A gyógyhatású készítmények formátumai

A gyógyhatású készítmények formátumai

A patikák polcain található gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és étrend-kiegészítő termékek csomagolása különböző alakú, állagú, formátumú készítményt rejthet magában. Melyek ezek a gyógyszerformák, és mi különbözteti meg őket egymástól?

 

 A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények rendszerint valamilyen hatóanyagot és többféle segédanyagot tartalmaznak.

 

– Segédanyagokra azért van szükség, hogy a hatóanyagot fogyasztható formába hozzuk, és gyógyhatását megfelelően ki tudja fejteni. A gyógyszerformákat általában halmazállapot szerint szoktuk csoportosítani. E szerint a készítmények lehetnek szilárd, félszilárd vagy folyékony formátumúak – magyarázza dr. Csábi József, PhD gyógyszerész-közgazdász.

 

 

Porok, tabletták, kapszulák

 

 


A szilárd gyógyszerformák legegyszerűbb képviselői a porok. Ezeket alkalmazhatjuk külsőleg (pl. hintőpor) vagy belsőleg (pl. forróital-por) is. A porokhoz hasonló formátumú, de nagyobb szemcséket tartalmazó készítmények a granulátumok, melyeket elsősorban szájon át történő bevételre szánnak, hatásukat általában – a nagy felületnek köszönhetően – gyorsan kifejtik.

Porokból vagy granulátumokból préseléssel különböző fajta tablettákat lehet előállítani. A tablettáknak sokféle változatuk van, melyek különbözhetnek egymástól az alkalmazás és a hatáskifejtés módja szerint is. A hagyományos tablettákon felül léteznek még víz nélkül is bevehető, ún. szájban diszpergálódó (széteső) tabletták, vízben feloldódó pezsgőtabletták, szájban szétrágható rágótabletták, illetve szopogatótabletták.

Sok esetben a hatóanyag késleltetett vagy nyújtott felszívódását megfelelő bevonattal vagy egyéb segédanyag alkalmazásával valósítják meg, ún. retard (film)tabletta vagy gyomornedv-ellenálló tabletta formájában. A filmbevonat kialakítása a könnyebb lenyelés vagy a kellemesebb íz (pl. drazsé) érdekében is történhet.

 

Fontos, hogy a tablettákat csak akkor felezzük vagy rágjuk szét, ha azt a készítmény betegtájékoztatója nem tiltja! A felezhetőséget általában egy vájat jelzi a tablettán. Lágyzselatin kapszulákat nem szoktunk felezni, és többnyire a kemény kapszulákat is egészben nyeljük le.

 

 

Oldatok, cseppek, szirupok

 


 

A folyékony gyógyszerformák közé tartoznak az oldatok, melyeket mind külsőleg, mind belsőleg, illetve intravénásan is szokták alkalmazni. A pontosabb adagolást segíti elő a csepp formátum, ami az alkalmazás helye szerint lehet orrcsepp, fülcsepp, szemcsepp vagy belsőleges csepp. Kellemes ízű, sűrűbben folyó gyógyszerkészítmények a szirupok, melyek használata különösen gyerekeknél vagy olyan betegeknél előnyös, akiknél a tabletta lenyelése nehézséget jelentene. Nem egynemű, hanem több fázist is tartalmazó folyékony készítmények az emulziók és a szuszpenziók. A gyógynövényekből áztatással, forrázással teát készíthetünk, alkoholos kivonással pedig elixír vagy tinktúra állítható elő. Az injekciók és infúziók speciális, nem szájon át történő bevételre szánt, steril folyékony gyógyszerkészítmények.

 

 


Kenőcsök, krémek, kúpok

 


 

A félszilárd gyógyszerformák állagukat tekintve a bemutatott két fő csoport között helyezkednek el. Egy részük a bőrön könnyen elkenhető (kenőcs, krém, paszta, gél), így a bennük levő hatóanyag elsősorban helyileg fejti ki hatását. Másik részük testhőmérsékleten lágyul meg, ezeket a végbélben (végbélkúp) vagy a hüvelyben (hüvelykúp, hüvelygolyó) alkalmazzuk.Pingvin kiadványok

Rendszeresen frissülő akciós kiadványok, a legjobb árakkal. Kattintson és már böngészhet is.

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége