A levendulatea szorongásgátló hatása

A levendulatea szorongásgátló hatása

A levendula nemcsak kellemes illatú, a kozmetikai ipar által nagy mennyiségben felhasznált növényfaj, hanem jelentős gyógynövény is. Illóolaját párologtatás vagy masszázs formájában aromaterápiásan alkalmazzák, de szájon át adagolva gyógyszerként is elérhető.

 

A felhasználás célja a szorongás csökkentése és hosszabb távon az alvási zavarok mérséklése. A levendulát teaként is fogyasztják, ilyen formában az idegfeszültségen kívül emésztési panaszokat (puffadás, bélgörcsök, bélgázosság) is képes enyhíteni. A szájon át elfogyasztott illóolaj hatásosságát több klinikai vizsgálatban igazolták, ugyanakkor a levendulatea központi idegrendszeri hatásait eddig csak a népi tapasztalat támasztotta alá.

 

Az illóolaj és a tea hatását tekintve nem tekinthető ekvivalensnek, mert az illóolaj a vízzel nem elegyedik, ezért bizonytalan, hogy beoldódnak-e olyan mennyiségben az olaj hatóanyagai a teába, hogy az kifejthesse hatását.

 

Ezért is érdekes az a friss vizsgálat, amelyben a levendulatea szorongásoldó és antidepresszáns hatását tanulmányozták 60 év feletti, enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegeken. A betegek egy része naponta kétszer, reggel és este egy-egy csésze levendulateát ivott (a tea 2 gramm levendulavirágból 10-15 perces forró vizes áztatással készült). A vizsgálat kezdetén és két hét múlva vizsgálták a betegek depresszióval és szorongással kapcsolatos tüneteinek alakulását, és olyanokhoz hasonlították, akik nem kaptak ilyen kezelést.

 

A kezelésben nem részesülők állapota nem változott, a teaivóknak viszont mind a szorongása, mind pedig a depressziója javult 2 hét után. A javulás a kezdeti állapothoz és a nem kezeltekhez képest is kimutatható volt.

 

Ezek az eredmények azt igazolják, hogy a levendulatea enyhébb esetekben hatásosan alkalmazható a szorongás terápiájában, depresszió esetén pedig a kiegészítő kezelésben lehet szerepe. A pozitív eredmények értékéből levon, hogy a kezelés során nem alkalmaztak placebokontrollt, így nem tudható, hogy a kimutatott hatásban milyen súllyal jelent meg a placebohatás – azaz annak a javulásnak az eredménye, amely pusztán azért alakul ki, mert a betegek tudják, hogy valamilyen kezelésben részesülnek. Persze a levendulatea esetén nem könnyű placebót alkalmazni, mivel a teának igen jellegzetes illata van, ráadásul a hatásért is részben ezek az illatos anyagok felelnek.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége