A ginzeng hatása a nők szexuális életére

A ginzeng hatása a nők szexuális életére

A menopauzához társuló szexuális zavaroknak sokszor nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. A szexuális élet minőségében bekövetkező romlás azonban jelentősen kihathat az életminőség más elemeire is, és akár depresszióhoz vagy szorongáshoz is vezethet.


Az életkor előrehaladtával jelentkező szexuális zavaroknak számtalan oka lehet (például hormonális változások, krónikus betegségek, gyógyszerek szedése). Egy 2020-ban megjelent klinikai vizsgálatban arra keresték a választ, hogy az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) kedvező hatással lehet-e a szexuális zavarokkal küzdő, menopauzán átesett nők szexuális életére, életminőségére és menopauzához társuló panaszaira.


Az Iránban elvégzett vizsgálat során 62 nőt soroltak véletlenszerűen két csoportba. A vizsgálatba bevont nők életkora 45 és 60 éve közé esett, és az utolsó menstruációt követően már legalább egy, de maximum 10 év eltelt. Az egyik csoport tagjai naponta kétszer kaptak egyenként 500 mg ginzenget tartalmazó kapszulát négy héten keresztül.


A másik csoport tagjai hatóanyagot nem tartalmazó, a ginzengkapszulákkal azonos kinézetű, alakú, színű, formájú placebokapszulákat kaptak. A vizsgálat során sem a vizsgálatba bevontak, sem a vizsgálat lebonyolításában részt vevők nem tudták, hogy melyik személy melyik csoportba került.


A kutatók több kérdőív és skála segítségével hasonlították össze a ginzeng és a placebo hatását. Ehhez a vizsgálat kezdetén, majd a negyedik hét végén is rögzítették a vizsgált személyek által adott válaszokat. A vizsgálat végére a ginzenget kapók körében jelentősen javult a szexuális funkció, míg a placebocsoportban kismértékben romlottak az eredmények. A ginzeng hatása nemcsak az összesített eredményeken volt kimutatható, hanem a kérdőív egyes elemein külön-külön is. A ginzenget kapók körében fokozódott a szexuális vágy és felizgultság mértéke, javultak az orgazmusra és a kielégülésre vonatkozó értékek, valamint csökkent a fájdalom előfordulása, ami legalábbis részben a jobb nedvesedésnek is volt köszönhető. A ginzeng ezenkívül több szempontból (például pszichológiai, fizikális, szexuális egészség) javította az életminőséget, ugyanakkor a placebót kapók körében nem tapasztaltak változást. Ezen túl a ginzeng négyhetes alkalmazást követően kimutathatóan enyhítette a menopauza tüneteit (például szorongás, depresszió, fizikai tünetek, vazomotoros tünetek, szexuális érdeklődés csökkenése).


Az eredmények alapján a ginzeng jelentős mellékhatások nélkül, több szempontból is javíthatja a nők életminőségét. Menopauza után alkalmazva egyrészt javulhat az életminőség, azon belül is a szexuális élet minősége, valamint csökkenhetnek a menopauzához társuló kellemetlen tünetek is.
A vizsgálatnak természetesen vannak korlátai. Mivel csak egy országból és csak egy iskolázottsági szintről (általános iskolát végzettek) vontak be személyeket a vizsgálatba, ezért az eredmények más nőkre való kiterjesztéséhez további vizsgálatok szükségesek. A közlemény szerzői is kiemelik, hogy a vizsgálat rövid időtartama (4 hét) nem teszi lehetővé a hosszú távú hatások értékelését.

Forrás: www.pirulakalauz.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége