevelés és családi élet világszerte általános társadalmi jelenségnek tekinthető, melynek kialakulásáról nem a nők tehetnek, sőt maguk is elszenvedői e deformált rendszernek.

 

A kutatások azt mutatják, hogy az apák indokolatlanul keveset vesznek részt gyermekeik bölcsődei, óvodai és iskolai életében, illetve a gyerekek fejlesztésében. Például a berlini egyetem felmérése szerint a németországi közoktatásban, akaratlanul is, de hátrányosan különböztetik meg a fiú tanulókat, illetve megállapították, hogy a férfi tanárok számának növekedésével nő a fiúk iskolai teljesítménye.

 

– Hangsúlyozni kell, hogy az apai jelenlét, illetve a férfi-női tanárok megfelelő nemi aránya ugyanolyan fontos a lányok részére is. Az apák bekapcsolása gyermekeik iskolai életébe, az „apás tanulás” otthoni kultúrájának megteremtése csökkenti az iskolai teljesítmény miatti szorongást, illetve megakadályozza a fiúk iskolától való elidegenedését. A statisztikai eredmények alapján ugyanis világszerte egyre kevesebb fiú végez el felsőfokú képzést – állítja a családi élet, illetve a gyermekvállalás iránt elkötelezett Léder László pszichológus, az Apa Akadémia (www.apaakademia.hu) alapítója.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már az óvodai-iskolai évek előtt is komoly apahiány alakulhat ki a családban. Sok párkapcsolat bukik meg a gyermektelenség miatt vagy éppen a gyermekek megszületését követő pár évben – magyarázza a pszichológus.

 

A szakember elsődleges oknak a párok felkészületlenségét tartja. Világszerte leírt jelenség, hogy a gyermek megszületése előtti időszakban a párok többsége emancipált, modern párkapcsolatban gondolkodik, a mai fiatal férfiak aktív apai szerepre készülnek, de sajnos a párok hamarosan visszacsúsznak a hagyományos és többnyire nem működőképes apai és anyai szerepkörbe.

 

A fiatal apáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem ellensúlyozása miatt, így „kikapcsolt”, „offline” apaként fokozatosan eltávolodnak a családjaiktól, az anyákat pedig gyakran fenyegeti az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége: a férj nélküli gyermeknevelés és háztartásmenedzsment mókuskereke.

 

Levertségből depresszió

 A baby blues jelenség, vagyis a gyermekszülés után mindkét szülőnél megjelenő levertség állapota, illetve az alábecsült anyai és apai depresszió jelensége hatványozottan érvényes magyar kórkép is. Léder László szerint miközben mindkét negatív állapot az anyákhoz hasonlóan megjelenhet az apáknál is, erről a szakemberek kevésbé vesznek tudomást.

 

Pedig a születés utáni depresszió aránya az apáknál riasztóan magas: 20–30 százalék között mozog, ami a gyermekek 0–5 éves kora között könnyen tovább növekszik. Az apák helyzetét tovább súlyosbítja, hogy ezekről az apai akadályokról általában kevés szó esik, ezért maguk az érintettek vagy közvetlen környezetük – a család, munkahely – sem ismeri fel a problémát.

 

Ahogy a szakember fogalmaz, „a lábon kihordott szülői depresszió” sokszor a válóperes bíróságokon végződik, pedig e tényezők felismerése és időben történő megfelelő kezelése sok fölösleges válás megelőzését jelentheti. A többedik gyermek vállalásánál alapvető fontosságú, hogy a szülők pozitív vagy negatív módon élték-e meg első gyermekük megszületését és az azt követő időszakot.

 

Mitől jó az apa-gyerek kapcsolat?

– A szükséges kiindulópontnak az otthoni apa-kultúra kialakítása kell, hogy legyen. Ennek lényege, hogy mind az apa, mind az anya, jó esetben a nagyszülők is egyértelműnek és fontosnak tartják, hogy az apa a gyerekek nevelésében és a családi életben az anyával egyenrangú szerepet tölt be. Az apa-gyerek kapcsolat minél korábbi kialakulása mellett az is cél, hogy az apa a lehető legtöbb figyelmet és szeretetet szentelje gyermekének. Minden apa-gyerek kapcsolat különböző. Tapasztalatom szerint ha egy apa „odateszi” magát, a jó kapcsolat szinte magától kialakul – mondja Léder.

 

Mi az Apa Akadémia?

Az Apa Akadémia egy teljesen új kezdeményezés a modern apaság legfontosabb kérdéseinek megvitatására. Az Apa Akadémia országszerte, de főleg Pesten előadásokkal, tréningekkel és egyéni tanácsadással segíti az apákat és anyákat abban, hogy az apák minél többet és „elég jó apaként” vehessenek részt gyermekeik nevelésében és a családi élet alakításában.

 

IT-kütyü-menedzsment

Hódít a kütyükultúra, ma már nemcsak a kamaszok, a kisgyerekek is rendszeresen fognak a kezükben tabletet, okostelefont, vagy nyomkodnak számítóképet, laptopot. Pedig ez több vizsgálat szerint is lassíthatja a kisgyerekek intellektuális fejlődését. Léder László szerint ebben a kérdésben az apáknak kiemelkedően fontos szerepük van: a kütyühasználat határait meg kell húzni.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége