A xilit fokozhatja a vérrögképződés kockázatát

A xilit fokozhatja a vérrögképződés kockázatát

A szív-érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezői (pl. magas vérzsírszint, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás) közismertek. A betegségek kialakulásában szerepet játszó vegyületek köre azonban nem teljesen feltárt. Egy, a vérplazma összetételét vizsgáló kutatás arra kereste a választ, melyek azok a vegyületek, amelyeknek a szintje összefüggést mutat a közelmúltban lezajlott szív-érrendszeri történésekkel (stroke, szívinfarktus).


Az egyik leginkább „gyanús” molekula a xilit volt: akiknél valamilyen szív-érrendszeri esemény zajlott le az elmúlt 3 évben, azok vérplazmájában magasabb xilitkoncetrációt mutattak ki.

Mi a xilit?

A xilit fokozhatja a vérrögképződés kockázatát

Egy édes ízű cukoralkohol, amelyet kémiai szintézissel először fából (tölgyfaforgácsból) állítottak elő. Nyírfából is készülhet, sőt, a nyírfa magát a xilitet is tartalmazza, de ipari méretekben nem a nyírfa nedvéből nyerik a xilitet. Azért vált divatossá, mert bár kellemes, utóízmentes édes íze van, a kalóriatartalma a répacukorénak mintegy 70%-a, a vércukorszintet pedig jóval kevésbé emeli, mint a répacukor (nádcukor, kristálycukor, kémiailag szacharóz) vagy a szőlőcukor (utóbbiak glikémiás indexe 70, illetve 100, a xilité kb. 10), ráadásul kalóriatartalma alacsonyabb, mint a szacharózé. A szájban élő baktériumok nem tudnak savat előállítani xilitből, így a fogszuvasodás kockázatát sem fokozza.

Ok-okozati összefüggés

Laboratóriumi körülmények között, állatokon és embereken is kimutatták: a xilit fokozza a vérlemezkék aggregációs készségét (azaz összetapadási hajlandóságát), ami vérrög kialakulásához vezethet, s ennek következtében fokozhatja a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A hatás ismert, a mechanizmus még nem

A xilit az emberi szervezetben is termelődő vegyület (akár napi 15 g is képződhet), anyagcseréje, ezáltal vérplazmaszintje egyénenként eltérő lehet. Az azonban bizonyos, hogy élettani körülmények között korábban soha nem alakult ki az emberi szervezetben olyan magas xilitszint, mint az utóbbi években, mióta a xilittartalmú élelmiszerek fogyasztása elterjedtté vált. A xilit előállítása az elmúlt évtizedekben több mint 40-szeresére nőtt.

Egyre több a kétely

A xilit imázsa egészen a közelmúltig makulátlan volt. Sőt, a xilitet nemcsak a vércukorszint-emelkedés mérséklésére vagy fogyókúra céljával, hanem gyermekeknél a fogszuvasodás megelőzésére is javasolják, legalább napi 6–10 g xilit fogyasztásával. Bár az édesítőszereket a hatóságok biztonságosnak minősítik, bizonyítható az összefüggés a mesterségesen édesített élelmiszerek fogyasztása és a szív-érrendszeri betegségek között. Ezért például a WHO nem ajánlja az édesítőszereket testsúlycsökkentés céljára, de általános ellenjavallat még egyetlen, forgalomban lévő édesítőszerrel kapcsolatban sem jelent meg.

A most megjelent vizsgálati eredmények mindenesetre azt sugallják, hogy a xilit fokozhatja a vérrögök kialakulásának kockázatát azoknál a veszélyeztetett betegeknél (pl. cukorbetegek, elhízottak és szív-érrendszeri betegek), akik egészségük védelme érdekében fogyasztják ezt a cukorhelyettesítő édesítőszert.


Forrás: www.pirulakalauz.hu dr. Csupor Dezső cikke



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége