Allergia

Allergia

Életmódváltással megelőzhető az allergiaMíg egyesek örülnek a természet újjáéledésének, és szívesen időznek a szabadban, mások számára akár hónapokig tartó rémálom kezdődik meg tavasszal: indul a légútiallergia-szezon. De van egy jó hírünk: életmód- és étrendváltással, nem kevés türelemmel jól kezelhető a hétköznapokat megkeserítő allergia, sőt, a megelőzésre is van pár hasznos tippünk!

 

AllergiaKöztudott, hogy a kezeletlen allergia, típusától függetlenül, évről évre rosszabbul hat a szervezetre, egyre súlyosabb tünetek gyötrik elszenvedőjét. Az allergia fokozatosan tompítja az immunrendszer reakcióját az allergénekkel szemben, és ha ez kezeletlenül marad, 10-20 év múlva súlyos krónikus betegségek alakulhatnak ki, akár szív- és tüdőbetegségek is.

 

Légúti allergiánál több évtized múlva asztma, hörgőtágulat keserítheti meg az életet – magyarázza dr. Petrov Jurij orvos-természetgyógyász, aki szerint az allergiás tünetek enyhítésére javasolt antihisztamin alkalmazása elkerülhetetlen a súlyosbodó tünetek meglétekor, de a gyógynövények jótékony gyógyhatásáról sem szabadna megfeledkeznie a mai kor emberének.

 

Ismeretes, hogy aki allergiás a parlagfűre, parlagfűteával fokozatosan hozzászokhat a parlagfű pollenjeihez, de csak akkor, ha éppen nincs pollenszezon, és a tünetek nem okoznak életveszélyt a fogyasztóra nézve. Ugyancsak érdemes kísérletezni a mézhez adagolt virágporral, így a szervezet lassan ehhez is hozzászoktatható.

Az étel az oka mindennek?

Persze nem csak a légúti allergia okozhat kínzó tüneteket. A manapság egyre elterjedtebb ételallergia egész évben fokozott figyelmet kíván az érintettektől. „A halál a bélben lakozik” – mondta Hippokratész –, utalva ezzel a nagy igazságra: ahhoz, hogy a kiválasztó szervrendszer jól működjön, a helyes táplálkozásra kell átállni. Ugyanis az egészségtelen táplálkozásból ered többek között a laktózérzékenység, mely nagyon gyakran gluténérzékenységgel társul.

 

Az allergiát mindenképpen kezelni kell. Az orvostudomány antihisztaminnal teszi. Ám minél több antihisztamint szed valaki, annál fogékonyabb lesz a megbetegedésekre, annál nehezebben gyógyul meg a különböző nyavalyákból. A helyes étrend és a mozgás viszont csodákra képes, az összes allergia és betegség ellenszere ez lehet – magyarázza dr. Petrov Jurij, aki felhívja a figyelmet: a parlagfűre vagy a pollenre érzékenyek kerüljék a paradicsom, illetve a dinnye fogyasztását, illetve keveset tartózkodjanak a szabadban.

Hogyan viselhető el?

Ha valaki a pollenekre allergiás, mindenképpen naponta mosson hajat, öblítse át gyakran az orrát és szemét, cseréljen ruhát, hiszen arra könnyen rátapad az apró porszemcse. A tengeri víz és levegő, a sószoba rövid időre nagyon hatékony az allergiás tünetek kezelésére. Az útifűszirup allergiaszezonban kerülendő, de a borostyán és a vízhajtó hatású hibiszkusztea jó lehet ilyenkor, mert az allergia egyik jellegzetes tünete az ödéma: az orrból vízszerű folyadék ürül, a szem folyamatosan könnyezik.

 

Hogyan viselhető el?Az orrcseppekkel óvatosan kell bánni, mert huzamosabb használata mellett az orr nyálkahártyáját elvékonyítja. Tartósan nem érdemes  gyógyszerfogyasztóvá válni sem. Persze allergiával könnyű a 22-es csapdájába esni: egy idő után már csak az erősebb készítmény hat a szervezetre, majd még erősebb kell. Ezért kell a prevencióra, vagyis a megelőzésre koncentrálni – magyarázza az orvos-természetgyógyász, aki szerint nem szabad megvárni, hogy az allergia komoly rombolást okozzon. A gyerekeknél kiváló módszer a megelőzésre az úszás, persze felnőttek is alkalmazhatják. A szabadtéri futás remek sport, de pollenallergia esetén nem javallott, mert fokozza a tüneteket.

 

A mai kor emberének egyik legnagyobb baja, hogy nem a természet rendje szerint él. Rohan, nincs ideje semmire, legfőképpen önmagára. Az allergia orvoslására, kezelésére időt kellene szánni, kikísérletezni, mi az, ami az egyén számára jótékonyan hat, mit kell kerülni. Az életmód- és étrendváltáshoz idő és kitartás kell.

 

A szakember szerint a szezonális, éghajlat szerinti gyümölcs- és zöldségfogyasztás nagyon fontos a megelőzésben, a citrusfélékkel óvatosan kellene bánni. A városi, légszennyezett levegő kártékony a szervezetre, de a munkahelyi klímaberendezések is gyakran baktériumforrásként kezelendők. A hangsúly az immunrendszer erősítésén van, a kialakuló allergiát ugyanis így lehet megállítani. Az orvostudomány a Prick-tesztet az allergia megállapítására használja, de ezt csak télen, nyugalmi időszakban szabad elvégezni.

Mi segíthet?

  • Az allergia okozta asztmás rohamok kezelésében gyors segítséget nyújthat a vérkeringést serkentő-normalizáló köpölyözés, mely természetes módszer, és nincs mellékhatása.
  • A természetgyógyászat, az akupunktúra és a homeopátia az allergiás tünetek csökkentésére számtalan receptet ismer.
  • A méregtelenítés a tünetkezelésben és a prevencióban is szerepet játszik. Az elfelejtett beöntés, a méregtelenítő gyógynövénytea-keverékek a légúti allergiás tüneteket látványosan csökkentik.
  • A kilégzési technika elsajátítása az asztmás roham kezelésében segíthet.
  • Homloküreg- vagy arcüreggyulladásnál a lágyra főzött tojást (héjastul) a szemüregre kell helyezni, a meleg hatására az erek kitágulnak, a gyulladás csökken.

Köptető házilag

Két deciliter növényi tejet 1 evőkanál mézzel, egy teáskanál teavajjal, 1 késhegynyi szódabikarbónával keverjünk össze. Elkortyolva kiváló segítség a hurutos, allergiás jellegű váladék oldásában.

Tünetcsökkentésre mustármagot

A mustármagos lábfürdő fehér, őrölt mustármagból, 3-4 liter forró víz hozzáadásával készül. 15-20 perc áztatás után hő hatására az erek kitágulnak, a légúti allergiás tünetek látványosan csökkennek. A forró vízbe áztatott, filterzacskóba tett mustármag a tüdő vonalában a hátra is helyezhető. Negyedóra elteltével a légzés könnyebb lesz.

Varázspontok az arcon

Az arcon található akupunktúrás pontok egy percen át történő masszírozása fatárggyal, például fakanál nyelével vagy ebonitrúddal kiváló módszer az allergiás tünetek gyors enyhítésére, de fémtárgyat nem szabad erre a célra használni. A lapos kavicsok taposása lavórban szintén akupresszúra házilag, csak éppen a talpon.

A légúti allergia legismertebb tünetei:

  • fokozott orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés
  • könnyező, begyulladó, viszkető szem
  • tüsszögés
  • fulladás, légszomj

 



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége