A gerincsérvek nagy része műtét nélkül is gyógyítható

A gerincsérvek nagy része műtét nélkül is gyógyítható

A derékfájás, orvosi nevén lumbágó, korunk gyakori tünete. Ha lábba lemenő fájdalom, vagy zsibbadás kíséri, isiászról beszélünk, ami az egyik lábideg becsípődéséből adódik. Legdurvább esetben sérv is kialakulhat, azonban jó hír, hogy az esetek nagy részében a műtét elkerülhető. Dr. Garzó Péter csontkovács cikke.

 

Az isiász fő tünetei között szerepel a fájdalom, a gerincizmok görcse, kényszertartás. Kiváltó okai leggyakrabban a mozgásszegény életmód, sok ülés helytelen testtartásban, fizikai megerőltetés. De lelki okok, a stressz, az érzelmi, pszichés zavarok is erősíthetik a gerincizmok feszülését.

 

Út a gerincsérvig

 

Minden esetben fennáll az ízületi blokk megléte, amikor az érintett csigolyaízület elmozdíthatósága csökkent. De a szisztémás, vagyis az egész szervezetre kiható betegségekkel kapcsolatos derékfájásokat is ajánlott figyelembe venni. Előfordul, hogy nyaki blokkok okoznak derékfájást.

A heveny lumbágók általában csigolya- vagy idegszál-kimozdulásoktól vannak. Tartós ízületi blokk esetén, ami sokszor évekig fájdalmatlan, már ízületi elfajulások, meszesedés, porckopás jelentkezhet.

Utóbbi következménye lehet a csigolya közötti porckorongok kiszáradása, kopása, ellapulása, majd kiszakadása; ilyenkor gerincsérvről beszélünk. A porckorong ellapulása egy idő után a kilépő ideg összenyomását okozza, amely jelentős fájdalommal jár.

 

Mi lehet a gyógyír?

 

A derék gyógyításában a fájdalomcsökkentő gyógyszerek gyakran csak tüneti javulást okoznak. A tartós megoldást gyógytornák, különböző fizikoterápiák, vízzel kapcsolatos mozgásformák jelenthetik, valamint a manuálterápia: csontkovácsolás, akupresszúra, akupunktúra.

Manuálterápiás szempontból egyrészt idegbecsípődés alakulhat ki, amikor a gerincből kilépő idegszál burkát becsípi egy csigolya kisízülete, másrészt ideg-összenyomódás (komprimáció), amikor az érintett idegszálnak nincs helye a kilepésnél. Fontos különbséget tennie a gyógyítónak, mert egész más beavatkozás szükséges a két esetben – hangsúlyozza dr. Garzó Péter.

 

Hogyan oldható az ízületi blokk?

 

Idegbecsípődés esetén látványos gyors eredményt lehet elérni az érintett idegszál kihúzásával és az ízületi blokk oldásával. Porckopás, illetve sérv esetén az ízületi blokkot csak a blokkszálak kihúzásával szabad kezelni, párhuzamosan akupresszúrás vagy akupunktúrás kezeléssel.

A gerincsérv az esetek 85 százalékában műtét nélkül is orvosolható. A porckorong is képes regenerálódni, ha megteremtjük annak feltételeit. Mindenekelőtt meg kell szüntetni a porc összenyomását okozó ízületi blokkot.

A porcelfajulásokat az okozza, hogy az összenyomódott ízületi porc nem táplálkozik, elveszti víztartalmát, rugalmasságát. Ez a folyamat visszafordítható. Szükséges akupresszúrás módszerekkel az ágyéki gerinc energetikáját visszaállítani, az érintett meridián feltöltésével. Fontos szerepet kap a stressz oldása fülakupunktúrával. A porc gyógyulása 4-5 hónapot vesz igénybe. A kezelések 6-8 hétig tartanak, ilyenkor a beteg már tünetmentes. A terápia során kiemelten fontos a kímélő életmód és a megfelelő folyadékbevitel. Legalább napi 2-3 liter folyadékot javasolt elkortyolni – tanácsolja a szakember, hozzátéve, ez a mennyiség mindenki számára fontos.

A hangsúly mégis a megelőzésen van: a rendszeres testmozgás, a helyes ülési és tartási pozíció kialakítása, az érzelmi terhek csökkentése mellett ugyancsak kiemelendő a víz fontossága, hiszen a porcok működése víz nélkül nem lehetséges.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége