A személyiségről árulkodik a grafológia

A személyiségről árulkodik a grafológia

grafológia


A grafológia a kézírás tudománya, segítségével önmagunkról és más emberekről olyan jellemvonásokat is megtudhatunk, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Egy izgalmas utazás befelé, önmagunk irányába, amelynek során kérdéseket tehetünk fel magunkról, a legbelső énünkről. Ugyanakkor a grafológia izgalmas utazást ígér kifelé is, más emberek felé; az emberismeret fejlesztésével csiszolhatunk kapcsolataink minőségén.


A grafológia az élet több területén is jól alkalmazható – tájékoztatja a magazin olvasóit Kovács Eszter grafológus, harcművészoktató.


A hétköznapokban

Az általános grafológiai tudás az élet számos területén nagyon hasznos: ha valakinek az aláírására pillantva még időben el tudjuk dönteni, hogy szerződjünk-e vele, vállaljunk-e nála munkát, engedjük-e, hogy ő operáljon meg, támogassuk-e, hogy tőle vegyen különórát gyermekünk.


A párkapcsolatokban

A grafológián belül ez a terület két ember írásmintáját veti olyan módon össze, hogy felfedi az esetleges súrlódási pontokat, illetve azokat a területeket, ahol konfliktusok alakulhatnak ki. Azt is megmutatja, hogy mely jellemvonások lesznek harmóniában, mely területeken várható igazán nagy egyetértés.


A pályaválasztásban

A grafológia segít a megfelelő irány megtalálásában, megmutatja erősségeinket és fejlesztendő területeinket, rejtett tartalékainkat és munkabíró képességünket.


A munkahelyen

A munkahelyi grafológiában egy kézzel írott önéletrajz segítségével képet kaphatunk a leendő munkavállaló személyiségéről, főbb jellemvonásairól, illetve arról, mennyire jó csapatjátékos, szeret-e egyedül dolgozni, inkább vezetni vagy inkább feladatot végrehajtani szeret.

Segít a megfelelő munkatárs kiválasztásában, a munkaköri alkalmasság feltérképezésében és a munkavállalók esetleges átcsoportosításában.


A tanári pályán

A pedagógiai grafológia a magatartási és szorgalommal kapcsolatos problémák felderítésében segít, a gyereknevelési nehézségek megoldásán dolgozik.


A lélek gyógyításában is jól jön

A klinikai grafológia a pszichoszomatikus betegségek pszichés okait keresi, valamint a beteg gyógyulását segítő utakra kínál javaslatot. A grafoterápia a viselkedéstudomány egyik ága, ahol a kézírás megváltoztatásával tudatosan alakíthatjuk bizonyos személyiségjegyeinket, tehát a kézírás változása visszahat a személyiségünkre. Mielőtt egy gyermek megtanul írni, a grafológus a gyermekrajzelemzés segítségével kaphat képet a gyermek érzelmi állapotáról, jellemvonásairól.


Középpontban az ember

A pszichológia (pszicho=lélek, logosz=tudomány) és a grafológia (grafo=írás, logosz=tudomány) társtudományok, mindkettő fókuszában az emberi személyiség és a jellemvonások állnak, de a pszichológus inkább megfigyel, kérdez, kérdőíveket alkalmaz a személyiség feltérképezéséhez, a grafológus pedig a kézírást veszi górcső alá.


Ne ítélj elsőre!

A grafológiában van egy mondás: „egy jel nem jel” – tehát csak egyetlen teltebb, alsó hurokból vagy egy hosszabb T-áthúzásból nem lehet reális következtetést levonni az író személyiségéről. Minden mindennel összefügg, az írásképet egyben kell vizsgálni, de persze egy-egy hívójel támpontot adhat az elemzés elkészítésében.


Önismereti tréning

A grafológia segítségével olyan jellemvonásokra is fény derülhet, amelyeket még magunknak sem fogalmaztunk meg, vagy vallottunk be – és kis számban, de olyan is előfordul, amit az írásunk máshogy jelez: ezekre a jelekre is érdemes odafigyelni.

Alapvetően érdekes kérdések az egyén számára: milyen vagyok, mik az erősségeim, mi hoz lázba, mi motivál, min szükséges csiszolnom, hogyan lehetnék sikeresebb vagy magabiztosabb – a workshopokkal, tanfolyamokkal vagy egy grafológus által elkészített elemzéssel ezeket a kérdéseket is körbejárhatjuk.


Írásszakértő, grafológus – mi a különbség?

Az írásszakértés egy olyan átfogó szakmai terület, amelynek két ága van: a grafológia és az azonosítási célú kézeredet-vizsgálat. Utóbbira példa: két aláírás összevetésével megbizonyosodhatunk arról, hogy ugyanaz az ember írta-e le mindkét nevet.


Mindenre fény derül

Az írásból megállapítható főbb személyiségjegyek:

– introvertált–extrovertált (befelé forduló vagy társasági),

– kitartó vagy szalmalángtípusú,

– szabálykövető–öntörvényű,

– csendes–közlékeny,

– vállalkozó kedvű–nem nyitott az új kihívásokra,

– spontán–előre megtervez mindent, hosszú távra tervez-rövid távra tervez,

– egyedül szeret dolgozni–csapatjátékos,

– oldott–feszült,

– védelmező–szereti, ha védelmezik,

– a múlt van a fókuszban–a jövő van a fókuszban,

– határozott–határozatlan,

– óvatos–vakmerő,

– fáradékony–strapabíró,

– mennyire alkalmazkodó

– érzékeny

– kreatív

– energikus

– akaratos

– jól kommunikál

– nyitott új dolgokra

– nagy a támaszigénye

– igénye van saját személyes térre

 

Becsapható a grafológus?

Szakértelemmel becsapható, ha tudjuk, mely jegyeket kell egyszerre megváltoztatni az írásunkon úgy, hogy az írás lendülete és nyomása mégse változzon meg. Előtte viszont gyakorolni kell az újfajta írást, hogy hihető legyen a szakértő számára is.


Miből következtet a szakember?

Nem egy-egy jegyből, hanem jegyek összességéből von le következtetéseket a grafológus. Például az introvertált, csendes, befelé forduló, kevésbé társasági ember bal margója kicsi, jobb margója nagy, betűmérete kicsi, az ováljai (a, o betűk) szűkek, illetve kicsi vagy átlagos méretű a nagy kezdőbetűje.


Művészi hajlamról, kreativitásról árulkodik
, ha az ékezetek az átlagosnál (ahogy az iskolában tanítják) magasabbra helyezettek, ha az írástömb – vagyis az egész szöveg, „duktum” (írásminta) – fentre helyezett, valamint a kezdőbetűk szépen kidolgozottak. Egy szépen cizellált, különös paráfokkal (az aláírás plusztartozéka, például egy vonal a név felett) ellátott aláírás is alátámasztja ezt.

 

Az alsó hurok (f, g, j, y betűknél) túlzott mérete, az írástömb lentre helyezése, a felső zóna (felső hurkok pl. h, l betűknél, a d és t betűk szára, illetve az ékezetek) zsugorodása az anyagiasságra, a földi javak középpontba helyezésére utal.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége