Ájulás és elsősegély: mi a teendő?

Ájulás és elsősegély: mi a teendő?

Ájulás és elsősegély: mi a teendő?

Az ájulásnak számos oka lehet; nehéz is lenne megállapítani az utcán hirtelen elterülő embernél, mi állhat az ájulása hátterében. Mutatjuk, mit tegyen, ha ön kerül ájuláshoz közeli állapotba vagy embertársa a szeme láttára ájul el.

Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Ha ön az ájulás kezdeti tüneteit (szédülés, émelygés, gyengeség) tapasztalja saját magán, üljön vagy feküdjön le! Egy helyben álláskor mozgassa lábait, így fokozza a vérkeringést.

Az ájulás oka

A kiváltó ok az egészen egyszerű, könnyen kezelhetőtől a súlyos elváltozásig sok minden lehet. Talán leggyakrabban az oxigénhiány váltja ki, sokáig történő egy helyben állás, nem szellőző helyiségben való tartózkodás. De ájuláshoz vezethet a vércukorszint csökkenése is, ha például reggeli nélkül indulunk útnak. További gyakori okok között szerepel a terhesség kezdeti jele, vérszegénység, undor vagy ijedtség. A súlyosabb okok közt a lassú vérvesztés említhető meg. Sokan tapasztalhatták már, hogy a hosszú utazás és az új klímához való alkalmazkodás megterheli a szervezetet. Az arra érzékeny emberek keringési problémákkal reagálhatnak ezekre.

Különösen az idősebbeket, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő embereket érinti ez a probléma. A vérnyomáseséssel járó keringési zavarok főként felálláskor vagy hosszabb álló helyzetben való tartózkodást követően lépnek fel. A vérnyomás leesik, a vér a lábakba zúdul, és így az agy túl kevés oxigént kap. A keringési zavarok emiatt elsősorban szédüléssel járnak, és a beteg gyakran lebegő foltokat is lát maga előtt. Súlyosabb esetben pillanatnyi eszméletvesztés is kialakulhat.

Az ájulást megelőző tünetek

Az ájulás leggyakoribb tünete a sápadt bőr, gyengeség, szédülés, émelygés. Ezt imbolygás és legvégső esetben összeesés követi.

Ezt tegye a keringési zavarok megelőzésére

  • Igyon sok folyadékot, kerülje az alkoholos italokat!
  • Lassan álljon fel, mozgassa lábait, mielőtt felkelne!
  • Kerülje az erős testi terhelést!
  • Kerülje a hőséget és a közvetlen napsugárzást!

Egyszerre ne egyen sokat, jobb, ha inkább többször kisebb adag ételt fogyaszt!

Hogyan nyújtsunk elsősegélyt?

Amint észleli az ájulás tüneteit, mielőbb fektesse le a sérültet, lábait emelje fel. Így részben megelőzhető az összeesés, részben a láb felemelésével vérhez és ezáltal oxigénhez juttatja az agyat. Szellőztessen, juttassa friss levegőhöz a bajbajutottat!

Ha a sérült elájult, és egyértelmű, hogy ájulás következett be – korábban émelygésre, szédülésre panaszkodott sápadt volt, ön előtt, lassan csuklott össze –, emelje fel a sérült lábait.

Ha 1-2 percen belül magához tér, ne engedje felkelni, feküdjön legalább 5-10 percen keresztül. Keressen sérüléseket, amelyek az esés következtében keletkezhettek, például fejsérülés. Gondoskodhat a folyadékpótlásról!

Ha embertársa állapota nem rendeződik 1-2 percen belül, azaz tudata nem tér vissza, keressen sérüléseket rajta – amelyek esetlegesen az esésből származnak –, majd biztosítson szabad légutat stabil oldalfektetéssel. Óvja a kihűléstől!

Akkor hívjon mentőt vagy forduljon orvoshoz, ha a sérült állapota nem rendeződött néhány perc elteltével sem, vagy 10 perc elteltével is szédülésre, émelygésre panaszkodik.


(Forrás: elsosegely.hu)



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége