A játék úgy kell, mint a levegő

A játék úgy kell, mint a levegő

A játék – a család mellett – az élet legfontosabb része. Ezen keresztül tanul meg a gyermek nyerni, veszíteni, mozogni, figyelni, használni a fantáziáját, egyáltalán élni. Figyeljünk rá, hogy ne csak a május utolsó vasárnapjára eső gyereknapon, hanem egész évben jusson idő a játékra!

 

Játék nélkül az egész élet sivár. Az elmulasztott gyermekkori játékot nem lehet felnőttkorban bepótolni. Igaz, akkor is lehet játszani, de az már „csak” tudatos játék, és köze sincs az ösztönös, gyermeki játékhoz, mely az életre tanít – állítja Szalma Ibolya klinikai szakpszichológus.

 

Ciróka, maróka

Alvóka, ciróka, és ki tudja, hányféle neve van a társként kezelt kedvenc babának, plüssnek, amit a kisgyerekek mindenhová magukkal visznek. Jelentősége óriási: 3-4 éves korig, vagy akár tovább, nem szabad elszakítani a kicsitől, aki szereti, beszél a sokszor agyonmosott, feslett, anya- és otthonszagú, elválaszthatatlan társhoz. Biztonságot ad, és a család jelenlétét pótolja. Két dolog következhet abból, ha nincs cirókája. Vagy nincs egészséges kötődése az anya felé, vagy éppen az ellenkezője: játékigényét a szülők maximálisan kielégítik, elegendő odafigyelésben van része, nincs szüksége „támogatásként” cirókára.

 

Oviban, bölcsiben elsősorban a készség- és mozgásfejlesztő játékokra kell törekedni. A nagymozgásnak később a sportban lesz óriási szerepe, a kreativitás az egész felnőttkorhoz kell. Már kicsi korban játékon keresztül kell megtanulni nyerni, veszíteni.

 

A színek, a hozzájuk kapcsolható hangulatok megtanulása, a ceruza- és krétafogás elsajátítása a rajzkészség fejlesztésén keresztül valósul meg. Nem kell megijedni, ha a gyermek előszeretettel használ sötét színeket, nem biztos, hogy lelki trauma húzódik meg a háttérben. Ha erről lenne szó, arra más egyértelmű jel is utal – véli Szalma Ibolya.

 

Inkább balkezes, mint kétbalkezes legyen

– Ha egy gyereknél a balkéz-dominancia jelentkezik, ne próbáljuk ráerőltetni a jobbkéz-használatot. Ügyetlen lesz a jobb keze, és sok esetben keverni fogja a jobb és bal oldalt. Bal kézzel is gond nélkül megtanulható az írás, és a balkezes gyerekek általában intelligensebbek, mint a jobbkezes társaik.

 

Az óvodában jelentkezik először a társas játékokra, az együtt játszásra való igény, amely a szocializáció nagyon fontos eleme. Minél több barát vegye körül a gyermeket, de az sem baj, ha egy  kispajtást választ ki magának, akivel mindig együtt játszik.

 

Akkor sem kell megijedni, ha a kisfiúk az erejüket fitogtatva összeverekednek – ez csak a dominancia jelzése, ezzel derítik ki, ki az úr a csoportban. A felesleges energia levezetésére 4-5 éves korban kiváló a karate vagy a küzdősportok. Kifejezetten a hiperaktív gyerekeknél vagy az óriási mozgásigénnyel rendelkezőknek ajánlottak, de az is úszás nagyon hasznos. Később, az iskolai évek alatt sokat profitál a korai sportból, ugyanakkor tudomásul kell venni: egyik sportágat sem szabad ráerőltetni.

 

Angyal is, ördög is

Nem kell a szülőknek megijedniük, ha az otthon szófogadó gyerkőc közösségben igazi vadóc, maga az ördög. És a fordítottja is normális – állítja a szakember. Rossz gyerek nincs, vagy csak ritkán.

 

Manapság gyakori jelenség az óvodában, iskolában, hogy a gyerekek „kiabálva”, kimondottan hangosan beszélgetnek, játszanak egymással. Ennek két oka van. Az egyik: figyeljenek rá, mert általában nem szoktak, a másik pedig a tévé, a tablet, az okostelefon előtt eltöltött csendes és magányos percek, órák, ami után a gyereknek furcsa a többiek hangja, beszélgetése, amihez nincs hozzászokva.

 

Amihez tehát a szülő hozzászoktatta csemetéjét a saját kényelme, nyugalma miatt, az okozza a gyerekek nyugtalanságát. Szalma Ibolya szerint leghamarabb 9-10 éves korban szabadna először találkoznia a gyereknek a kütyükkel, a digitális világgal, ami, tudomásul kell venni, ma már megkerülhetetlen. Lehet mobilja korábban is, de csak olyan egyszerű készülék, ami a tényleges telefonálást szolgálja.

 

Jótanácsok a szülőknek

– legyen a gyereknek otthoni születés- és névnapi ünnepsége

– ne a játszóházakban töltse az időt a család

– játszótér télen-nyáron

– ne akarjuk kipréselni belőle a kitűnő bizonyítványt

– azt tanulja a gyerek, amiben jó, ez már 8-9 évesen kiderül

– legyen idő a szabad játékra az iskola mellett is

– olvasson sokat a szülő, előbb-utóbb a gyerek is rákap az ízére

– készségfejlesztés minden korban



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége