Almaecet: savasít vagy lúgosít?

Almaecet: savasít vagy lúgosít?

Sokan úgy vélik, az almaecet-fogyasztás a szervezet lúgosítására beválik. De az almaecet nem csodaszer. A legjobb, ha ételek alapanyagaként, egyéni ízlésünknek megfelelően használjuk – csodavárás nélkül.


A lúgosító étrend hívei úgy vélik, hogy a savasító élelmiszerek elősegíthetik a rák kialakulását. A savasító hatású, húsban gazdag étrend daganatkockázatot fokozó hatása ismert, de ez nem a pH-értékkel, hanem más tényezőkkel (telített zsírok, vastartalom) függ össze. A lúgosító étrend – pontosabban a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag növényi alapú étrend – támogathatja a veseműködést egyes krónikus vesebetegségben szenvedőknél. Az alacsony savtartalmú ételek fogyasztása enyhítheti az emésztési panaszokat.

Mi savas, mi lúgos?

Almaecet: savasít vagy lúgosít?

A pH a savasság és lúgosság (azaz a kémhatás) mértékegysége: 0,0–6,9 között savas, 7,0 semleges, 7,1–14,0 között lúgos (más néven bázikus) kémhatásról beszélünk. Az emberi szervezetben keringő vér kémhatása enyhén lúgos, pH-értéke 7,35 és 7,45 között van, és a szervezet működőképessége szempontjából alapvető, hogy ebből a szűk tartományból ne is mozduljon ki. Ha mégis kívül kerül, annak akár halálos következményei is lehetnek, mivel az élethez szükséges enzimek működése túlságosan savas vagy lúgos közegben leáll. A lúgosodás épp annyira veszélyes lehet, mint a savasodás!

Akár savas, akár lúgos irányba tolná el a vér kémhatását a táplálék, a szervezet igyekszik azt korrigálni. A vér pH-ja helyett leginkább a vizeleté fog változni: sok hús fogyasztása esetén savasabbá válik a vizelet kémhatása, sok zöldség elfogyasztásakor lúgosabbá. A vér pH-értéke csak bizonyos betegségekben változik, azt érdemben nem befolyásolja az étrend. Mindez nem jelenti azt, hogy a lúgosítónak tartott élelmiszerek ne lennének egészségesek. A lúgosítás céljával fogyasztott étrendben a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, valamint a feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott és vörös húsok, a cukorral édesített italok fogyasztásának korlátozása bizonyítottan előnyös a humán egészség megőrzése szempontjából.

Nem lúgosít

Az almaecetet a többi ecethez hasonlóan állítják elő. Először az almalevet élesztővel erjesztik, majd ecetsav-baktériumokat adnak hozzá, amelyek az alkoholt ecetsavvá alakítják. Az almaecet 5-6% ecetsavat tartalmaz. Miért gondolják azt sokan, hogy az erősen savas (alma)ecet lúgosít? Az alma, amiből az almaecet készül, valóban lúgosítja a vizeletet: az alma egyes összetevőiből lúgos kémhatású anyagok képződnek a szervezetben, amelyek a vizelettel ürülnek. Az almaecet azonban nem tartalmazza ezeket az anyagokat, így nem meglepő, hogy az almaecet nem lúgosít: sem a vizeletet, sem a vért.

Az ecet csak egy az étrendi összetevők közül, amelyek egy része savas, más része lúgos irányba tolja a vizelet kémhatását. A végeredmény mindig attól függ, hogy összességében mire van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy kémhatását a normális tartományban tartsa. Ha az ecet mellett sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek lebontása során lúgos kémhatású anyagok képződnek, a vizelet pH-ja (az ecetfogyasztás ellenére) lúgos lehet.

Hasznos lehet

Hasznos lehet

Bár az ecet nem befolyásolja érdemben a szervezet pH-értékét, fogyasztása járhat bizonyos előnyökkel. Kimutatták, hogy növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségeknél. Az ecet, beleértve az almaecetet is, csökkenti az éhségérzetet, így a kalóriabevitel csökkentésével elvileg segítheti a fogyást. A testsúlycsökkentő hatást alátámasztó vizsgálatok még hiányoznak. Több állatkísérletben kimutatták, hogy az ecet csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet – de nem tudni, emberen is kifejt-e ilyen hatást.

A krónikus vesebetegeknek és a refluxosoknak kifejezetten kerülendő a savat termelő élelmiszerek (például sok ecet) fogyasztása. A rendszeres ecetfogyasztás a fogzománcnak sem tesz jót, és hosszú távon a vér káliumszintjét is csökkentheti.

 

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége