A megelőzésben is hatékony a gyógytorna

A megelőzésben is hatékony a gyógytorna

Nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy mindig jó a testtartása. A helytelen tartáson néha már az is sokat segít, ha a rossz berögződéseinken változtatunk, például az íróasztalunkon az ellenkező irányba tesszük át a telefont. Így módosul a megszokott mozdulatsor iránya. A gyógytorna nemcsak a fájdalmas, problémás részre, hanem az egész testre fejti ki hatását, ezzel javul a kedélyállapot, erősödik az állóképesség.

 

 

– A gyógytorna, más néven fizioterápia, a mechanikus energiát használja fel. Mozgásterápiaként a megelőzésben, a gyógyításban, a rekreációban és a rehabilitációban van óriási jelentősége: erősíti az izmokat és stabilizálja az ízületeket, illetve műtétek, balesetek és sportsérülések után gyorsítja a felépülést – magyarázza Kelemen-Józsa Anett gyógytornász-fizioterapeuta, gyógymasszőr.

 

 

Gyógytorna a megelőzés jegyében

A gyógytorna a prevencióra, vagyis a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet. A panaszok feltárása és az okok felkutatása érdekében mindig ajánlott a pontos vizsgálat és az alapos beszélgetés a szakemberrel, aki, ha kell, szakorvoshoz irányítja. Ezután a terápiát mozgásgyakorlatokból és speciális fogásokból állítja össze.

– Ha csak a megelőzés, illetve a rendszeresen jelentkező fájdalom kiküszöbölése a cél, akkor a jobb tartás és egyensúly megtanulása, a jobb kondi megszerzése a cél. Ezekre irányulóan kiváló erősítő, nyújtó, egyensúlyfejlesztő feladatokat kell végezni. A fájdalomcsillapítására, például a gyötrő idegszál-becsípődéssel járó fájdalomra, a zsibbadás megszüntetésére irányuló speciális feladatokat ajánlom – magyarázza Kelemen-Józsa Anett, aki szerint a fokozatosság elve nélkül nem lehet tartós eredményeket elérni. Az viszont egyénfüggő, kinek mennyi kezelésre van szüksége.

 

 

A rehabilitáció hatékony eszköze

A gyógytorna akkor is sokat segít a betegeken, ha éppen műtét utáni lábadozásnál, erősödésnél alkalmazzuk.

– Sok ortopédiai, reumatológiai, traumatológiai eset fordul elő. Például csípőprotézis-műtét után érdemes minél korábban megkezdeni a terápiát. A legideálisabb már a műtét előtt felkészíteni a szervezetet a műtétre – mondja a szakember. Gyakori a térdszalagsérült, alagútszindrómás, protézisbeültetéses vagy a gerincsérvproblémával küzdő beteg. Többen a törések és a ficamok, „befagyott váll” vagy ízületi kopások miatt szenvednek. Ilyenkor, ha indokolt, érdemes kérni röntgenvizsgálatot vagy egyéb orvosi vizsgálatot.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége