A Hashimoto étrendi kezelése

A Hashimoto étrendi kezelése

A Hashimoto thyreoiditis étrendi kezelésére egységes szakmai irányelv még nem született. Azonban a szelénpótlás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, a glutén- és tejmentes diéta is hangsúlyos lehet.


A Hashimoto egy gyulladásos, autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség. A leggyakoribb pajzsmirigybetegségként tartják számon. Nőknél gyakrabban fordul elő. A pajzsmirigyhormonok hatással vannak a növekedésre, az anyagcsere állapotára is. A páciensek zöme túlsúllyal, nehéz fogyással is küzd. Gyakori jelek: hajhullás, fáradékonyság, ingerlékenység, hízékonyság, koncentrációzavarok.


Kezelésében lényeges szerepe van a hormonpótlásnak, amely mellett az étrend sem elhanyagolható. Sok esetben a terápia kiegészítéseként javasolt szelén-, cink- vagy jódpótlást is étrendi változtatásokkal lehet megoldani. A megfelelő étrenddel meg lehet támogatni a pajzsmirigy működését, ám a dietetoterápiában a betegek egyéni érzékenységét is minden esetben figyelembe kell venni.


Zöldség- és gyümölcsfogyasztás


E betegség étrendjének alapját az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások adják, tehát napi több adag zöldség- és gyümölcs, magas rosttartalmú köretek és zsírszegény fehérjeforrások. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, amelyek kimondottan jótékony hatásúnak bizonyulnak a pajzsmirigy működésére.


Egy tanulmány szerint a napi több adag gyümölcs és zöldség elfogyasztása csökkenti a Hashimoto, vagy pajzsmirigy-alulműködés kialakulásának kockázatát.


Amit ne egyen nyersen


Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a pajzsmirigy működését befolyásolhatják, ilyenek a keresztesvirágú zöldségek, vagy a szójakészítmények. Az ezekben található giotrogén anyagok a pajzsmirigy működését, a hormonok hatását befolyásolhatják kedvezőtlen módon. Ilyen növények például: kelkáposzta, bordás kelkáposzta, fehérrépa, köles, fehér káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, szójabab.


A pajzsmirigy működését gátolják, így kompenzációként a pajzsmirigyet fokozott működésre serkentik, amely pajzsmirigy-megnagyobbodáshoz, göb kialakulásához vezethet. A jód felszívódását is gátolják, így jódhiányos betegek esetén pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet a keresztesvirágúak nagy mennyiségű, nyers formában való fogyasztása. Azonban hőkezelt vagy fermentált formában már nem jelentenek magas kockázatot.


Olajos magvak


Az olajos magvak magas szeléntartalmúak, főleg a brazil dió, amelyből átlagosan 2 szem fedezi a napi ajánlott szelénadagot. Ajánlott még: tökmag, dió, mandula, kesudió.


Magas rosttartalmú köretek, pékáruk


A teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú köretek fogyasztása is jótékony hatású lehet a pajzsmirigy-alulműködés, Hashimoto
étrendjében.


Finomított, feldolgozott élelmiszerek


A különféle cukrok, cukrozott italok, édességek fogyasztását érdemes limitálni a Hashimoto étrendjében
, mivel ezek mértéktelen fogyasztása hízáshoz vezethet. A pajzsmirigybetegek körében nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, így érdemes a cukrokat elkerülni. Javasolt a természetes édesítőszereket előnyben részesíteni, a mesterségesekből pedig mértékkel fogyasztani.


A tápanyagszegény gyorsételek kerülése is fontos lehet.


Szelén- és cinkbevitel


Szelén nemcsak a teljes kiőrlésű termékekben, hanem állati eredetű élelmiszerekben, a halakban, tenger gyümölcseiben is nagyobb arányban fordul elő
.


Élelmiszer

Szeléntartalom (mikrogramm/100 g-ban)

brazil dió

1917

tonhal

108

osztriga

154

sertéshús

47

bárányhús

36

csirkemell

32

teljes kiőrlésű tészta

36

garnélarák

49

shiitake gomba

24


Cinkben gazdag állati eredetű élelmiszerek fogyasztása is javasolt
. A cinkhiány a T3 és T4 hormonok alacsony szintjéhez, a pajzsmirigy-alulműködés tüneteinek megjelenéséhez vezethet. A húsokban és a tojásban található nagyobb mennyiségben cink, így ezek rendszeres fogyasztása javasolt.


Kalciumdús élelmiszerek


A kalciumbevitelre is érdemes fokozottan ügyelni, hiszen a pajzsmirigyhormonok a csontanyagcserére is hatással vannak. A pajzsmirigy-alulműködés egyik következménye lehet, hogy a csontszövet rekonstrukciója is alábbhagy. Egyéni tolerancia függvényében javasolt a tejtermékek fogyasztása, vagy a külsőleges kalciumpótlás.


Jódpótlás?


A Hashimoto kialakulásának egyik sarkalatos oka az alacsony jódbevitel, a szervezet jódhiányos állapota
. Ugyanakkor egyes kutatások kimutatták, hogy a túlzott jódbevitel is vezethet pajzsmirigyproblémákhoz, akár Hashimotóhoz is. Jódhiányos állapotokban a jódozott só használata, a tengeri halak és egyéb puhatestűek fogyasztása javasolt. Ugyanakkor a jódpótlás szükségességének eldöntése mindig orvosi kompetencia!


Gluténmentes étrend?


Jótékony hatású lehet a teljesen gluténmentes étrend. Ennek ugyan nincsen egységes, szakmai háttere, ám jó pár páciens számolt be javulásról a diéta tartását követően.


A gluténmentes étrend követése Hashimoto betegségben egyes források szerint érdemi eredményt hozhat a páciens tüneteinek enyhítésében, a laborértékek javításában. Ugyanakkor azok számára, akik nem cöliákiások, vagy gluténérzékenyek, nem feltétlen szükséges gluténmentes étrendet követniük, főleg, mivel a készen kapható gluténmentes termékek magas hozzáadott cukor- és keményítőtartalmúak, amely nem előnyös egy lelassult anyagcsere-állapotban.


Az azonban való igaz, hogy egyes autoimmun megbetegedések nagyobb eséllyel jelennek meg együttesen, így autoimmun pajzsmirigybetegek fokozott kockázattal rendelkeznek a cöliákia, vagyis autoimmun eredetű gluténérzékenység kialakulására.


Tejmentes diéta?


Jelenleg nincsen egyöntetű szakmai vélemény arra vonatkozóan, hogy valóban hatásos lenne a tejmentes diéta autoimmun pajzsmirigy-megbetegedések kezelésében.


Ugyanakkor egy felmérés alapján a mediterrán térségben sok hashimotós nő volt laktózérzékeny is egyben, amelyet a pajzsmirigybetegség szövődményeként értékeltek. Amennyiben a páciens panasz nélkül el tudja fogyasztani a tejtermékeket, nem feltétlen indokolt elhagyni azokat az étrendből.


Az összeállítás a www.endokrinkozpont.hu cikke alapján készült. A cikket dr. Nagy Ildikó gyógyszerész lektorálta.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége