A pilates torna a léleknek is

A pilates torna a léleknek is


Vannak olyan edzésformák, amelyek lényege nem a kimerülésben, a felesleges energiák azonnali levezetésében rejlik. Egyes edzésformák a testre, a tudatra és a lélekre is hatással vannak, amellett, hogy az állóképességet és az izomzatot is erősítik. Ilyen módszer a pilates is: megmozgatja a testet kívülről és belülről egyaránt.


Mi is az a pilates?A pilates torna a léleknek is

 

A pilates nem új edzésmódszer, több mint 100 évre tekint vissza. Korábban Amerikában hódított. Napjainkban egyre népszerűbb és egyre kedveltebb kikapcsolódási, illetve edzésforma. A pilates nem alakformáló és nem fitneszsport, hanem egy holisztikus edzésmódszer, amely a keleti mozgáskultúra elemeit ötvözi a nyugati mozgásfilozófiával. A pilates gyakorlása egy alapgyakorlatsor elsajátításával kezdődik, és erre a gyakorlatsorra épül fel a teljes mozgásrendszer. Ahhoz azonban, hogy valaki gyakorlott legyen ebben a tornában, a mozdulatsorok mellett még néhány fontos alapelvet is magáénak kell tudnia.

 

Miért más, mint a többi  edzésforma?

 

A talajon végzett torna célja a test, a tudat és a lélek harmonizálása. Segítségével kizárható a stressz és a nap folyamán bennünket ért számos negatív hatás. A könnyűnek tűnő mozdulatok alapja a koncentráció, amikor az azokat végző ember csak az éppen mozduló testrészre figyel. Éppen ezért a pilatesórákon nincs zene. Minden egyes gyakorlat a pontosságra épül. A pilatesgyakorlatok erősítik a mélyizomzatot a has és a gerinc mellett, ezáltal javítható a testtartás, egyensúlyba hozható a test izomzata. Az adott mozdulatokhoz tartozó ki- és belégzés olyan ütemet ad a gyakorlatoknak, amelyek segítik a test ellazulását, oldják az izomcsomókat, hiszen áramlásszerű mozgást eredményeznek. A légzéstechnika elsajátítása kicsit nehezebb feladat, de rendkívül jó hatással van a szervezet oxigénellátására. A mozdulatok forrása, az erőközpont a has–csípő–hát–fenék, amely tulajdonképpen a test középpontját alkotja, és magába foglal számos létfontosságú szervet is.

 

Miben segíthet?

 

A pilates  kiválóan alkalmas hát- és gerincproblémákban szenvedőknek. Segíti az izmok és az ízületek erősítését, ezáltal ízületi és reumatikus panaszok is enyhíthetők vele. Javítja a közérzetet, és mindenképpen jó hatással van a testtartásra. Sérülések után segítségül lehet a regenerálódásban, illetve az izomzat állóképességének növelésével akár a húzódások, rándulások megelőzésében is fontos módszer lehet.

 

Kellékek

 

A csoportos edzéseket általában szivacson végzik, labdák, szalagok és kisebb méretű súlyzók használatával. Az öltözék megválasztásában is a kényelemre érdemes törekedni. Személyi edzésen alkalmazhatók speciális pilates eszközök, Reformer, Cadillac, Hordó, és így tovább. Napjaink rohanó világában nincs is jobb egy kikapcsoló, stresszoldó edzésnél, amely amellett, hogy jó hatással van a testre, a lélekre is építőleg hat. Természetesen ahogy minden mozgásformánál, ebben az esetben is érdemes kikérnie kezelőorvosa véleményét az edzések látogatásáról.  



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége